Care sunt instrumentele necesare pentru strunjire?

Care sunt instrumentele necesare pentru strunjire?

0 Shares
0
0
0

Instrumentele de strunjire difera in functie de doi factori, materialul din care sunt constituite si tipul de operatie pe care il efectueaza. In functie de materialul constitutiv, uneltele pot fi realizate din otel rapid, sudate din metal dur sau insertii interschimbabile din metal dur.

Tipologia uneltelor din metal dur este standardizata in functie de materialul care este tastat, deoarece fiecare material ofera rezistente diferite.

Cand instrumentul este fabricat din otel rapid sau are insertia de carbura sudata in suportul sculei, de fiecare data cand marginea se uzeaza, aceasta trebuie dezasamblata si ascutita corect cu unghiurile de taiere specifice intr-un ascutitor.

Parti ale strungului: principalele elemente ale strungului

STRUNGUL SI PARTILE SALE.

Strungul paralel este constituit din urmatoarele elemente:

 1. Cadru
 2. cap fix.
 3. cap in miscare sau contrapunctul
 4. carucioare: inferioare sau longitudinale, intermediare sau transversale si superioare sau suporturi pentru scule.
 5. cutie sau dispozitiv

Cadrul este o piesa compacta, care este de obicei din fonta; Are in partea superioara ghidajele prin care se misca caruciorul de transport al sculei si capul mobil, fiind paralel cu acesta deplasand axa de rotatie a placii fixate – bucati. Capul fix si capul in miscare se sprijina pe cadru.

Capul fix.

Capul fix este o parte a strungului care este responsabila de mentinerea placii care sustine corpul sau obiectul care urmeaza sa fie prelucrat si care imprima miscarea de rotatie continua corespunzatoare care este miscarea principala; care incearca sa extraga material sub forma de cip (foaie subtire de lemn sau metal) cu un instrument de taiere care functioneaza periferic.

Capul in miscare sau contrapunctul.

Capul sau contrapunctul in miscare este un instrument sau element ale strungului paralel. Este o piesa biconica, care este utilizata in procesele de deplasare in bucati lungi.

Carucioare de scule.

Dupa cum sugereaza si numele, este responsabil pentru transportul instrumentului de taiere, caracteristica sa principala este ca, daca instrumentele nu sunt activate, nu functioneaza. Aceasta masina are trei miscari:

 • Miscare longitudinala (deplasare):
 • Miscare transversala:
 • Miscare inclinata sau mai mare.

Piese si accesorii pentru strung

Partile principale ale unui strung

Principalele parti care alcatuiesc masinile de strunjit sunt cele care sunt in general prezente in majoritatea tipurilor diferite de strung. In continuare sa vedem ce sunt…

 1. Banca

Se numeste banc de strung la structura care serveste pentru a sprijini intreaga masina in general- pe banca sunt montate celelalte componente care sunt necesare pentru buna functionare a unei masini de strung.

Bancile strungului sunt proiectate sa reziste la grade puternice de vibratie, pe langa absorbtia sau disiparea lor, pentru a obtine cea mai buna prelucrare posibila a piesei prelucrate.

Acestea sunt, in general, fabricate din materiale cum ar fi fonta si tratamente termice si/sau de intarire a suprafetei pot fi utilizate, in conformitate cu specificatiile si scopurile masinilor.

 1. Norton -cutie

Cutia Norton este partea strungului unde este posibila reglarea vitezelor de rotire ale placii.

Cutia Norton este compusa din mai multe elemente si, in principal, angrenaje, scripeti si brauri, care impreuna fac posibila schimbarea vitezei de rotatie. Toate acestea datorita parghiilor care se afla in exteriorul cutiei Norton, de unde operatorul poate regla viteza in functie de nevoile sale.

Datorita cutiei Norton, aceasta poate fi conectata la carucioare ale strungului, astfel incat deplasarea sa sa fie automata.

 1. Cap fix

Strungul cuprinde un cap fix, care este responsabil pentru mentinerea puternica a piesei care urmeaza sa fie prelucrata, pe langa rotirea piesei pentru prelucrarea respectiva.

Pe de alta parte, capul fix include zona care nu se misca longitudinal; in capul fix se gasesc de obicei: angrenaje, scripeti, selector de unitati de avans, selector de viteze si directie de rotatie..

 1. Mutarea capului strungului

Capul in miscare al strungului, cunoscut si sub numele de contracapitor, este o componenta care se afla pe banca si poate fi mutat longitudinal pe ghidajele pe care se sprijina.

Capul in miscare este uneori folosit pentru a tine bucati mari, in acest fel se face miscarea de rotatie cu balansare sau cu vibratii considerabile. Alteori poate fi folosit ca element purtator de scule, cum ar fi burghiele pentru a face gauri in piese.

Principalele parti ale unui cap in miscare sunt:

 • Piedestalul
 • Piulita de fixare a capului in miscare
 • Volanul pentru actionarea osului bucsei
 • Cilindrul
 • Bucsa
 1. Carucioare de scule

Carucioarele de scule ale unui strung sunt cele care au libertate de miscare pe ghidajele existente- pe aceste carucioare sunt montate uneltele necesare pentru a efectua prelucrarea pieselor. In general, exista trei vagoane care se misca datorita actiunii manivelelor si pot fi mutate si de un motor.

Tipuri de cutite de strung

Cutitele de strung pot fi clasificate in moduri diferite, dar cel mai frecvent este sa faceti acest lucru pe baza tipului de material. Astfel puteti alege mai multe tipuri de cutit strung.

 • Lama rapida din otel:Acest tip de lama a fost fabricata din diferite aliaje, desi cele mai frecvente includ, Marea sa particularitate este duritatea si rezistenta la temperaturi ridicate (se estimeaza ca poate rezista fara probleme pana la 500 °).
 • Lama Cermet:Acest material este compus din metal si ceramica. Este folosit in acele lucrari in care nu este interesant sa se genereze chips-uri elastice.
 • Lama ceramica:Lamele strungului ceramic sunt compuse din nitrura de siliciu si oxid de aluminiu.
 • Lama cubica de nitrura de bor:Acest tip de lama este considerat ceva mai fragil decat cel anterior, dar si destul de greu, astfel incat acestea pot fi folosite in locuri de munca nesfarsite.
 • Lama de cobalt pentru cuptor:Lama de duritate medie.
 • Lama diamantului policristalin:Considerat cel mai greu tip de lama pe care il putem gasi.

 

0 Shares
You May Also Like