Motoare monofazate: Tipuri, caracteristici si multe altele

Motoare monofazate: Tipuri, caracteristici si multe altele

0 Shares
0
0
0

Suntem inconjurati de motoare…in aproape orice aparat si echipament care functioneaza pe electricitate, exista cel putin un motor. De data aceasta vom vorbi despre motoare monofazate,un tip destul de comun de motor si foarte aproape de noi.

Sa aflam ce sunt motoarele monofazate

In aparatele din casa ta exista motoare, care garanteaza ca aparatul functioneaza si face munca pe care trebuie sa o faca. In special, frigiderul poate fi interesant pentru subiectul acestui articol, deoarece pentru a raci produsele trebuie sa fie activat de un motor, iar acesta este unul dintre motoarele monofazate. Exista monofazate de 1500rpm, dar si alte tipuri de motoare.

Dar acum, ce sunt motoarele monofazate? Motoarele electrice monofazate sunt generatoare de energie mecanica dintr-o sursa de curent electric de mica putere care le permite sa functioneze, astfel incat acestea sunt utilizate pe scara larga in spatii comerciale si acasa.

Pentru ca un motor monofazat sa functioneze, acesta trebuie sa fie alimentat de o sursa de alimentare monofazata,avand la randul sau doua cabluri speciale in intregul sau sistem de cablare, care sunt o faza sau fierbinte si una neutra.

Puterea maxima la care pot ajunge aceste motoare este de pana la aproximativ 3kW,ceea ce le face motoare ideale atunci cand nu aveti un sistem alternativ de alimentare cu curent trifazat, ceea ce se intampla de obicei in case.

In Romania, majoritatea caselor au sisteme de alimentare monofazate, ceea ce face ca aceste motoare sa fie perfect utilizabile in ele, deoarece motoarele de curent alternativ monofazat au o singura tensiune a acestui tip de curent.

Alte utilizari si aplicatii ale motoarelor monofazate sunt in: frigidere, masini de spalat, aer conditionat, incalzire, printre altele, si pot fi utilizate in diferite tipuri de structuri, printre care se remarca locuintele in oricare dintre formatele lor, casi   companii a caror infrastructura nu are proportii similare cu cele ale unui depozit pentru industrii.

Compozitia unui motor tipic monofazat

Inainte de a sti cum functioneaza motoarele electrice monofazate,este esential sa cunoasteti mai intai piesele care il compun si care sunt caracteristicile tipice ale acestui tip de motoare.

Ei bine, unele dintre principalele parti caracteristice care sunt intotdeauna prezente intr-un motor tipic monofazat sunt cele pe care le vom detalia aici:

  • Carcasa:formeaza carcasa de protectie a partilor interne ale motorului, evitand astfel deteriorarea care poate fi cauzata de orice agent sau forta externa a motorului insusi.
  • Stator: Aceasta parte contine bobinele si miezul compus in principal din otel.
  • Rotor:este partea motorului care se roteste, influentata de campul magnetic produs de stator. Aceasta parte a motorului monofazat formeaza o structura cunoscuta sub numele de “cusca”, o structura care contine un miez magnetic si care este atasata la o axa care efectueaza transferul de energie mecanica.
  • Scuturi:ele sunt responsabile pentru oferirea unui suport fix rotorului.
  • Colector, interfata rotativa:permite trecerea tensiunii, care poate veni si trece de la un curent de camp la o sursa rotativa.

Ce este de fapt energia monofazata?

In electrotehnica, energia electrica monofazata este distributia energiei electrice de curent alternativ utilizand un sistem in care toate tensiunile de alimentare variaza la unison. Distributia monofazata este utilizata atunci cand sarcinile sunt in mare parte iluminate si incalzite, cu putine motoare electrice mari.

O alimentare monofazata conectata la un motor electric de curent alternativ nu produce un camp magnetic rotativ; motoarele monofazate au nevoie de circuite suplimentare pentru pornire (motorul de pornire a condensatorului), iar astfel de motoare sunt mai putin frecvente decat peste 10 kW.

Deoarece tensiunea unui sistem monofazat atinge o valoare de varf de doua ori in fiecare ciclu, puterea instantanee nu este constanta.

O sarcina monofazata poate fi alimentata de la un transformator de distributie trifazat in doua moduri: prin conexiune intre o faza si neutru sau prin conexiune intre doua faze.

Aceste doua dau tensiuni diferite de la o sursa data. De exemplu, pe un sistem trifazat 120/208, care este comun in America de Nord, tensiunea faza-neutru este de 120 volti, iar tensiunea faza-faza este de 208 volti. Acest lucru permite conectarea iluminatului monofazat faza la neutru si a motoarelor trifazate conectate la toate cele trei faze.

Acest lucru elimina necesitatea unui transformator monofazat separat.

Frecventele standard ale sistemelor de alimentare monofazate sunt fie 50, fie 60 Hz . Retelele speciale de tractiune monofazate pot functiona la 16,67 Hz sau alte frecvente pentru alimentarea cailor ferate electrice.

In America de Nord, resedintele individuale si cladirile comerciale mici cu servicii de pana la aproximativ 100 kVA (417 amperi la 240 volti) vor avea, de obicei , o distributie monofazata cu trei fire , in special in zonele rurale unde incarcaturile motorului sunt mici si mai putin frecvente. In zonele rurale in care nu este disponibila o alimentare trifazata, fermierii sau gospodariile care doresc sa utilizeze motoare trifazate pot instala un convertor de faza.

Consumatorii mai mari, cum ar fi cladirile mari, centrele comerciale, fabricile, blocurile de birouri si blocurile de apartamente cu mai multe unitati vor avea servicii trifazate. In zonele dens populate ale oraselor, distributia de energie a retelei este utilizata de multi clienti si multe transformatoare de alimentare conectate pentru a furniza sute sau mii de kVA, o sarcina concentrata pe cateva sute de metri patrati.

0 Shares
You May Also Like