Ce este o pompa de caldura si cum functioneaza aceasta?

Ce este o pompa de caldura si cum functioneaza aceasta?

0 Shares
0
0
0

O pompa de caldura face parte dintr-un sistem de incalzire si racire si este instalata in afara casei dumneavoastra. La fel ca un aparat de aer conditionat, va poate racori casa, dar este, de asemenea, capabil sa furnizeze caldura.

In lunile mai reci, o pompa de caldura extrage caldura din aerul rece din exterior si o transfera in interior, iar in lunile mai calde, scoate caldura din aerul interior pentru a va racori casa.

Acestea sunt alimentate cu energie electrica si transfera caldura folosind agent frigorific pentru a oferi confort pe tot parcursul anului. Deoarece se ocupa atat de racire, cat si de incalzire, este posibil ca proprietarii de case sa nu fie nevoiti sa instaleze sisteme separate pentru a-si incalzi casa.

In clima mai rece, o banda electrica de caldura poate fi adaugata la ventiloconvectorul interior pentru capacitati suplimentare. Pompele de caldura nu ard combustibili fosili la fel ca si cuptoarele, facandu-le mai ecologice.

CUM SE RACESTE SI SE INCALZESTE O POMPA DE CALDURA?

Pompele de caldura nu creeaza caldura. Aceste pompe de caldura Daikin redistribuie caldura din aer sau din sol si utilizeaza un agent frigorific care circula intre unitatea de ventiloconvectoare interioara (controlul aerului) si compresorul exterior pentru a transfera caldura.

In modul de racire, o pompa de caldura absoarbe caldura din interiorul casei si o elibereaza in aer liber. In modul de incalzire, pompa de caldura absoarbe caldura de la sol sau aerul exterior (chiar si aerul rece) si o elibereaza in interior.

CE TIPURI DE POMPE DE CALDURA EXISTA?

Cele mai comune doua tipuri de pompe de caldura sunt cu sursa de aer si sursa de sol. Pompele de caldura sursa de aer transfera caldura intre aerul interior si aerul exterior si sunt mai populare pentru incalzirea si racirea rezidentiala.

Pompele de caldura de la sol, uneori numite pompe de caldura geotermale, transfera caldura intre aerul din interiorul casei dvs. si solul din exterior. Acestea sunt mai scumpe de instalat, dar sunt de obicei mai eficiente si au un cost de functionare mai mic datorita consistentei temperaturii solului pe tot parcursul anului.

UNDE FUNCTIONEAZA CEL MAI BINE POMPELE DE CALDURA?

Pompele de caldura sunt mai frecvente in clima mai blanda, unde temperatura nu scade de obicei sub inghet. In regiunile mai reci, ele pot fi de asemenea, combinate cu cuptoare pentru incalzirea eficienta din punct de vedere energetic in toate zilele, cu exceptia celor mai reci.

Cand temperatura din exterior scade prea jos pentru ca pompa de caldura sa functioneze eficient, sistemul va folosi cuptorul pentru a genera caldura. Acest tip de sistem este adesea numit sistem dual de combustibil, si este foarte eficient din punct de vedere energetic, si rentabil.

CARE SUNT COMPONENTELE UNUI SISTEM CU POMPA DE CALDURA?

Componentele majore ale unui sistem de pompa de caldura:

  • Unitate exterioara cu o bobina care actioneaza ca un condensator in modul de racire, si un evaporator in modul de incalzire.
  • Unitate interioara care contine o bobina (la fel ca unitatea exterioara), si un ventilator pentru a misca aerul prin casa.
  • Agent frigorific care absoarbe si elibereaza caldura, pe masura ce circula prin sistem.
  • Compresor care presurizeaza agentul frigorific.
  • Supapa inversa care schimba directia agentului frigorific din sistem, pentru a permite trecerea intre incalzire si racire.
  • Supapa de expansiune care regleaza fluxul de agent frigorific prin sistem.

AVANTAJE ALE POMPELOR DE CALDURA

Exista o multitudine de avantaje ale pompei de caldura, care le fac o investitie excelenta pentru proprietarul casei, iar in continuare vom vedea care sunt cateva dintre acestea!

Costuri de functionare mai mici

Pompele de caldura sunt mai ieftine de functionat decat sistemele bazate pe combustie. Cu cat sistemele sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, cu atat sunt mai mari economiile pe termen lung de energie.

Mai putina intretinere

Pompele de caldura necesita o intretinere mai mica decat sistemele de incalzire prin ardere. In mod regulat, o data pe an, trebuie verificate anumite detalii ale sistemului, activitate care ar putea fi realizata cu usurinta de catre dumneavoastra. Un instalator profesionist, pe de alta parte, trebuie sa verifice la fiecare trei sau cinci ani.

Siguranta

Pompele de caldura sunt mai sigure decat sistemele de incalzire pe baza de combustie, deci acesta este inca un argument serios in a va decide sa alegeti o pompa de caldura.

Emisii de carbon

Sistemul de pompa de caldura reduce emisiile de carbon si are o rata eficienta de conversie a energiei in caldura. De exemplu, pompele de caldura sursa de apa ating o eficienta rezonabila, aproape de 600%.

Ofera racire

In perioadele calde, pompele de caldura sunt capabile sa inverseze procesul, si astfel actioneaza ca o unitate de curent alternativ. Pompele de caldura aer pot fi comutate in mod convenabil in modul de racire in timpul verilor.

Durata lunga de viata

Durata de viata a pompelor de caldura este relativ lunga, pana la 50 de ani, cu toate acestea durata medie de viata este undeva intre 14 si 15 ani. In ciuda acestor numere, acestea sunt o sursa de caldura extrem de fiabila si constanta.

0 Shares
You May Also Like