Laminarea la cald si la rece: diferente si avantaje

Laminarea la cald si la rece: diferente si avantaje

0 Shares
0
0
0

Otelul, care este o varianta a fierului aliat cu carbon, are adesea alte elemente adaugate pentru a-l pregati pentru prelucrare si utilizare industriala. Unul dintre acestea este laminarea la rece sau la cald, care este un proces foarte popular care pregateste otelul pentru utilizare. Este utilizat pe scara larga in industria tuburilor. Laminarea este un proces foarte popular care pregateste otelul pentru utilizare.

Laminarea este un proces industrial de formare a metalelor in care un material metalic este introdus intre una sau mai multe perechi de role pentru a-i reduce grosimea si a-l face mai uniform. Este un proces similar cu rularea aluatului de pizza, iar scopul sau este de a creste proprietatile mecanice (rezistenta la tractiune, rezistenta la curgere, alungire etc.) ale materialului.

Laminarea este clasificata in functie de temperatura materialului laminat. Poate fi cald sau rece. Indifferent de procedeul folosit in laminare, noi va recomandam teava de la Nicometaltube, descopera teava trasa pe Nicometaltub.ro.

Ce este laminarea la cald?

Otelul laminat la cald este otelul laminat care a fost supus procesului de formare la o temperatura mai mare de 926 de grade pentru a preveni recristalizarea acestuia. Otelul care se afla deasupra temperaturii de recristalizare poate fi modelat mult mai usor decat otelul mai rece si poate fi fabricat din lingouri de material mult mai mari.

De asemenea, este mai ieftin de fabricat decat otelul laminat la rece si este adesea fabricat fara intreruperi sau intarzieri in proces, astfel incat nu este nevoie sa se reincalzeasca otelul. In timpul procesului de racire, otelul laminat la cald se contracta, ceea ce face ca dimensiunea si forma sa finala sa fie mai putin previzibile decat in cazul laminarii la rece.

Laminarea la cald permite o mare varietate de forme si piese, precum si capacitatea de a fabrica piese de mari dimensiuni fara a se preocupa de integritatea materialului. Acesta este motivul pentru care otelul laminat la cald este adesea utilizat in proiectele structurale.

Ce este laminarea la rece?

Otelul laminat la rece trece printr-un proces de formare la temperatura camerei, ceea ce ii permite sa se recristalizeze. Deoarece otelul este fabricat la o temperatura mult mai scazuta, nu este nevoie sa va faceti griji cu privire la schimbarea volumului si formei materialului, asa cum se intampla in cazul otelului laminat la cald, care este potrivit pentru aplicatii in care nu sunt necesare forme precise si tolerante reduse.

Acesta este principalul motiv pentru care laminarea la rece este, in general, mai scumpa decat laminarea la cald.

Laminarea la rece mareste rezistenta si duritatea otelului si ii scade ductilitatea (adica capacitatea de a se deforma plastic in mod permanent fara a se rupe), fiind necesar, prin urmare, sa fie supus unui proces numit recoacere. Prin urmare, laminarea la rece este, in esenta, laminarea la cald care a fost supusa unui proces suplimentar de formare.

Proprietati mecanice

Proprietatile mecanice ale otelului depind adesea de compozitia sa chimica. Din acest motiv, nu este niciodata fiabil sa se faca presupuneri cu privire la proprietatile mecanice ale laminarii la cald fata de laminarea la rece, cu exceptia cazului in care compozitia lor chimica este aceeasi.

0 Shares
You May Also Like