Alegerea hotei de bucatarie - Ce ar trebui sa stim inainte de a merge sa cumparam o hota bucatarie?

Alegerea hotei de bucatarie – Ce ar trebui sa stim inainte de a merge sa cumparam o hota bucatarie?

0 Shares
0
0
0

Inainte de a cumpara o hota pentru bucatarie, trebuie sa cunoastem metrii cubi ai bucatariei (latime x lungime x inaltime), tipul de ventilatie (daca avem acces la exterior sau nu) si utilizarea pe care o va avea in bucatarie.

Pe de alta parte, vom lua in considerare si alti factori, cum ar fi tipul de bucatarie pe care il avem in locuinta noastra; intr-o bucatarie de cativa metri putem opta pentru hote extractoare mai plate sau integrabile, iar in bucatariile cu insula trebuie sa optam pentru modele mai mari si mai puternice sau ca performanta hotei sa fie legata de traseul tuburilor, cu cat este mai directa, cu atat bucataria este mai eficienta.

Ce tipuri de hote exista?

Vezi modele de hote bucatarie si alege varianta potrivita pentru tine.

Conform sistemului de extractie, acestea sunt clasificate in:

  • Hote de extractie de evacuare, cele in care fumul iese la exterior condus de un tub.
  • Hotele de recirculare, prin intermediul unui sistem de filtre de carbon, care trebuie schimbate in mod regulat, purifica aerul si elimina mirosurile.

Cu exceptia cazului in care nu exista alta optiune, este recomandabil sa optati intotdeauna pentru hote de extractie de evacuare.

Care este dimensiunea potrivita a unei hote?

Expertii recomanda ca acesta sa aiba o suprafata de aspiratie cu zece centimetri mai lata pe fiecare parte decat zona de gatit si cel putin aceeasi dimensiune ca si ea. Atunci cand o plasam, trebuie sa plasam capota la o distanta minima de foc de 55 de centimetri pentru placi ceramice, de inductie sau electrice si de 65 de centimetri in placi echipate cu gaz.

De ce capacitate de extractie am nevoie?

Potrivit producatorilor insisi, o hota extractoare adecvata trebuie sa reinnoiasca aerul din bucatarie intre 6 si 12 ori pe ora (6 la viteza minima si 12 la viteza maxima). Pentru a o calcula, trebuie sa cunoastem volumul total al bucatariei noastre (inaltime x latime x lungime) si sa o inmultim cu numarul de ori in care aerul trebuie reinnoit (12 la viteza maxima).

De exemplu, daca avem o bucatarie de 25mla viteza maxima, hota trebuie sa aiba o capacitate de extractie de aproximativ 300m3/h care ies din inmultirea contoarelor cu numarul de ori ca aerul trebuie reinnoit (25 * 12 = 300). In cazul in care avem o insula in loc de 12, trebuie sa o inmultim cu 15.

Alte caracteristici de luat in considerare

Se recomanda ca zgomotul produs de hota sa nu depaseasca 60dB, nivelul mediu variaza intre 40 si 50dB. De asemenea, va trebui sa luam in considerare filtrele hotei, care sunt de obicei fabricate din aluminiu, foarte rezistente si pot fi spalate confortabil in masina de spalat vase. Pe de alta parte, exista filtre de carbon activ care trebuie schimbate din cand in cand.

Cum alegi intre diferite tipuri de hota de bucatarie

Acest aparat este o necesitate in orice bucatarie. Acestea colecteaza fumul si mirosurile generate in timpul prepararii alimentelor si le expulzeaza sau filtreaza.

Nu toate ofera aceleasi caracteristici, aspect sau metode de plasare. Alegerea tipului potrivit de hota extractor pentru bucataria noastra poate necesita evaluarea mai multor aspecte.

Tipuri de hote de bucatarie

Exista diferite metode de clasificare a hotelor de bucatarie. Pentru proiectarea, tipul si locul de instalare, precum si pentru functionarea sau tratarea aerului.

Conform tratamentului aerului

Extractia sau aspiratia aerului. Este cel mai comun sistem, in cazul in care hota extractor expulzeaza aerul printr-un sistem de conducte la exterior.

Recirculare sau filtre de carbon. In acest caz, hota trece aerul prin filtre care il purifica. Aerul filtrat nu iese afara, ramanand in camera. Avantajul acestui tip de hota de bucatarie este ca pot fi asezate oriunde rapid, usor si fara lucrari de executie.

Acestea sunt concepute pentru atunci cand este imposibil sa instalati tevi cu prize la exterior sau cand, din motive estetice, nu doriti sa existe tevi in bucatarie. Pe de alta parte, acestea pot face fata unui flux de aer mai mic, iar filtrele trebuie reinnoite periodic, ceea ce implica un cost suplimentar.

In functie de instalarea si/sau forma hotei

Hote integrabile. Ele sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de module de extractie integrabile. Acestea sunt perfect integrate in designul bucatariei fiind practic ascunse. Ideal pentru acei oameni care cauta uniformitate in designul bucatariei lor. Unele modele sunt telescopice, adica deschid si extind suprafata dedicata aspiratiei aerului.

Hota insulei. Insulele de bucatarie necesita diferite solutii de extractie. Aceste modele sunt suspendate deasupra insulei si joaca un rol important in proiectarea bucatariei. In aceste tipuri de hote de bucatarie putem gasi cele mai inovatoare si izbitoare modele, impreuna cu altele care incearca sa mentina aspectul traditional al acestui aparat.

Sunt intr-adevar mai scumpe decat modelul de mai sus, dar merita invetitia, mai ales daca ai o bucatarie mare si se gateste des.

 

0 Shares
You May Also Like