Care sunt semnele de avertizare ale cancerului de prostată?

Care sunt semnele de avertizare ale cancerului de prostată?

0 Shares
0
0
0

În fiecare an, există peste 30.000 de decese cauzate de cancerul de prostată care ar putea fi prevenite prin screeningul cancerului de prostată care ajută la depistarea precoce a acestuia, înainte de apariția simptomelor.

De fapt, majoritatea cazurilor de cancer de prostată nu au deloc simptome. Cu toate acestea, atunci când cancerul de prostată nu este depistat din timp, dereglarile urinare sunt primul lucru pe care bărbații îl observă.

În timp ce problemele urinare pot fi rezultatul procesului normal de îmbătrânire, pot fi și un semn că ceva nu este în regulă. Pentru persoanele cu cancer de prostată simptomatic, acestea pot prezenta:

  • senzație dureroasă sau de arsură în timpul urinării sau ejaculării.
  • Urinări frecvente, mai ales noaptea
  • Dificultăți de oprire sau de a începe urinarea
  • Flux mai lent de urină
  • Sânge în urină sau material seminal

Pe măsură ce cancerul avansează, oamenii pot avea, de asemenea:

  • Durere inexplicabilă la nivelul spatelui sau coloanei vertebrale
  • Pierdere in greutate inexplicabilă

Rolul screeningului cancerului de prostată

Recomandarea medicilor pentru diagnosticarea, tratarea și vindecarea cancerului de prostată este efectuarea unui screening profesional atunci cand observati lucruri in neregula.

Uneori, pacienții așteaptă ca medicul de familie să-i îndrume, totuși, din cauza anumitor motive ce tin de specializarea medicului, mulți dintre acestia nefiind familiarizați cu recomandările actuale, nu pot depista problemele de prostata.

Cel mai bun mod de a evita astfel de neplaceri ar fi sa consultati un medic care are specializarea in urologie. Pentru un astfel de consult puteti apela cu incredere la urologie Mures 2021.

Un test PSA este un test de sânge simplu și ieftin care este utilizat pentru a detecta cancerul de prostată.

Testarea PSA chiar funcționează. Înainte de screeningul regulat al PSA, la mijlocul anilor ’90, 75% dintre bărbații cărora li s-a descoperit că au cancer de prostată aveau boli metastatice.

Adică cancerul s-a răspândit în afara prostatei. Astăzi, cu teste PSA regulate, urologii pot depista cancerul de prostată din timp și atunci când se întâmplă acest lucru, rata de vindecare este în intervalul mediu de 90%.

Urologii recomandă efectuarea unui screening PSA cel puțin la doi ani și pentru unele persoane cu risc mai mare – în fiecare an. Bărbații ar trebui să se gândească să înceapă testarea PSA la 55 de ani și să continue cel puțin până la 70 de ani și chiar după 70 de ani, dacă sunt sănătoși.

Unii indivizi cu risc crescut pot fi nevoiți să înceapă screeningul mai devreme. Pentru persoanele care au o rudă primară care a fost diagnosticată cu cancer de prostată, se recomandă să înceapă screening-ul in jurul varstei de 40 de ani.

Diagnosticul precoce este important deoarece depistează cancerul înainte ca acesta să se răspândească și asta lasă mai multe opțiuni pentru tratament. Bărbații ar trebui să știe că, la fel ca mamografiile pentru femei, screeningul cancerului de prostată nu este ceva de temut, iar îngrijirea preventivă ar trebui să fie o prioritate.

Dacă cancerul este depistat mai devreme, multe dintre tratamentele disponibile astăzi sunt mai puțin invazive și au foarte puține efecte secundare, având în același timp rate mari de vindecare a cancerului.

Acum, avem chiar și tratamente neinvazive precum Cyberknife, care poate trata și vindeca cancerul în câteva săptămâni, tehnici chirurgicale mai avansate și multe oportunități de a atenua efectele secundare nedorite și de a vindeca cancerul.

Așadar, nu așteptați până când aveți simptome – găsiți un urolog și urmați un program pentru a fi proactiv și pentru a vă menține în stare bună de sănătate.

0 Shares
You May Also Like