Liză manuală: ce este, cum funcționează și când se utilizează

0 Shares
0
0
0

Liza manuală este un dispozitiv de manipulare foarte ușor de utilizat. Aceasta este utilizat în toate depozitele sau magazinele care își depozitează mărfurile pe paleți. Acest utilaj, care are două furci pe role și un timon pentru a-l manevra, poate ridica paleții cu aproximativ 20 cm pentru a-i deplasa. 

Pentru a muta un palet, este suficient să se gliseze cele două furci sub palet și apoi să tragi de timonă pentru a ridica paletul. Odată ce paletul se află pe furci, liza manuală poate fi trasă sau împinsă pe distanțe medii. Există, de asemenea, transpalete manuale cu asistență electrică pentru a deplasa încărcătura mai ușor.

Un transpalet sau o liză este special conceput pentru a manipula încărcăturile mai grele din depozite sau magazine mai mari, dar și centrele de distribuție sau portbagajul unui camion sau a unei dube.

Liza manuală – simplitate la cele mai mici prețuri

Liza manuală poate părea cel mai simplu dispozitiv de manipulare care se poate găsi într-un depozit. Echipată cu o frână, o furcă, un sistem hidraulic, liza manuală se deplasează pe 3 roți, și poate transporta până la 3.500 kg de mărfuri paletizate.

Foarte simplă de manevrat, prezintă și marele avantaj de a nu costa prea mult, dacă vorbim despre liza preț. Un lucru foarte bun pentru o investiție de bază sau pentru costurile în ceea ce privește mentenanța. Piesele de schimb sunt foarte ușor de găsit și eventualele reparații nu sunt deloc complexe pentru o liză manual cu ridicare. Durata sa lungă de viață și polivalența sunt alte atuuri ce merită să fie amintite.

Cu anvelope și pompă hidraulică, acționate de mânerul cunoscut sub numele de timonă, și fără motor, liza manuală preț este atât economică, cât și ecologică. Acesta necesită foarte puțină întreținere.

De asemenea, liza manuală simplă sau liza manuală cu ridicare este un dispozitiv foarte simplu de utilizat. Nu va trebui deci ca personalul să fie format pentru a i se arăta cum se folosește. Se va ameliora rapid productivitatea. Este vorba și despre un produs polivalent care are capacitatea de a transporta orice tip de palet existent. Există o gamă destul de largă de paleți pe piață în funcție de nevoile fiecărei companii.

Transpaletele manuale sunt, în general, mai puțin costisitoare decât stivuitoarele și alte echipamente de manipulare a materialelor. Prin urmare, acestea reprezintă o soluție rentabilă pentru întreprinderile mici sau pentru operațiunile care nu necesită un volum mare de manipulare a încărcăturii.

Alte avantaje aduse de o liză manuală

O liză manuală simplă sau o liză manuală cu ridicare sunt în general dispozitive relativ compacte și destul de lejere față de stivuitoare, de exemplu. Este o alegere ideală deci pentru spațiile mai restrânse unde manipularea unui stivuitor ar fi foarte dificilă, imposibilă chiar.

Grație mărimii sale compacte și concepției sale ergonomice, liza manuală preț este foarte ușor de manevrat sau manipulat pe aleile mai înguste și spațiile mici. Oferă o excelentă manevrabilitate și permite o deplasare mai precisă a paleților.

De asemenea, pentru o liză manuală, nu vei avea nevoie de o sursă de energie externă. Față de un stivuitor electric sau cu o combustie internă, o liză manuală nu are nevoie de baterii, de carburant sau de reîncărcare. Funcționează pur și simplu grație energiei manuale a operatorului, un lucru care o face să fie mai practică sau mai economică.

Transpaletele manuale pot fi utilizate într-o mare varietate de medii de manipulare, cum ar fi depozitele, fabricile, centrele de distribuție și zonele de încărcare. Acestea sunt potrivite pentru deplasarea unei varietăți de încărcături paletizate, de la produse alimentare la materiale de construcții.

De asemenea, sunt foarte ușor de transportat de la un loc la altul. Pot să fie încărcate într-un camion de exemplu sau deplasate cu mâna, un lucru ce le permite să fie utilizate în diferite locuri sau se pot transporta chiar în mai multe locuri aflate la distanțe mici unele de altele.

Liza manuală este deci o alegere ideală pentru operațiunile de manipulare de mici dimensiuni care necesită mai multă mobilitate și flexibilitate. Este un dispozitiv simplu de utilizat, compact și, în general, mai accesibil decât omologul său electric. Dacă lucrezi într-un spațiu restrâns, unde încărcăturile sunt relativ ușoare și distanțele de deplasare sunt scurte, un transpalet manual poate fi o opțiune practică și rentabilă. Acesta nu necesită o sursă de alimentare externă și este ușor de întreținut.

Liza Manuală de Calitate Superioară – Eleganță și Refinede în Fiecare Detaliu

Cum se poate alege o liză manuală?

Care sunt criteriile de care să ții cont? O liză manuală este populară și performantă. Am putea spune chiar că este cel mai ieftin material de pe piață, spre deosebire de un model electric. Deci este foarte important să fie aleasă cum trebuie.

Capacitatea de încărcare

Este important să știi care este greutatea încărcăturile pe care va trebui să le cari. Îți va permite să determini care este capacitatea maximă de încărcare a lizei. O liză manuală poate ajunge până la 3000 de kg.

Dimensiunea furcilor

În funcție de dimensiunea încărcăturii de transportat, vei avea nevoie de o liză manuală cu furci standard de 1150 metri, cu furci scurte între 600 mm și 1000 mm sau furci lungi, mai mari de 1200 metri.

Înălțimea de ridicare

Dacă alegi o liză manuală cu ridicare, va trebui să determini și înălțimea de ridicare a acesteia. Poate varia de la 200 mm la 800 mm. Depinde deci de aplicațiile pe care operatorii tăi vor trebui să le facă.

Materialele din care este concepută

Pentru utilizarea în medii standard, poți opta pentru un transpalet manual cu șasiu din oțel. Pe de altă parte, dacă liza manuală este concepută pentru a fi utilizată în sectoare specifice, cum ar fi industria alimentară sau industria chimică, se recomandă un transpalet manuală cu șasiu din oțel inoxidabil.

Materialele pentru roți și role

Roțile directoare ale unui transpalet manual pot să fie din cauciuc, din poliuretan sau nylon. Fiecare are propriile caracteristici specifice: adaptare la diferite tipuri de sol, flexibilitate, aderență, absorbție a șocurilor, etc. Liza manuală poate fi echipată cu role simple sau duble.

0 Shares
You May Also Like