Plantarea unui pom fructifer: cum se face gaura de plantare?

Plantarea unui pom fructifer: cum se face gaura de plantare?

0 Shares
0
0
0

Pentru o crestere buna si recolte bune, plantarea unui pom fructifer necesita anticipare. Cu trei pana la patru saptamani inainte de a-ti planta pomul fructifer (adica in octombrie daca iei in considerare sfaturile bune pentru plantare in noiembrie), pregateste gaura de plantare cu o  foreza pentru pamant cu trei burghie.

Astfel, vei facilita instalarea si recuperarea acestuia in aceasta noua locatie. Pentru a afla cum sa faci o gaura de plantare pentru un pom fructifer, urmeaza acest ghid in doar 3 pasi!

Materialul pentru a sapa gaura

Ca gradinar novice sau nu, trebuie sa ai instrumentul esential pentru a sapa gaura: tarnacopul sau foreza pentru pamant. In functie de natura solului tau, vei avea nevoie de mai multa sau mai putina energie pentru a face gaura. Nu uita lopata si roaba pentru a lucra curat lasand deoparte pamantul pe care l-ai extras.

Stiai insa ca puteti utiliza si un melc termic sau hidraulic pentru a-ti desfasura munca? Aceasta masina despre care s-ar putea crede ca este rezervata pentru realizarea gaurilor de fundatie pentru stalpi este, de asemenea, perfect potrivita pentru realizarea gaurilor de plantare. Avantajul sau incontestabil este ca vei putea sa -ti faci gaura fara niciun efort. Intr-adevar, burghiul elicoidal iti permite sa sapi drept in timp ce extragi pamantul pe masura ce coboara.

Sapati o gaura de plantare cu dimensiuni generoase

In primii ani, sistemul radicular al unui pom fructifer are nevoie de spatiu pentru a-si ancora fundatia. De asemenea, nu economisi dimensiunile gaurii de plantare.

Sapa o gaura de 50 cm pana la 1 m in diametru (pentru un pom fructifer deja bine dezvoltat) la o adancime de 70 cm pana la 1 m. Testeaza in mod regulat adancimea plasand copacul in partea de jos a gaurii de plantare.

Ai grija sa distribui pe fiecare parte a gaurii, solul de suprafata pe de o parte si solul din partea de jos a gaurii, de multe ori mai greu, pe de alta parte. Acest lucru iti va fi foarte util atunci cand umpli gaura.

Slabiti si imbogatiti solul gaurii de plantare

Ridica solul din fundul gaurii de plantare aproximativ 30 cm pentru a aeriza solul. Daca densitatea pietricelelor este foarte mare (sol de umplere de exemplu), inlocuieste acest sol cu ​​doua pungi de sol vegetal.

Apoi imbunatateste solul de la baza gaurii de plantare cu o cantitate de material vegetal bogat. Poate fi o jumatate de roaba de compost, gunoi de grajd, iarba tunsa sau chiar un ingrasamant organic special pentru fructe de pe piata. Incorporeaza aceasta contributie la pamant folosind o lopata.

Dezvoltati gaura de plantare si lasati natura sa functioneze

In partea de jos a gaurii de plantare, adauga un strat de drenaj inalt de aproximativ zece centimetri. Poti aseza pietris grosier, tigla sparta, cioburi de ceramica etc.

Acopera cu cateva lopeti de sol vegetal. Cu acest sol, creeaza o movila in forma de movila in centrul gaurii. Cand plantezi, vei avea radacinile copacului pe si in jurul acestei movile, ceea ce va facilita foarte mult recuperarea pomului fructifer.

0 Shares
You May Also Like