6 lucruri pe care nu le știai despre vinul roșu

6 lucruri pe care nu le știai despre vinul roșu

0 Shares
0
0
0

Vinul roșu, cel mai popular tip de vin la nivel mondial, își trasează popularitatea încă din vremea Egiptului Antic. Cunoscut pentru culorile sale frumoase, aromele complexe și taninurile revigorante, vinul roșu include o gamă largă de soiuri și cupaje apreciate precum Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah.

Reprezentând regiuni istorice precum Toscana sau zone moderne ca Valea Napa din Statele Unite, producția de vin roșu prosperă și în numeroase zone idilice, bogate cultural, din întreaga lume.

Vinul roșu are multiple beneficii pentru sănătate

Există numeroase studii care atestă că atunci când este consumat cu moderație, vinul roșu poate îmbunătăți sănătatea inimii prin intermediul polifenolilor, un tip de antioxidant care protejează vasele de sânge ale inimii.

De asemenea, resveratrolul, un compus similar antioxidantului găsit în vinul roșu, oferă beneficii suplimentare pentru sănătate, cum ar fi scăderea nivelurilor de colesterol rău și diminuarea riscului de formare a cheagurilor de sânge.

Cojile de struguri fac vinul roșu

Spre deosebire de vinurile albe care sunt produse prin separarea sucului de struguri de coaja acestora, vinurile roșii rămân în contact cu coaja strugurilor pe întreaga durată a procesului de fermentație.

Pe lângă crearea culorilor profunde, frumoase ale vinului roșu, contactul dintre suc și coajă în timpul acestui proces duce la profiluri unice de aromă, fructate, care deseori se regăsesc în cazul vinului franțuzesc.

Vinurile roșii se pot servi între 14-18°C

Deși vinurile albe sunt excelente la temperaturi de până la 7-10°C, profilul de arome al celor roșii atinge apogeul la temperaturi mai ridicate. Studiile arată că temperatura ideală pentru cel mai bun vin rosu este între 14-18°C, deoarece acest interval permite evidențierea tuturor calităților.

Vinurile roșii se deschid la culoare pe măsură ce îmbătrânesc

Spre surprinderea unora, vinurile roșii trec de la nuanțe întunecate, rubinii, la culori mai deschise de roșu pe măsură ce îmbătrânesc. Contactul cu coaja de strugure conferă vinului roșu culoarea sa, dar îi oferă și profilul puternic de taninuri.

Cu timpul, însă, aceste taninuri se înmoaie, ducând la vinuri roșii mai fine, cu culori mai deschise, ceea ce explică de ce vinurile învechite se remarcă cu culori roșu-cărămiziu, în locul strălucirii lor inițiale.

Există pahare specifice pentru toate tipurile de vin roșu

Când bei vin, paharul potrivit este esențial pentru accesarea întregii game de gusturi și arome pe care vinul le are de oferit. Pentru vinurile roșii, tipul ideal de pahar depinde de profilul varietății sau amestecului pe care îl bei.

Pentru cele roșii corpolente se recomandă utilizarea unui pahar mare de tip Bordeaux, care are o deschidere mai largă, ideală pentru livrarea unui gust fin fără a compromite aromele critice găsite în opțiunile mai îndrăznețe, cum ar fi un Cabernet Sauvignon.

Pentru vinurile de o corpolență medie se recomandă un pahar standard de vin roșu. Ușor de găsit și adesea ieftin de achiziționat, aceste pahare sunt perfecte pentru atenuarea condimentelor și livrarea rapidă a vinului printr-o deschidere mai mică. Acest tip de pahar este ideal pentru vinuri ca Zinfandel, Malbec și Syrah.

În cele din urmă, se recomandă un pahar mare cu bol Burgundia pentru vinurile roșii mai ușoare, în special cele cu arome florale. Acest pahar are un bol mare care ajută la captarea gusturilor și mirosurilor vinurilor precum Gamay, Pinot Noir și Nebbiolo.

Decantarea vinului roșu îmbunătățește experiența

Cunoscătorii decantează vinul roșu înainte de a bea din mai multe motive. În primul rând, decantarea separă vinul propriu-zis de sedimentul care se acumulează în sticlă în timpul procesului de îmbătrânire.

Această separare previne ca orice sediment nedorit să afecteze negativ gustul unei varietăți sau amestecuri de vin roșu. În al doilea rând, procesul aerează vinul, adăugând oxigen care amplifică gustul și aromele.

0 Shares
You May Also Like