Ce este bluza traditionala romaneasca?

Ce este bluza traditionala romaneasca?

0 Shares
0
0
0

Foarte multe persoane o denumesc bluza traditionala, altii ii spun bluza traditionala romaneasca, exista persoane care o numesc ie, ie nationala, ie traditionala sau ie traditionala romaneasca.

Cert este faptul ca discutam despre una si aceiasi piesa de vestimentatie, care face parte din costumul popular romanesc inca din cele mai vechi timpuri. De fapt, daca stam sa rascolim prin izvoarele istorice, aflam ca aceasta piesa de vestimentatie traditionala romaneasca, isi are originea in portul getilor, al dacilor si al tracilor.

Basoreliefurile de demult care ne arata portul dacilor, stramosii nostrii, ne ofera posibilitatea de a vedea faptul ca, in portul acestora se afla camasa sau bluza cu maneci lungi, alba si lunga de tip tunica, dintr-o singura bucata; in timp ce pantalonii sunt lungi si stramti (itari si ciareci).

Portul stramosilor nostrii era insa completat de o pereche de opinci in picioare, si de un brau sau chimir. In ceea ce priveste femeile din acea era, acestea purtau o camasa de panza care mai este cunoscuta sub denumirea de ie.

Acestea insa mai purtau si poale, alaturi de piese care aveau rolul de a le acoperi picioarele, articole vestimentare care odata cu trecerea timpului au fost denumite fota, opreag, valnic sau catrinta.

Femeile dacice aveau capul acoperit cu diferite tesaturi si podoabe, cum ar fi caframele, cununile, cepsele sau maramele. In ceea ce ii priveste pe barbatii daci, acestia purtau caciuli.

Odata cu trecerea anilor, costumul femeilor, la fel ca si costumul barbatilor s-a diferentiat din ce in ce mai mult, astfel ca tunica a ajuns sa fie purtata atat de catre femei, cat si de catre barbati, capatand caracteristici distincte.

Vesmantul femeilor din acele vremuri, s-a transformat in ia traditionala romaneasca, cea care exista si in zilele noastre, si pe care bunicile si mamele noastre au purtat-o si o poarta si astazi cu mandrie.

Ia traditionala romaneasca din zilele noastre

La momentul actual, portul popular autentic ne aduce aminte dupa cum se poate vedea de portul stramosilor nostii, al dacilor, si poate fi intalnit in diferite zone ale tarii, in mod special in zonele montane, acolo unde s-au pastrat cel mai bine influentele culturale.

In ceea ce priveste barbatii, acestia poarta acum camasi populare barbatesti, in timp ce femeile poarta asa numita ie populara, ie nationala, ie traditionala sau camasa traditionala romaneasca (acestea sunt denumirile camasii populare romanesti).

Aceste articole de vestimentatie, aveau unele semnificatii foarte imortante. Erau folosite pentru a acoperi goliciunea trupeasca, insa prin intermediul camasilor populare si al iilor nationale, se puteau transmite diferite mesaje catre comunitate.

Existau persoane care purtau aceste articole de vestimentatie la diferite evenimente cum ar fi nuntile si botezurile. Alte persoane purtau ia nationala si camasa populara pentru a transmite meseria, varsta sau statutul social. Unele astfel de articole de vestimentatie aveau si semnificatii magico-reliigioase datorita motivelor, cromaticii si lucraturii folosite.

Ia romaneasca se confectiona din in, din lana sau din canepa, pentru ca odata cu trecerea timpului, aceasta piesa de vestimentatie specifica portului popular romanesc, sa inceapa sa fie confectionata din bumbac tors la fuior. Ia traditionala romaneasca era accesorizata cu broderii la gat, la piept si la maneci.

Caracteristicile iei erau scoase in evidenta de cusaturile acestora, de icretul s altita lor, de raurile acestora si de bibilurile sau cheitele lor.

Cum arata ia traditionala roameasca veche si autentica, si ce s-a schimbat?

La o simpla cautare pe Google, puteti vedea ca exista diferente intre ia romaneasca purtata de femei inainte de anul 1918 cand a avut loc marea unire, si ia traditionala care se gaseste acum la magazinele de suveniruri sau la magazinele traditionale offline sau online.

Un numar mare de specialisti este de parere ca portul romanesc autentic s-a pierdut dupa marea unire din anul 1918, atuci cand Romania a intrat in contact cu lumea moderna.

Imediat dupa marea unire, ia romaneasca a fost promovata, aceasta fiind considerata un simbol unitar al romanilor. In toate regiunile tarii, portul popular este asemanator, insa in aceasta perioada supravietuieste un melanj de elemente de port traditional si de insertii moderne, in timp ce de la o regiune la alta, diferentele intre aceste articole vestimentare sunt mari.

Camasa romaneasca autentica este confectionata din panza potrivit de rara (care mai este cunoscuta ca panza de casa sau pana nalbita). Aceasta este tesuta la razboiul cu doua ite, dupa care este cusuta cu mulineuri sau arnici, margele si fluturi, fir galben sau alb si beteala.

Ia romaneasca din prezent, este sarbatorita in clipa de fata in toata lumea, la data de 24 iunie, de sanzaiene. In acea zi, toate persoanele care poarta ie, isi aduc aminte faptul ca aceasta piesa de vestimentara ne apartine noua romanilor, si este o parte componenta a costumului popular romanesc. Ia este contributia adusa de tara noastra, la diversitatea modei.

Odata cu trecerea anilor, foarte multe celebritati au ales sa poarte in diferite situatii ie romaneasca. Ele au fost surprinse in diferite fotografii.

0 Shares
You May Also Like