Ce este imprimarea digitala?

Ce este imprimarea digitala?

0 Shares
0
0
0

Imprimarea digitala numita si tipar digital este o metoda de imprimare dintr-o imagine digitala direct pe o varietate de suporturi.  Aceasta, de obicei, se refera la tiparirea profesionala DTP si alte surse digitale care sunt tiparite folosind format mare si / sau de volum mare.

Imprimarea digitala are un cost pe pagina mai mare decat metodele traditionale de imprimare offset, dar acest pret este de obicei compensat prin evitarea costului tuturor pasilor tehnici necesari pentru realizarea placilor de imprimare. De asemenea, permite imprimarea la cerere, timp scurt de raspunssi chiar o modificare a imaginii (date variabile).

Economiile de forta de munca si capacitatea tot mai crescuta a presei digitale inseamna ca tiparirea digitala ajunge la punctul in care se poate potrivi sau inlocuieste capacitatea tehnologiei de tiparire offset de a produce tiraje mai mari de cateva mii de coli la un pret mic.

Imprimeuri digitale de format mare

Cea mai mare diferenta intre tiparirea digitala si metodele traditionale precum litografia, flexografia, gravura sau tipografia este ca nu este nevoie sa inlocuiti placile de imprimare in imprimarea digitala, in timp ce in imprimarea analogica placile sunt inlocuite in mod repetat.

Acest lucru are ca rezultat un timp de expediere mai rapid si costuri mai mici atunci cand se utilizeaza imprimarea digitala, dar de obicei o pierdere a unor detalii de imagine  de catre majoritatea proceselor comerciale de imprimare digitala.

Cele mai populare metode includ imprimante cu jet de cerneala sau laser care depun pigment sau toner pe o mare varietate de substraturi, inclusiv hartie, hartie foto, panza, sticla, metal, marmura si alte substante.

In multe dintre procese, cerneala sau tonerul nu patrund substratul, la fel ca si cerneala conventionala, ci formeaza un strat subtire pe suprafata care poate fi lipit suplimentar la substrat prin utilizarea unui fluid de topire cu un proces de caldura ( toner ) sau un proces de intarire ( cerneala ).

Imprimarea digitala cu jet de cerneala digitala tipareste dintr-un fisier de imagine al computerului direct pe o imprimanta cu jet de cerneala ca rezultat final. A evoluat de la tehnologia de printare digitala de la Kodak, 3M si alti producatori importanti, incercand sa adapteze aceste masini dedicate de verificare a preimprimarii la tiparirea de arta plastica.

Au existat experimente cu multe dintre aceste tipuri de imprimante, cea mai notabila fiind imprimanta IRIS , initial adaptata la tiparirea artelor fine de catre programatorul David Coons si adoptata pentru lucrari de arta  de Graham Nash de la compania sa de tipografie Nash Editions in 1991.

Initial, aceste imprimante erau limitate la hartie lucioasa, dar imprimanta IRIS Graphics a permis utilizarea unei varietati de hartii care includeau suporturi traditionale si netraditionale.

Imprimanta IRIS a fost standardul pentru grafica digitala fina timp  de mai multi ani, si este inca in uz astazi, dar a fost inlocuita de imprimante de format mare, de la alti producatori, cum ar fi Epson si HP care utilizau inclusiv vopsele de tipografie rezistente la decolorare ( pigment – pe baza de cerneluri pe baza de solvent) si substraturi de arhiva special concepute pentru tiparirea imaginilor artistice.

Substraturile pentru imprimarea cu jet de cerneala includ hartiile traditionale de arta plastica, cum ar fi Rives BFK, hartia de acuarela Arches, panza tratata si netratata, substraturile experimentale (cum ar fi metalul si plasticul) si tesatura.

Pentru artistii care fac reproduceri ale operei lor originale, imprimarea cu jet de cerneala este mai scumpa decat litografia traditionala offset in patru culori, dar cu imprimarea cu jet de cerneala, artistul nu trebuie sa plateasca pentru configurarea scumpa a placii de imprimare sau pentru marketing si spatiu de stocare necesar pentru tiraje mari offset cu patru culori.

Reproductiile cu jet de cerneala pot fi tiparite si vandute individual, in conformitate cu cererea. Imprimarea cu jet de cerneala are avantajul suplimentar de a permite artistilor sa preia controlul total asupra productiei imaginilor lor, inclusiv corectia finala a culorilor si substraturile utilizate, unii artisti detinand si operand propriile imprimante.

Imprimarea digitala cu jet de cerneala permite, de asemenea, tiparirea de arta digitala de toate tipurile ca piese finite sau ca element dintr-o alta piesa de arta. Artistii experimentali adesea adauga textura sau alte suporturi pe suprafata unei tipariri finale sau o folosesc ca parte a unei lucrari cu materiale mixte.

Multi termeni pentru proces au fost folositi de-a lungul anilor, inclusiv „digigraf” si „giclée”. Mii de magazine de tiparire si producatori de imprimari digitale ofera acum servicii pictorilor, fotografilor si artistilor digitali din intreaga lume.

Imaginile digitale sunt expuse pe hartie fotografica adevarata, sensibila la lumina cu lasere. Aceste tiparituri sunt fotografii adevarate si au un ton continuu in detaliile imaginii. Calitatea arhivata a tiparirii este la fel de mare ca si evaluarea producatorului pentru orice hartie foto utilizata. In tiparirile de format mare, cel mai mare avantaj este ca  exista vignetare sau distorsiuni de detaliu in colturile imaginii.

 

0 Shares
You May Also Like