Ce sunt carcinoamele si care sunt manifestarile lor

Ce sunt carcinoamele si care sunt manifestarile lor?

0 Shares
0
0
0

Carcinomul cu celule scuamoase este un cancer care se formeaza in celulele scuamoase, care sunt celule epiteliale care se afla chiar sub suprafata exterioara a pielii. Celulele scuamoase captusesc, de asemenea, multe alte organe, inclusiv stomacul, intestinele, plamanii, vezica urinara si rinichii. Celulele scuamoase arata plate, ca solzii de peste, cand sunt privite la microscop. Carcinoamele cu celule scuamoase sunt uneori numite carcinoame epidermoide.

Carcinomul cu celule tranzitionale este un cancer care se formeaza intr-un tip de tesut epitelial numit epiteliu tranzitional sau uroteliu. Acest tesut, care este alcatuit din multe straturi de celule epiteliale care pot deveni mai mari si mai mici, se gaseste in mucoasa vezicii urinare, uretere si o parte a rinichilor (pelvis renal) si in alte cateva organe. Unele tipuri de cancer ale vezicii urinare, ureterelor si rinichilor sunt carcinoame cu celule tranzitionale.

Sarcomul de tesut moale se formeaza in tesuturile moi ale corpului, inclusiv muschi, tendoane, grasime, vasele de sange, vasele limfatice, nervii si tesutul din jurul articulatiilor.

Sarcoamele sunt cancere care se formeaza in oase si tesuturi moi, inclusiv in muschi, grasimi, vasele de sange, vasele limfatice si tesutul fibros (cum ar fi tendoanele si ligamentele).

Osteosarcomul este cel mai frecvent cancer al oaselor. Cele mai frecvente tipuri de sarcom de tesut moale sunt leiomiosarcomul , sarcomul Kaposi , histiocitomul fibros malign , liposarcomul si dermatofibrosarcomul protuberans .

Cancerele care incep in tesutul care formeaza sange din maduva osoasa se numesc leucemii. Aceste tipuri de cancer nu formeaza tumori solide. In schimb, in ​​sange si in maduva osoasa se acumuleaza un numar mare de globule albe anormale (celule leucemice si celule blastice leucemice), eliminand celulele sanguine normale. Nivelul scazut de celule sanguine normale poate ingreuna organismul sa ajunga oxigen la tesuturi, sa controleze sangerarea sau sa lupte impotriva infectiilor.

Exista patru tipuri comune de leucemie, care sunt grupate in functie de cat de repede boala se agraveaza (acuta sau cronica) si de tipul de celule sanguine in care incepe cancerul (limfoblastic sau mieloid). Formele acute de leucemie cresc rapid, iar formele cronice cresc mai lent.

Avand in vedere toate informatiile acestea, este bine de stiut ca iti poti face preventiv o asigurare de sanatate care sa te ajute sa obtii tratamentele potrivite.

Limfom

Limfomul este un cancer care debuteaza in limfocite (celule T sau celule B). Acestea sunt celulele albe din sange care lupta impotriva bolilor care fac parte din sistemul imunitar. In limfom, limfocitele anormale se acumuleaza in ganglionii limfatici si vasele limfatice, precum si in alte organe ale corpului.

Exista doua tipuri principale de limfom:

  • Limfom Hodgkin – Persoanele cu aceasta boala au limfocite anormale care sunt numite celule Reed-Sternberg. Aceste celule se formeaza de obicei din celulele B.

 

  • Limfom non-Hodgkin – Acesta este un grup mare de cancere care debuteaza in limfocite. Cancerele pot creste rapid sau lent si se pot forma din celulele B sau celulele T.

Mielom multiplu

Mielomul multiplu este un cancer care incepe in plasmocite , un alt tip de celula imunitara. Celulele plasmatice anormale, numite celule de mielom, se acumuleaza in maduva osoasa si formeaza tumori in oase in tot corpul. Mielomul multiplu se mai numeste si mielom cu celule plasmatice si boala Kahler.

Pagina noastra despre mielomul multiplu si alte neoplasme cu celule plasmatice contine mai multe informatii.

Melanomul

Melanomul este cancerul care incepe in celulele care devin melanocite, care sunt celule specializate care produc melanina (pigmentul care da culoarea pielii). Majoritatea melanoamelor se formeaza pe piele, dar melanoamele se pot forma si in alte tesuturi pigmentate, cum ar fi ochiul.

Tumori ale creierului si maduvei spinarii

Exista diferite tipuri de tumori ale creierului si ale maduvei spinarii. Aceste tumori sunt denumite in functie de tipul de celula in care s-au format si de locul unde s-a format pentru prima data tumora in sistemul nervos central. De exemplu, o tumoare astrocitara incepe in celulele creierului in forma de stea numite astrocite , care ajuta la mentinerea sanatatii celulelor nervoase . Tumorile cerebrale pot fi benigne (nu cancer) sau maligne (cancer).

Tumorile cu celule germinale sunt un tip de tumoare care debuteaza in celulele care dau nastere spermatozoizilor sau ovulelor. Aceste tumori pot aparea aproape oriunde in organism si pot fi fie benigne, fie maligne.

Tumorile neuroendocrine se formeaza din celulele care elibereaza hormoni in sange ca raspuns la un semnal de la sistemul nervos. Aceste tumori, care pot produce cantitati mai mari decat cele normale de hormoni, pot provoca multe simptome diferite. Tumorile neuroendocrine pot fi benigne sau maligne.

Tumorile carcinoide sunt un tip de tumoare neuroendocrina. Sunt tumori cu crestere lenta care se gasesc de obicei in sistemul gastrointestinal (cel mai adesea in rect si intestinul subtire). Tumorile carcinoide se pot raspandi la ficat sau in alte locuri din organism si pot secreta substante precum serotonina sau prostaglandine, provocand sindromul carcinoid .

 

0 Shares
You May Also Like