Ritualuri si sacrificii in Grecia antica, pentru inmormantare

Ritualuri si sacrificii in Grecia antica, pentru inmormantare

0 Shares
0
0
0

Inmormantarea in Grecia antica implica de cele mai multe ori mai multe elemente ritualice. Elementele ritualului includeau adesea rugaciunea, spalarea preotului si gargarile, precum si tamaie sau flori, alimente si obiecte de valoare pe care acesta trebuia sa le ofere zeilor.

O persoana s-ar putea ruga singura unui zeu  chiar si de acasa. Daca persoana dorea sa se adreseze zeului unui alt altar, el sau ea ar solicita ajutorul unui preot.

Curatarea cu apa pentru a indeparta murdaria vietii de zi cu zi sau impuritatile specifice se facea aproape intotdeauna. Purificarea a fost o parte importanta a practicilor religioase grecesti si romane. Scopul purificarii, sau curatarii, a fost de a scapa persoana sau comunitatea de poluare.

Poluarea ar putea fi cauzata de un act de impietate sau de neindeplinirea corecta a unei obligatii religioase. De exemplu, efectuarea unui sacrificiu fara a se spala mai intai pe maini provoca poluare.

Savarsirea unei crime provoca poluare grava, iar un criminal trebuia sa faca acte speciale pentru a scapa de sangele victimei. (Sangele varsat in lupta era mai usor spalat.) Un ritual obisnuit de purificare grecesc implica asocierea poluarii cu un obiect (cum ar fi un animal sau un tap ispasitor uman) si apoi arderea animalului sau alungarea omului dincolo de zidurile orasului.

Actiunile rituale erau deosebite de comportamentul obisnuit in mai multe moduri: purtarea de imbracaminte si podoabe speciale, evitarea anumitor comportamente sau alimente, arderea tamaiei sau oferirea de flori si ramuri. Mancarea era folosita si in multe ritualuri.

Prajituri, fructe sau cereale erau oferite zeilor ca dar. Uneori, ingredientele speciale erau gatite impreuna pentru a pregati un fel de mancare ritual. Carafa de vin, lapte, apa, ulei sau miere era un alt tip de ofranda.

Unul dintre principalele ritualuri ale religiei grecesti si romane era sacrificiul animalelor. Sacrificiile stabileau relatiile adecvate intre zei, oameni si animale. Zeii erau superiori si nemuritori, in timp ce oamenii erau muritori si ar trebui sa fie evlaviosi si supusi zeitatilor.

Animalele existau pentru a fi folosite de oameni in venerarea zeilor lor. Oile si caprele erau cele mai frecvente animale de sacrificiu, desi unele sacrificii speciale implicau tauri. Anumite animale erau asociate cu anumiti zei. De exemplu, cainii au fost sacrificati lui Hecate, o zeita a lumii interlope. Grecii credeau ca ea calatorea noaptea insotita de fantome si caini care urlau.

Un sacrificiu (thusia in greaca) adus zeilor a fost cea mai importanta activitate din religia greaca. Potrivit filosofului grec, Teofrast, grecii ofereau sacrificii zileilor din mai multe motive: sa-i cinsteasca, sa le multumeasca sau sa le ceara o favoare.

Oile, caprele, porcii si vitele, precum si pestii si pasarile, erau oferite zeilor. Sacrificiul unui animal a fost efectuat in conformitate cu indrumari stricte. In primul rand, animalul era decorat cu flori si ghirlande si condus intr-o procesiune la sanctuarul zeului.

La sanctuar, participantii se spalau pe maini in apa si aruncau cateva picaturi asupra victimei. Preotul sau conducatorul recita o rugaciune declarand motivul jertfei. Victima era ucisa rapid, avand gatul taiat cu un cutit.

Animalele mari au fost mai intai culcate cu o lovitura de topor si apoi ucise in mod similar cu cutitul. Sangele victimei era imprastiat peste altar in sanctuar. Apoi asistentii taiau animalul si imparteau partile. Oasele coapsei erau infasurate in grasime si, impreuna cu portii mici de carne taiate de pe membre, erau asezate pe altar si arse ca dar pentru zei. Vinul era turnat pe altar. Ocazional, aceste daruri erau plasate pe genunchii unei statui a zeului.

Apoi, ficatul, plamanii, inima si alte organe interne erau prajite si impartite catre toti participantii. Restul carnii era fiert si fie mancat la altar, fie dus acasa. Darurile erau de obicei luate din cele ale zeului.

Un sacrificiu tipic roman a constat in patru etape. Prima a implicat purificarea participantilor si a victimei. Purificarea era urmata de o procesiune pana la altar. La altar, participantii onorau zeii prin turnarea de vin si arderea tamaiei, marcand inceputul sacrificiului.

Liderul sacrificiului turna apoi vin pe fruntea victimei, ii stropea spatele cu faina si sare si apoi trecea un cutit peste coloana vertebrala a animalului. Aceste actiuni simbolizau transferul victimei de la proprietatea muritoare la cea a zeului. In faza urmatoare, animalul era ucis si apoi macelarit. Inima si alte organe interne erau examinate.

Daca maruntaiele  pareau suspecte sau nesanatoase, sacrificiul era considerat inacceptabil pentru zei si un alt animal trebuia sacrificat.

Faza finala a sacrificiului roman era banchetul. Carnea de sacrificiu si maruntaiele erau fierte si oferite zeului. Apoi, restul animalului era gatit si mancat de catre participanti sau distribuit spre vanzare in magazinele macelarilor. Uneori, la banchet participa doar aristocratia. Alteori, banchetul era finantat de un binefacator bogat.

Aceste ritualuri funerare difera de servicii funerare Germania si de alte tari din Europa, fiecare zona avand propriile ritualuri de inmormantare.

0 Shares
You May Also Like