64% dintre romani planuiesc sa cheltuiasca mai putin in acest Craciun

64% dintre romani planuiesc sa cheltuiasca mai putin in acest Craciun

0 Shares
0
0
0

Incetul cu incetul ne apropiem de Craciun, o perioada a bucuriei si a bunelor intentii, dar si a multor cheltuieli datorate cadourilor, cinelor sau decoratiunilor. Intr-o economie actuala atat de agitata, nu este de mirare ca in acest an romanii incep mai devreme cumparaturile, petrecand mai mult timp cautand oferte pentru a-si reduce consumul cat mai mult posibil. Putem vedea acest lucru in rapoartele facute de catre specialisti.

Ce spun specialistii?

Conform datelor care pot fi observate din aceste rapoarte, 21% dintre consumatori au inceput deja cumparaturile, in timp ce 46% au declarat ca vor incepe sa cumpere in noiembrie. Se reflecta si modul in care mai sunt 18% care planuiesc inceperea Black Friday pentru a efectua aceste achizitii.

Cresterea costului vietii duce la cresterea cheltuielilor de Craciun, potrivit sondajului. De fapt, 94% dintre respondentii romani planuiesc sa fie mai precauti in ceea ce priveste cheltuielile de Craciunul din acest an, iar 64% dintre cumparatori intentioneaza in mod clar sa cheltuiasca mai putin in comparatie cu anul trecut. In plus, 47% au spus ca au ales sa faca cumparaturi mai devreme pentru a rezolva problema cadourilor si a evita cresterea preturilor.

Odata cu cresterea costului vietii care determina sensibilitatea la preturi in randul cumparatorilor romani, 60% au spus ca pretul este cel mai important factor atunci cand fac cumparaturi de Craciun. Cu toate acestea, Romania este singura dintre tarile europene care conduce cercetarea care a inregistrat o scadere a acestui indicator de -5 puncte procentuale fata de anul trecut.

Prioritatile cumparatorilor romani

Intr-adevar, preturile si disponibilitatea produselor sunt factorii cheie care influenteaza comportamentul consumatorilor in timpul Craciunului din acest an, motiv pentru care multi retaileri raspund deja prin inghetarea preturilor pentru a sprijini clientii, desi in acelasi timp simt, de asemenea, costuri mai mari in lanturile lor de aprovizionare, costuri de achizitie si probleme legate de forta de munca.

Si avand in vedere ca aproape doua treimi (64%) dintre consumatorii din Romania planuiesc sa cheltuiasca mai putin anul acesta de Craciun, asigurarea celui mai bun pret in magazin este al doilea lucru ca importanta, care ar face cumparatorii mai probabil sa faca cumparaturi in magazin in acest Craciun pentru 42% din cei chestionati . Aceste date sunt depasite doar de increderea mai mare in disponibilitatea stocurilor, care este un factor decisiv care ar creste probabilitatea de a alege sa cumpere in magazin in perioada festiva pentru 44% dintre romani.

Cu toate acestea, achizitiile din magazine continua sa fie cele mai populare din Romania, deoarece 74% dintre cumparatori planuiesc sa cumpere in magazine in acest Craciun si 54% spun ca vor cumpara online cu livrare la domiciliu. Si vorbind despre cadouri: mai mult de doua treimi dintre romani (69%) planuiesc sa cumpere imbracaminte si chestiuni legate de moda drept cadouri de Craciun, urmate de jucarii, carti si media (45%) si electronice (40%).

In concluzie, speram ca acest articol ti-a clarificat cateva nelamuriri legate de parerea romanilor despre inflatie si cadouri de Craciun totodata. De asemenea, speram ca te-am si incurajat sa incepi vanatoarea de cadouri si de brazi de Craciun artificiali din timp, anul acesta!

0 Shares
You May Also Like