Care este rolul nasilor intr-un botez?

 Care este rolul nasilor intr-un botez?

0 Shares
0
0
0

Scopul unui botez merge dincolo de alegerea unui nas si a unei nase care sa aiba grija de copil in cazul in care isi pierde parintii. Este o ceremonie in care pruncul va primi binecuvantarea lui Dumnezeu si va incepe cu credinta.

Din acest motiv, fiecare persoana care participa direct la acest ritual va avea un rol important in viata spirituala a copilului. Desigur, in acest grup de oameni intra nasii, care, pe langa faptul ca ii ajuta pe parinti pentru ca cei mici sa aiba credinta, au si rolul de a-si conduce finii pe drumul cel bun, invatandu-i importanta valorilor si responsabilitatea pe care o au cu ei insisi si cu apropiatii lor.

Importanta nasilor in viata copiilor

Datorita importantei pe care nasii o au in viata copiilor, este esential ca parintii sa se gandeasca cu atentie la ce oameni ii pot ajuta in orientarea si formarea copiilor lor.

Desigur, ei trebuie sa tina cont de faptul ca sponsorizarea nu este o problema institutionala care raspunde procedurilor sau formalitatilor cerute de Biserica Catolica, deoarece nasii trebuie sa se angajeze si sa poata influenta in mod eficient formarea umana a copiilor lor.

Deci, nu este o decizie atat de simpla, chiar si in aceasta postare vom detalia principalele obligatii pe care le au nasii botezului.

Ei vor fi ghizii celui mic

Atat nasa, cat si nasul trebuie sa se dedice cresterii spirituale a copilului, aratandu-i calea pe care trebuie sa o urmeze prin exemplu.

Ei vor arata si alte ghiduri cheie pentru copil pentru a duce o viata frumoasa, atasata principiilor si valorilor crestine. In acest moment se afla importanta alegerii unor nasi exemplari care au capacitatea de a instrui si consilia copiii nostri.

Ofera sprijin moral

Ca parte a obligatiilor lor in calitate de nasi, este important ca ei sa fie prezenti la fiecare realizare pe care o realizeaza finii lor. Si este datorat faptului ca un bun ghid nu este doar responsabil pentru indrumarea si aratarea drumului catre subordonatii sai, ci il insoteste si in provocarile si angajamentele sale, fie ele educationale, sportive, religioase etc.

Sprijinul moral este o modalitate de a-ti demonstra devotamentul fata de cresterea finilor tai, va genera chiar o legatura si mai puternica intre cei doi.

Promovarea coerentei crestine

Este important ca – periodic sau frecvent – nasii sa se roage in compania finilor lor pentru a intari coerenta crestina. De asemenea, ele pot contribui la cresterea crestina a copilului, oferindu-i daruri legate de credinta, de exemplu: carti, filme, reviste…

Desi, darurile nu trebuie intotdeauna sa fie asociate cu credinta, in cazul in care doresc sa va ofere alte detalii, astfel incat copilul sa creasca fara deficiente, este, de asemenea, acceptabil.

Lumanari botez traditionale pot fi gasite in mai multe magazine si trebuie doar sa le gasesti pe cele mai bune.

In cele din urma, nu confunda sponsorizarea cu contributiile financiare (desi pot face si acest lucru) pentru a promova cresterea copilului, dimpotriva, este o relatie spirituala strans legata de valori si credinta intre parintii spirituali si finul/fina lor.

Cum se pastreaza lumanarea de la botez?

Lumanarea de la borez este unul dintre cele mai frumoase si mai valoroase obiecte pe care le primest un copil atunci cand este crestinat. Aceasta va trebui sa fie pastrata cu grija de parinti si sa fie folosita doar in acele momente speciale din viata micutului. Fiind o lumanare sfintita, se crede ca aceasta are harul de a alunga durerile si de a le alina, dar poate fi folosita si la alte ritualuri binefacaotare.

Cum se pastreaza lumanarea de la botez? Lumina acestei lumanari reprezinta victoria iubirii si a milosteniei asupra necredintei. Ea este o frantura din lumina venita din cer, care poarta har si noroc. Prin urmare, poate fi considerata un dar nepretuit suficient. Niciun copil nu trebuie sa ramana nebotezat si lumanarea folosita este pavaza copilului pentru tot restul vietii.

Traditia spune ca lumanarea de la botez va fi aprinsa si a doua zi atunci cand copilul este scaldat de catre nasa si este spalat mirul cu care micutul a fost uns la biserica. Lumina este cea care ocroteste sufletul micutului, in timp ce este spalat. Ulterior, lumanarea se poate aprinde si la petrecerea de mot sau in fiecare an, in momentul in care copilul isi serbeaza ziua de nastere.

Lumanarea trebuie sa fie pastrata intr-o cutie si invelita in panza alba, de bumbac, cu ramuri de busuioc sfintit. In felul acesta, va rezista mult mai mult timp si va putea fi folosita in intreaga sa copilarie.

Lumanarea sfintita de preot la botez era utilizata in trecut ori de cate ori copilul era bolnav. Se aprindea o lumanare langa o icoana si mama sau nasa copilului spuneau rugaciuni pentru ca cel mic sa se faca bine.

In anumite zone ale tarii, partea de jos a lumanarii se dadea nasei pentru a o pastra in casa.

0 Shares
You May Also Like