Anvelope de iarna cu crampoane. Solutii pentru calatoriile pe gheata

0 Shares
0
0
0

Dacă sunt instalate doar două anvelope de iarnă cu crampoane, pe axa de acționare, iar pe axa condusă, nu sunt asemenea anvelope, atunci în caz de frânare bruscă pe gheață, alunecarea în timpul frânării nu va putea fi evitată.

Acest lucru se datorează faptului că coeficientul de aderență pe suprafața rutieră a anvelopelor cu pivot și a celor fără pivot, variază semnificativ.

Este în general nevoie de anvelope cu crampoane?

Răspunsul la această întrebare depinde de fiecare șofer. Este foarte important să nu ne lăsăm influențați de opinia majorității, potrivit căreia anvelopele cu crampoane, sunt cheia securității sporite pe timp de iarnă. Acest lucru este adevărat, dar doar jumătate.

Anvelopele cu crampoane într-adevăr pot reduce semnificativ distanța de frânare pe gheață sau zăpadă. Drept urmare, în aceleași condiții, pornirea și accelerarea ulterioară a mașinii este simplificată cu mult.

Însă pe asfalt umed sau chiar uscat, utilizarea roților cu crampoane duce la o scădere a coeficientului de aderență a anvelopei la suprafața drumului, ceea ce implică o creștere a distanței de frânare și o scădere a rezistenței la alunecare.

În plus, dacă o mașină cu crampoane ajunge în zăpadă sau în noroi, iar șoferul va efectua manevre pentru ieși, probabilitatea că situația se va agrava este mare.

Apropo, în unele țări europene, instalarea anvelopelor cu crampoane este interzisă, iar motivul nu constă în păstrarea suprafeței drumului.

Ce este Velcro?

Trebuie menționat faptul că mulți producători moderni de anvelope auto furnizează pe piață cauciucuri de iarnă fără știfturi, care nu sunt inferioare omologilor săi din punct de vedere al caracteristicilor de tracțiune în condiții de gheață.

Aceasta se manifestă mai ales la o temperatură ambiantă de -15 ° C. Un efect similar poate fi obținut datorită structurii speciale a benzii de rulare, pe care se aplică lamelele transversale, numite „Velcro”.

Ce concluzii putem trage?

Atunci când decideți să folosiți anvelope de iarnă cu crampoane sau fără, încercați să vă amintiți: câte zile din iarna trecută a trebuit să călătoriți pe gheață?

Dacă trebuie să vă deplasați des pe carosabile cu gheață și după apăsarea pedalei de frână, vă țineți respirația așteptând ca mașina să se oprească la timp în cazul unui obstacol rutier, aveți două soluții:  trebuie să vă schimbați stilul de conducere sau să folosiți cu  anvelope cu crampoane.

Anvelopele cu crampoane sunt foarte eficiente pentru SUV-uri și sunt, de asemenea, indispensabile pentru mașinile cu tracțiune din spate, atunci când urcă o pe o pantă lungă și alunecoasă.

Indiferent de decizia luată, nu trebuie să uitați că instalarea anvelopelor cu crampoane va contribui la  scăderea limitei de viteză a mașinii.

Acest lucru se datorează faptului că este foarte dificil de a prezice comportamentul anvelopelor cu crampoane pe diferite suprafețe de drum.

Chiar și gheața poate avea secțiuni cu diferite alunecări, iar dacă mașina dvs. nu este echipată cu sisteme pentru distribuirea uniformă a forțelor de frânare și tracțiune, crampoanele pot duce la derapaj mult mai rapid decât în cazul anvelopelor fără asemenea protecție.

0 Shares
You May Also Like