Cateva sugestii de optimizare seo pentru anul 2020

Cateva sugestii de optimizare seo pentru anul 2020!

0 Shares
0
0
0

In ultimii ani, paginile cu rezultate ale motorului de cautare Google s-au imbunatatit considerabil. De asemenea, acestea sunt si mult mai detaliate.

Ultilizatorii au nevoie de cat mai multe informatii cu putinta inainte de a decide in care dintre rezultate sa se increada si sa pe care sa il aceseze. Prin urmare, nu este deloc surprinzator faptul ca rezultatele imbunatatite (rich results) au devenit din ce in ce mai importante.

Rezultatele imbunatatite reprezinta, in esenta, o modalitate de a evidentia continutul site-ului dumneavoastra in paginile cu rezultate ale motorului de cautare.

Sunt acele rezultate ale cautarii care au ceva mai multa eleganta si originalitate, acele rezultate in care motorul de cautare Google afiseaza mai multe informatii despre rezultat decat doar titlul traditional, adresa URL si meta descrierea. Un astfel de rezultat ar putea fi o evaluare cu stele, o informatie despre un anumit produs sau chiar detalii despre retete.

In acest articol, vom analiza ceea ce este nou in materie de rezultate imbunatatite in 2020, dar si cum le puteti obtine.

Beneficiile rezultatelor imbunatatite

Cunoscute anterior sub denumirea de “rich snippets” (date structurate, spippet-uri sau fragmente imbunatatite), “rich cards” (carduri informative) sau rezultate imbogatite, Google a pus capat confuziei terminologice si a atribuit “rich results” (rezultate imbunatatite) ca termen preferat.

Probabil ca sunteti deja constienti de faptul ca aceste rezultate ale cautarii – niste rezultate de inalta calitate, de altfel – necesita implementarea datelor structurate pe site-ul dvs.

Insa inainte de a explica implementarea datelor structurate, sa analizam motivele pentru care ati avea nevoie de acestea. Beneficiile utilizarii datelor structurate sunt clare:

  • Motoarelor de cautare le este mai usor sa acceseze cu crawlere site-ul dumneavoastra si sa inteleaga pagina, astfel incat motoarele de cautare vor returna rezultate mai relevante si mai detaliate. Sincer, orice lucru care usureaza sarcina unui motor de cautare reprezinta un castig.
  • Rata de click crescuta, datorita unei afisari imbunatatite in clasamentul rezultatelor. Informatiile sunt mai clare si reprezinta o modalitate de a iesi in evidenta fata de alte rezultate.
  • Rata de respingere scazuta, datorita imbunatatirii relevantei rezultatelor.

La momentul redactarii acestui articol, consensul general este ca datele structurate nu reprezinta un factor de ranking. Cu toate acestea, rezultatele mai relevante, rata de click crescuta si rata de respingere scazuta reprezinta factori care pot conduce in mod indirect la o crestere a pozitiei in clasamentul rezultatelor.

Cel putin, acestea vor conduce la cresterea traficului pe site, ceea ce nu este deloc de neglijat ci, dimpotriva, este un lucru extrem de important.

Date structurate si schema markup

Datele structurate sunt, in esenta, informatii despre o pagina Web si continutul acesteia. Exista trei tipuri de date structurate: JSON-LD, Microdata si RDFa.

JSON-LD este tipul de date structurate cel mai recomandat, in primul rand pentru ca este cel mai curat si usor de citit format. Dat fiind faptul ca este recomandat de insusi Google, va ajuta fara nici un efort sa implementati, sa instalati JSON-LD ca format standard.

Asadar, ce inseamna schema markup / marcaj de date structurate? In timp ce JSON-LD, Microdata si RDFa sunt formatele, schema este limbajul (sau vocabularul semantic). Este codul universal pentru marcajul structurat pe care toate motoarele de cautare il pot intelege.

Datele structurate pot fi delicate si dificil de inteles, mai ales daca nu sunteti deosbit de tehnic. Inainte de a avea sansa de a obtine acele rezultate imbunatatite atat de dorite, Google va analiza si va evalua marcajul pentru a se asigura ca este corect.

Cu toate acestea, trebuie clarificat faptul ca intelegerea eronata a datelor structurate nu va afecta traficul organic, atata timp cat nu utilizati marcajul pentru a va referi la continut ascuns. Daca intelegeti eronat datele structurate, atunci rezultatele dumneavoastra imbunatatite pur si simplu nu vor aparea, nu vor fi afisate, deci situatia nu va fi mai rea decat a fost la inceput. Nu va temeti de datele structurate, nu musca.

Testarea rezultatelor imbunatatite

In luna decembrie a anului trecut, Google a anuntat lansarea unui instrument de testare a rezultatelor imbunatatite. Principala functie a acestui instrument aceea de a va informa daca pagina dumneavoastra este eligibila pentru rezultate imbunatatite.

Pur si simplu introduceti adresa URL, apasati “submit” / “trimiteti” si apoi previzualizati diferitele rezultate imbunatatite disponibile pentru pagina dumneavoastra. O alta functie utila o constituie capacitatea de a distribui rezultatele – perfect pentru a-i demonstra sefului dumneavoastra dibacia in materie de markup sau pentru a-i evidentia unui nou client unele greseli SEO esentiale.

In plus, daca paginile dumneavoastra sunt eligibile pentru rezultate imbunatatite, puteti, de asemenea, sa le trimiteti motorului de cautare Google (Submit to Google) prin intermediul instrumentului de testare.

instrument de testare a rezultatelor imbunatatite

Este important sa retineti faptul ca instrumentul este inca in modul beta si, prin urmare, nu ofera inca rezultate complete. Acest lucru se va dezvolta, făra indoiala, in viitorul apropiat.

In prezent, sunt acceptate numai testele pentru retete, postari despre locuri de munca, filme si cursuri. Ca rezultat, daca marcajul de date structurate nu se incadreaza in aceste categorii, testul poate sa nu fie inca adecvat.

Totusi, pana cand se va lansa versiunea completa, nu uitati ca inca puteti utiliza originalul Structured Data Testing Tool / Instrumentul original de testare a datelor structurate. Desi acesta nu va va spune daca o pagina este eligibila pentru rezultate imbunatatite, insa va va spune daca marcajul dumneavoastra este valabil. Prin urmare, cu ajutorul datelor structurate, puteti rezolva problemele rapid si eficient.

Rabdarea este o virtute

Unul dintre aspectele putin frustrante ale implementării datelor structurate este ca afisarea unei pagini ca rezultat imbunatatit poate dura 2-3 saptamani. Cu toate acestea, daca va asigurati ca re-indexati paginile dupa implementarea datelor structurate, acest lucru va accelera procesul.

In plus, nu exista nici o garantie ca datele dumneavoastra structurate vor corespunde unui rezultat imbunatatit. Prin implementarea datelor structurate, permiteti functionalitatea rezultatelor imbunatatite, dar nu aveti dreptul la aceasta.

Desigur, exista o serie intreaga de alte motive pentru care rezultatele imbunatatite ar putea sa nu fie afisate. Acest lucru ar putea fi legat de corectitudinea datelor dumneavoastra structurate, inclusiv de continutul ascuns din marcaj sau de nerespectarea instructiunilor. Daca anterior trebuia sa asteptati cateva saptamani pentru a afla daca marcajul dumneavoastra si-a facut treaba, acum puteti utiliza noul instrument de testare.

Concluzie

Pe scurt, implementarea datelor structurate ar trebui sa fie o prioritate pentru campaniile dumneavoastra SEO in 2020, daca nu ati facut-o deja.

Beneficiile rezultatelor bogate sunt vizibile, iar lansarea instrumentului de testare a rezultatelor imbunatatite de la Google reprezinta o dovada suplimentara a importantei pe care o au aceste rezultate imbunatatite ale cautarii.

Furnizarea cat mai multor informatii relevante si detaliate in cadrul paginilor cu rezultate generate de motoarele de cautare va constitui intotdeauna o prioritate pentru motoarele de cautare. Daca faceti acest lucru, atunci site-ul dumneavoastra va fi in cea mai buna pozitie posibila pentru a beneficia de pe urma rezultatelor imbunatatite.

0 Shares
You May Also Like