Usor si robust: obloanele rulante din aluminiu

Usor si robust: obloanele rulante din aluminiu

0 Shares
0
0
0

Primele jaluzele rulante pentru a proteja impotriva privirii vecinilor prea curiosi existau deja in Franta secolului al XVIII-lea – de atunci s-au intamplat multe.

Astazi, este practic imposibil sa ne imaginam viata fara rulouri exterioare din aluminiu suprapus : acestea ofera intimitate, pastreaza caldura in timpul iernii si afara in timpul verii si, nu in ultimul rand, ofera mai multa siguranta in propria casa. Daca este mai bine ca oblonul rulant sa fie din plastic sau din aluminiu este adesea o intrebare fundamentala in randul constructorilor.

Aluminiu – usor, stabil si rezistent la rugina

Aluminiul este unul dintre asa-numitele metale usoare, dar nu apare in mod natural ca metal, ci doar sub forma de compusi chimici. Productia industriala in masa a acestui material a inceput la inceputul secolului XX. Astazi, aluminiul este al doilea cel mai important material metalic dupa otel. Aluminiul este utilizat in principal in constructiile usoare, deoarece componentele sunt doar la jumatate din greutatea otelului cu aceeasi rezistenta. Pentru obloanele rulante, materialul este extrudat sau laminat.

Lamele rulouri exterioare din aluminiu suprapus sunt apoi spumate pentru o mai buna izolare termica. Acest lucru creste, de asemenea, stabilitatea rulouri exterioare din aluminiu suprapus. Totusi, cea mai remarcabila proprietate a aluminiului este rezistenta sa naturala la coroziune.

Atunci cand este proaspat taiat, acesta reactioneaza imediat cu aerul si apa pentru a forma oxid de aluminiu, care formeaza apoi un strat fin, impermeabil la aer si apa, care protejeaza impotriva coroziunii si, prin urmare, impotriva formarii ruginei. Acest efect este imbunatatit si mai mult prin aplicarea unor vopsele speciale pentru obloane rulante.

Profile de aluminiu

Indiferent de materialul pe care il alegeti, merita intotdeauna sa echipati ferestrele cu rulouri exterioare din aluminiu suprapus. Pierderile de caldura ale unei case sunt intotdeauna cele mai mari la ferestre, desi acestea ocupa doar o suprafata relativ mica pe fatada. Cu toate acestea, acest lucru inseamna, de asemenea, ca, daca luati masuri aici, nu numai ca este mai ieftin decat, de exemplu, izolarea costisitoare a fatadei casei, dar are si un efect mai mare.

Avantajele obloanelor rulante din aluminiu

Obloanele rulante din aluminiu sunt superioare modelelor din plastic in multe privinte, ceea ce compenseaza rapid costurile de achizitie mai mari. Nu numai ca sunt mult mai durabile, dar rezista si la conditiile meteorologice schimbatoare, fara a-si pierde aspectul de inalta calitate. In acelasi timp, profilele din aluminiu sunt usor de intretinut si atrag mai putin praf, deoarece nu se incarca static. In plus, profilele din aluminiu puncteaza cu urmatoarele proprietati:

  • Protectie solara si un echilibru energetic mai bun
  • Intr-un mod foarte asemanator, rulouri exterioare din aluminiu suprapusva protejeaza casa de lumina puternica a soarelui. Acest lucru poate cauza incalzirea interiorului si decolorarea treptata a mobilierului. Si in acest caz, puteti lasa lamele individuale deschise in functie de pozitia soarelui.

Apropo, in cazul aluminiului, nu conteaza daca alegeti alb, maro, bej sau o culoare inchisa pentru oblonul rulant pentru un climat interior placut. In timpul iernii, un oblon rulant montat in partea superioara sau in partea frontala are efectul opus:

  • Atunci cand este inchis, acesta impiedica caldura de la sistemul de incalzire sa iasa prin fereastra. Acest lucru inseamna ca, pe termen lung, veti reduce consumul de energie si, in consecinta, costurile de incalzire.

De ce este aluminiul un material bun?

Aluminiul este un metal extrem de versatil cu o serie de avantaje, este recunoscut ca fiind atat usor, cat si flexibil. Poate fi turnat, topit, format, prelucrat si extrudat, ceea ce inseamna ca poate fi fabricat intr-o varietate de forme si apoi fabricat pentru a se potrivi cu o intreaga varietate de utilizari. Datorita versatilitatii si rezistentei sale extreme, utilizarea aluminiului devine din ce in ce mai populara, mai ales cu avantajele pe care le are de oferit.

Prin procesul de extrudare a aluminiului poate fi furnizat in modele din ce in ce mai complexe. Aceasta extrudare poate fi furnizata intr-o varietate de finisaje, inclusiv anodizat, frezat sau vopsit si apoi poate fi prelucrat sau fabricat in continuare.

Un metal usor cunoscut, are o greutate specifica de aproximativ 2,71 g/cm3. Este aproximativ o treime din greutatea otelului, ceea ce il face mai usor si mai ieftin de transportat decat majoritatea celorlalte metale. Rezistenta aluminiului poate fi adaptata folosind diferite elemente de aliere pentru a oferi beneficii mai bune, inclusiv rezistenta mai mare sau formabilitate mai usoara.

Datorita naturii sale usoare, rezistentei la coroziune si usurintei de fabricare , foile de aluminiu sunt firma pentru proiecte precum lambriuri pentru vehicule, lucrari de arta, placarea cladirilor si amenajarea bucatariei, printre alte aplicatii.

Aluminiul este un metal rezistent la coroziune care genereaza in mod natural un strat protector. Invelisul format este extrem de subtire si este generat atunci cand aluminiul intra in contact cu un mediu oxidant. Acest strat protector de oxid de aluminiu ajuta la protejarea suprafetei metalului impotriva coroziunii. In plus, obtinerea unui tratament de suprafata, cum ar fi vopsirea sau anodizarea , poate imbunatati si mai mult rezistenta globala la coroziune a metalului .

Este un excelent conductor de caldura si electricitate. Desi aluminiul nu este la fel de conductor ca cuprul, acesta este aproximativ o treime din greutate, ceea ce inseamna ca un fir de aluminiu cu jumatate din greutatea unui fir de cupru ar avea aceeasi cantitate de rezistenta electrica. Ca urmare, este materialul ales pentru liniile de transport electric. Este, de asemenea, un excelent conductor de caldura si este folosit ca radiatoare intr-o varietate de aplicatii, cum ar fi lumini LED, produse electrice, placi de baza pentru computere etc.

 

0 Shares
You May Also Like