Înmormântările la Hindusi: Un Riturale Complex și Plin de Semnificație Spirituală

Înmormântările la Hindusi: Un Riturale Complex și Plin de Semnificație Spirituală

0 Shares
0
0
0

În hinduism, înmormântarea reprezintă un moment solemn și sacru, încărcat de semnificație spirituală și tradiție. Pentru hinduși, moartea nu este privită ca o încheiere finală, ci mai degrabă ca o trecere la o altă etapă a existenței, în ciclul continuu al reîncarnării, numit “Samsara”.

Tradițiile specifice înmormântării la hindusi și modul în care acestea reflectă credințele și valorile lor spirituale

 • Pregătirea trupului decedatului: În mod tradițional, după deces, trupul decedatului este spălat și îmbrăcat în haine albe. Capul este acoperit cu un prosop sacru, iar trupul este așezat pe un sicriu sau o targă din lemn, gata pentru ultima călătorie. În unele cazuri, corpul poate fi purificat cu apă sfântă și substanțe aromatice, precum tămâie și uleiuri esențiale.
 • Rugăciuni și ceremonii funerare: Înainte de înmormântare, familie și prieteni se adună în jurul trupului decedatului pentru a oferi rugăciuni și a-l onora. Un preot hindus conduce ceremonia și citește texte sacre, oferind binecuvântări pentru sufletul călător al persoanei decedate. În timpul ceremoniei, familiile ar putea recita și cânta mantră (versete sacre) în scopul de a obține binecuvântări pentru sufletul plecat.
 • Cremarea (Antyeshti): În majoritatea cazurilor, hindusii optează pentru cremare. Cremarea este considerată a fi un proces purificator, în care trupul fizic este transformat în cenușă, iar sufletul eliberat se pregătește să plece în lumea de apoi. Cremarea se efectuează de obicei pe o piramidă funerară numită “Smasana” sau la crematorii speciale numite “Ghat-uri”.
 • Asistența celor rămași (Shraddha): După cremare, familia și prietenii se întorc acasă pentru un ritual numit “Shraddha”. Aceasta este o serie de ceremonii de doliu și ofrande speciale oferite în memoria persoanei decedate. Se crede că în această perioadă, sufletul călător al persoanei decedate rămâne în preajma celor dragi, și prin ritualuri și ofrande, familiile pot să-l ajute să treacă în lumea de dincolo.
 • Dispersarea cenușii: După cremare, cenușa este adunată și adesea răspândită în apă curgătoare sau în râuri sacre, cum ar fi Gangele. Această practică are scopul de a elibera sufletul și de a-l întoarce la elementele naturii.
 • Perioada de doliu: După înmormântare, familia și prietenii intră într-o perioadă de doliu, în care se pot purta haine albe sau simple și se pot evita anumite activități de divertisment și evenimente sociale timp de câteva zile sau chiar săptămâni.

Este important de menționat că tradițiile funerare hinduse pot varia în funcție de regiune și de comunitate. Cu toate acestea, în esență, înmormântarea la hindusi este un proces complex, încărcat de semnificație spirituală și de respect pentru viață și moarte. Credința în ciclul continuu al reîncarnării și practicile legate de înmormântare reflectă profunda lor înțelegere a naturii efemere a vieții și a inevitabilității trecerii către o altă etapă a existenței. Pe President poți vedea mai multe informații în sensul acesta.

Tradiții Funerare Hinduse: Un Riturale Sacru și Plin de Înțelesuri Spirituale

Tradițiile funerare hinduse reprezintă o parte vitală a acestei vechi religii și culturi. Pentru hinduși, moartea nu este privită ca un sfârșit, ci ca o trecere către o altă etapă a existenței. Tradițiile funerare reflectă credințele profunde și înțelesurile spirituale ale hinduismului, și reprezintă o modalitate prin care familia și comunitatea pot onora și înmormânta pe cei decedați cu respect și iubire.

Câteva dintre cele mai importante tradiții funerare hinduse

 • Pregătirea trupului decedatului: După deces, trupul decedatului este spălat și îmbrăcat în haine albe, simbolizând puritatea. Capul este acoperit cu un prosop sacru, iar trupul este așezat pe o targă sau un sicriu din lemn, într-un cadru solemn și plin de respect.
 • Incinerarea (Antyeshti): Cremarea reprezintă cea mai frecventă practică înmormântare în hinduism. Acest act este considerat a fi o purificare, prin care trupul fizic este transformat în cenușă, iar sufletul călător se pregătește să părăsească acest plan al existenței. Cremarea are loc, de obicei, în apropierea apei curgătoare, deoarece se crede că acest act eliberează sufletul și-l întoarce la elementele naturii.
 • Rugăciuni și ofrande: Înainte de cremare, un preot hindus conduce ceremonia funerară, în timpul căreia se citesc texte sacre din vedele hinduse, se rostesc rugăciuni și se oferă ofrande speciale, cum ar fi ghimbir și apă sfântă (ganga jal). Acestea au rolul de a elibera sufletul decedatului și de a-l ghida în călătoria sa către lumea de apoi.
 • Ceremonia “Shraddha”: După cremare, familiile se întorc acasă pentru o serie de ceremonii numite “Shraddha”. Acestea includ rituri de doliu și ofrande oferite în memoria persoanei decedate. Se crede că sufletul călător al celui decedat rămâne în preajma celor dragi, iar prin aceste ritualuri, familiile îi pot oferi sprijin și eliberare în lumea de dincolo.
 • Perioada de doliu: După încheierea ceremoniilor funerare, familia intră într-o perioadă de doliu, în care poartă haine simple sau albe și evită activitățile de divertisment și evenimentele sociale pentru o perioadă de timp. Această perioadă este dedicată reflectării și amintirii persoanei decedate.
 • Înmormântarea în râul Gange: Râul Gange (Ganga) este considerat un râu sacru și purificator în hinduism. Unii hinduși își doresc ca cenușa lor să fie răspândită în apele acestui râu, pentru a elibera sufletul și pentru a spori șansa de eliberare spirituală.

Este important de menționat că tradițiile funerare hinduse pot varia în funcție de regiune și de comunitate. Cu toate acestea, în esență, aceste tradiții reflectă profunda înțelegere a naturii ciclice a vieții și a credințelor hinduse legate de reîncarnare și de eternitatea sufletului. Înmormântările hinduse sunt o expresie a respectului, iubirii și recunoștinței față de cei decedați, precum și o modalitate de a le elibera sufletul și de a continua călătoria lor către eternitate.

0 Shares
You May Also Like