Ce sunt ledurile si cum functioneaza acestea?

Ce sunt ledurile si cum functioneaza acestea?

0 Shares
0
0
0

In timp ce majoritatea dintre noi sunt familiarizati cu stralucirea calda a becurilor incandescente traditionale, multi ar putea sa nu fie constienti de modul in care functioneaza de fapt acest tip de bec. Ei bine becurile cu incandescenta produc lumina incalzind un filament pana cand acesta lumineaza. De fapt, pana la 90% din energia utilizata pentru aprinderea unui bec incandescent se indreapta spre producerea acestei calduri!

Utilizarea lor ridicata de energie este doar un motiv pentru care multe guverne au inceput sa elimine treptat becurile traditionale in favoarea unor alternative eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi CFL-urile si LED-urile.

Dar pentru cei care nu sunt familiarizati cu optiunile moderne de iluminare, cum ar fi LED-urile, trecerea la un nou stil de bec poate parea o perspectiva descurajanta. Intelegerea a ceea ce sunt LED-urile si a modului lor de functionare poate usura procesul de gasire a becului potrivit, si de trecere la iluminatul eficient din punct de vedere energetic.

Continuati sa cititi pentru a afla mai multe detalii care va pot deterina sa optati pentru spoturi led, aplice sau panouri led. Cu siguranta toate informatiile pe care le veti descoperi, sunt deosebit de utile.

Ce este un LED?

„LED” inseamna „dioda emitatoare de lumina”. Primele doua parti ale acestui nume sunt usor de inteles – „emitator de lumina” inseamna ca da lumina – dar ce este exact o „dioda” si ce face? Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa intram putin mai in detalii.

Toate diodele emit fotoni (particule de energie electromagnetica), dar numai anumite tipuri de diode emit acea energie electromagnetica ca lumina in loc de caldura. O dioda emitenta de lumina este un tip de tehnologie de iluminare in stare solida (SSL), ceea ce inseamna ca emite lumina dintr-o bucata de materie solida. In acest caz, acea bucata de materie solida are doua fire semiconductoare.

Tipuri de LED-uri

Exista doua tipuri de baza de LED-uri:

  1. Indicator – un dispozitiv ieftin, cu consum redus de energie, care este folosit ca indicatoare luminoase in masini, panouri si alte dispozitive electronice.
  2. Iluminator – un dispozitiv de mare putere care ofera iluminare. Acestea sunt tipul de LED-uri pe care le cumparati pentru a ilumina incaperile din casa sau biroul dvs. Ele pot fi gasite intr-o varietate de stiluri, forme si culori potrivite pentru aproape orice aplicatie.

Cum functioneaza LED-urile?

Un LED este capabil sa genereze lumina datorita dispunerii celor doua materiale semiconductoare situate intre electrozii sai:

  • Tip N: un semiconductor cu electroni suplimentari (cunoscut si sub denumirea de particule incarcate negativ).
  • Tipul P: un semiconductor cu gauri suplimentare (cunoscut si ca particule cu incarcare pozitiva suplimentara).

Conectarea semiconductorului de tip N la electrodul negativ si a semiconductorului de tip P la electrodul pozitiv, activeaza electronii astfel incat acestia sa poata circula de-a lungul jonctiunii de la stratul negativ la stratul pozitiv. Pe masura ce electronii suplimentari (particule incarcate negativ) se misca prin gaurile suplimentare (particule incarcate pozitiv), emit lumina.

Materialul conductiv care alcatuieste LED-urile este de obicei aluminiu-galiu-arsenida (AlGaAs), dar exista si alte tipuri. Materialele sunt selectate in mod special deoarece produc fotoni care vor fi eliberati pe portiunea vizibila a spectrului de lumina.

Tipul de material ales si cantitatea utilizata modifica culoarea luminii, deoarece fiecare material genereaza fotoni la diferite lungimi de unda, afectand modul in care acesta apare ochiului uman.

Avantajele iluminarii LED

Iluminatul cu LED ofera multe avantaje, iar in continuare puteti descoperi pe scurt despre ce este vorba. Daca intentionati sa optati pentru astfel de corpuri de iluminat led, cum ar fi panouri led sau spoturi led, este recomandat sa cunoasteti avantajele acestora.

Pe langa faptul ca iluminarea cu LED-uri este mai durabila si mai eficienta din punct de vedere energetic, nu sunt utilizate substante nocive, cum ar fi mercurul si sulful, in productia de LED-uri. La producerea becurilor cu economie de energie, aceste substante nocive sunt inca utilizate. Ca urmare, lampile cu economie de energie sunt considerate deseuri chimice.

Durata de viata a ledurilor este mult mai mare decat a becurilor incandescente sau economice. In medie, becurile cu LED-uri CLS au un ciclu de viata de 50.000 de ore de lumina, in timp ce durata de viata a unui bec economic este de numai 8.000 de orem si a unui bec cu incandescenta de 1.000 de ore.

Deci nu trebuie sa va inlocuiti becurile atat de des. Pentru cladirile mari si spatiile inalte de exemplu, la fel si pentru birouri sau cinematografe, inlocuirea becurilor poate fi foarte dificila si mai ales costisitoare.

Rezistenta mare la socuri este un alt avantaj al corpurilor de iluminat cu LED. Corpurile cu LED rezistente la socuri sunt rezistente la socuri, in comparatie cu sursele de lumina traditionale. Iluminatul cu LED este construit mai ferm decat becurile cu incandescenta, becurile cu halogen si becurile cu economie de energie si, prin urmare, nu se defecteaza atat de repede.

0 Shares
You May Also Like