La ce este utila ecografia abdominala?

La ce este utila ecografia abdominala?

0 Shares
0
0
0

Imagistica cu ultrasunete a abdomenului foloseste unde sonore pentru a produce imagini cu structurile din interiorul abdomenului superior. Este utilizata o eco abdominala Cluj atunci cand se doreste diagnosticarea durerii din zona abdominala.

De-asemenea, o ecografie abdominala este necesara cand este nevoie de evaluarea rinichilor, ficatului, vezicii biliare, canalelor biliare, pancreasului, splinei si aortei abdominale. Ecografia este sigura, non-invaziva si nu utilizeaza radiatii ionizante.

Aceasta procedura necesita o pregatire mica sau deloc speciala. Medicul dumneavoastra va va instrui cum sa va pregatiti, inclusiv daca trebuie sa va abtineti de la mancare sau baut inainte. Lasati-va bijuteriile acasa si purtati haine libere si confortabile. Vi se poate cere sa purtati un halat.

Ecografia este sigura si nedureroasa. Produce imagini din interiorul corpului folosind unde sonore. Imagistica cu ultrasunete se mai numeste scanare cu ultrasunete sau sonografie. Foloseste o sonda mica numita traductor si gel plasat direct pe piele. Undele sonore de inalta frecventa calatoresc din sonda prin gel in corp.

Sonda colecteaza sunetele care rasar inapoi. Un computer foloseste acele unde sonore pentru a crea o imagine. Examenele cu ultrasunete nu utilizeaza radiatii. Deoarece imaginile sunt capturate in timp real, ele pot arata structura si miscarea organelor interne ale corpului. De asemenea, pot arata sangele care curge prin vasele de sange.

Imagistica cu ultrasunete este un test medical noninvaziv care ajuta medicii sa diagnostice si sa trateze conditiile medicale. O ecografie abdominala produce o imagine a organelor si a altor structuri din abdomenul superior. Un studiu cu ultrasunete Doppler poate face parte dintr-o examinare cu ultrasunete abdominala.

Ecografia Doppler este o tehnica ecografica speciala care evalueaza miscarea materialelor in organism. Permite medicului sa vada si sa evalueze fluxul de sange prin artere si vene in organism.

Ce voi experimenta in timpul procedurii si dupa ce este finalizata procedura?

 • Majoritatea examenelor cu ultrasunete sunt nedureroase, rapide si usor de tolerat.
 • Ecografia abdominala este de obicei finalizata in termen de 30 de minute sau chiar mai putin.
 • Daca se efectueaza un studiu cu ultrasunete Doppler, este posibil sa auziti sunete asemanatoare pulsului care se schimba pe masura ce fluxul de sange este monitorizat si masurat.
 • Cand examenul este complet, vi se poate cere sa va imbracati si sa asteptati in timp ce imaginile cu ultrasunete sunt revizuite.
 • Dupa o examinare cu ultrasunete, ar trebui sa va puteti relua activitatile normale imediat.

Care sunt beneficiile si riscurile?

Beneficii ale ecografiei abdominale

 • Majoritatea scanarii cu ultrasunete sunt neinvazive (fara ace sau injectii).
 • Ocazional, un examen cu ultrasunete poate fi temporar incomod, dar nu ar trebui sa fie dureros.
 • Ecografia este disponibila pe scara larga, usor de utilizat si mai putin costisitoare decat majoritatea celorlalte metode imagistice.
 • Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigura si nu utilizeaza radiatii.
 • Scanarea cu ultrasunete ofera o imagine clara a tesuturilor moi care nu apar bine pe imaginile cu raze X.
 • Ecografia ofera imagini in timp real, ceea ce o face un instrument bun pentru ghidarea procedurilor minim invazive, cum ar fi biopsiile cu ac si aspiratia fluidelor.

Riscuri ale ecografiei abdominale

Ecografia abdominala de diagnostic standard nu are efecte nocive cunoscute asupra oamenilor, deci nu prezinta riscuri.

Care sunt limitarile imagisticii cu ultrasunete abdominala?

Undele cu ultrasunete sunt perturbate de aer sau gaz. Prin urmare, ecografia nu este o tehnica imagistica ideala pentru intestinul plin de aer.

Ecografia nu este la fel de utila pentru imagistica plamanilor plini de aer, dar poate fi utilizata pentru a detecta lichidul din jurul sau interiorul plamanilor. In mod similar, ultrasunetele nu pot patrunde in os, dar pot fi utilizate pentru imagistica fracturilor osoase sau pentru infectia din jurul unui os.

 

0 Shares
You May Also Like