Cand este necesar un tratament de canal?

Cand este necesar un tratament de canal?

0 Shares
0
0
0

Un tratament canal radicular este un tratament al pulpei dintelui care este inflamat, infectat sau mort. Pulpa dentara este o substanta moale din centrul dintelui care consta in nerv, vase de sange si tesut conjunctiv.

Camera pulpei este partea scobita din centrul dintelui care contine pulpa si continua in jos canalele care se extind prin radacinile dintilor si in osul din jur. Unele radacini au mai mult de un canal radicular, dar toate au cel putin un canal.

Tratamentul canalului radicular (RCT) si tratamentul endodontic sunt termenii mai corecti pentru o procedura care trateaza nervul dintelui. Endodontica este o specialitate a stomatologiei care se ocupa in special de pulpa dentara si tesuturile care inconjoara radacina dintelui. O problema a canalului radacinilor poate fi tratata de un dentist general sau de un endodont.

Un endodont este un medic stomatolog care a urmat mai multi ani de pregatire specializata pentru a se concentra exclusiv pe tratamentele canalului radicular. Cand este tratat canalul radacinii, pulpa dentara este indepartata si toate canalele si camera pulpei a dintelui sunt umplute si sigilate pentru a preveni intrarea bacteriilor.

De unde stii daca ai nevoie de un tratament de canal radicular?

Exista multe lucruri care pot deteriora pulpa sau nervul dintelui. Adesea, un pacient va simti durere sau alte simptome care il avertizeaza ca are nevoie de tratament la canalul radacinilor, dar de multe ori nu exista simptome sau avertismente. Urmatoarele sunt unele dintre motivele mai frecvente pentru care este nevoie de tratamentul canalului radacinilor.

O durere de dinti este cel mai frecvent simptom al necesitatii unui tratament de canal radicular. Durerea care provine de la un dinte care are nevoie de un tratament de canal radicular este destul de specifica. Daca dintele este inca in viata, persoana afectata va experimenta o sensibilitate extrema la lichide sau alimente calde sau reci si aceasta sensibilitate va continua chiar si dupa indepartarea stimulului la cald sau la rece.

Sensibilitatea la caldura, in loc de frig, este un simptom foarte specific unui dinte care necesita tratament pentru canalul radacinilor. Dintele poate incepe sa doara spontan, in miezul noptii sau, uneori, cand pacientul nu foloseste nici macar dintele afectat pentru a manca sau bea.

Durerea poate progresa spre o durere de cap generalizata foarte severa, asta poate determina persoana sa uite chiar ce a provocat initial durerea. Daca dintele este mort si a aparut abcesul, pacientul va simti durere atunci cand mesteca mancarea sau pune presiune pe dinte.

Un abces poate produce umflare sau sangerare in jurul dintelui si uneori provoaca umflarea semnificativa a obrazului, maxilarului sau gatului. Daca se observa aceasta umflare, nevoile de tratament sunt urgente, chiar daca asta inseamna sa mergetii la ingrijiri urgente sau la camera de urgenta a unui spital.

Multe alte afectiuni ale gurii se pot masca ca o durere de dinti. Prin urmare, este foarte important ca atunci cand simtiti o durere in jurul unui dinte, sa faceti o examinare amanuntita cu testarea vitalitatii pulpei de catre un dentist autorizat pentru un diagnostic corect.

Uneori, un pacient poate simti o durere intensa a dintilor care il face sa creada ca are nevoie de tratament la canalul radacinilor, dar durerea este un simptom al unei alte probleme care necesita un tratament diferit. Suprafetele radiculare care au fost expuse ca urmare a recesiunii gingivale pot imita sensibilitatea la frig.

Congestionarea sinusurilor poate produce presiune in jurul radacinilor dintilor superiori si poate provoca durere la mestecat, ceea ce imita durerea canalului radacinilor. Durerea maxilarului poate fi fie un indiciu al durerii in articulatia maxilarului sau durere la un dinte care are nevoie de un canal radicular.

Chiar si boala gingiilor poate imita durerea palpitanta din jurul dintilor care se pot simti asemanatoare cu durerea canalului radacinilor.

Daca un dinte are abces, acesta va necesita un tratament de canal radicular. Un abces este o infectie care se formeaza atunci cand pulpa dintelui moare si se formeaza un buzunar de puroi in jurul capatului radacinii.

Puroiul se acumuleaza intr-o zona de tesut nervos mort care este infectat cu bacterii. Uneori, abcesul va forma o umflatura care arata ca un cos in exteriorul gingiilor. Un pacient poate chiar observa puroiul care scurge din cos sau poate observa un gust rau in gura.

Un abces ramas netratat va continua sa creasca si sa infecteze osul din jurul radacinii dintelui. Se poate raspandi in oasele si tesuturile inconjuratoare. In cazuri rare, oamenii au murit din cauza infectiilor care au pornit de la un abces al dintilor.

Desi antibioticele pot ajuta la evitarea raspandirii infectiei, singura modalitate de a elimina complet infectia este prin efectuarea tratamentului canalului radacinilor si curatarea tuturor tesuturilor moarte si bacteriilor din camera pulpei si a canalelor radiculare.

Exista si alte abcese care pot afecta dintii in afara de abcese endodontice. Abcesele parodontale pot fi dureroase, de exemplu, si necesita un tratament diferit de canalele radiculare.

Cand dintii sunt cariati, poate fi de-asemenea nevoie de un asemenea tratament. Daca cariile dentare se extind adanc in dinte si ajung la pulpa, pulpa se va infecta cu bacterii. Cand se va intampla acest lucru, va deveni inflamat si dureros sau va muri si va deveni tesut descompus.

Uneori nu va exista durere, dar singurul mod in care stomatologul poate scoate toata carita dintilor din dinte este prin efectuarea unui tratament de canal radicular, si eliminarea nervului care a devenit afectat.

Traumatismele pot necesita de-asemenea un asemenea tratament. Daca un dinte este lovit cu o forta mare, nervul poate fi taiat la capatul radacinii si poate muri. Acest lucru s-ar putea intampla imediat dupa incidentul traumatic, sau se poate intampla peste multi ani in urma traumei.

Fractura poate necesita de-asemenea un astfel de tratament. Daca un dinte s-a fracturat intr-un mod care nu lasa foarte mult structura dintelui ramasa deasupra liniei gingivale pentru o coroana sau o alta restaurare, poate fi necesar sa se efectueze un tratament de canal radicular, astfel incat un post sa poata fi plasat pe canalul dintelui pentru ajuta la pastrarea restaurarii.

Mai multe detalii insa despre cum se efectueaza procedura, dar si nu numai, puteti afla accesand https://dentaline-clinic.ro/tratamente-de-canal, pentru a lua legatura cu specialistii.

0 Shares
You May Also Like