Ghid pentru începători despre panourile fotovoltaice

Ghid pentru începători despre panourile fotovoltaice

0 Shares
0
0
0

Energia solară fotovoltaică este o sursă de energie regenerabilă care este obținută direct din radiația solară, printr-un panou solar care, la rândul său, o transformă în energie electrică.

Procesul începe atunci când lumina soarelui cade pe o parte a unei celule fotoelectrice, care formează panourile solare și o diferență de potențial electric apare între ambele părți, determinând electronii să sară dintr-un loc în altul, generând curent electric care este apoi transportat la rețeaua de distribuție pentru a ajunge la punctele de consum.

Pe lângă faptul că nu emite gaze poluante sau cu efect de seră în timpul producției de energie, unul dintre principalele avantaje ale acestei tehnologii este că este modulară. Adică, panourile pot fi utilizate pentru autoconsum (pentru a furniza energie electrică în case sau clădiri) sau, de asemenea, pentru a alimenta rețeaua electrică prin centrale electrice mari.

Care sunt componentele unui panou solar fotovoltaic?

Panourile fotovoltaice sunt baza pentru procesul de conversie a energiei de succes. Dar, ele însele nu sunt capabile să producă curent electric, ci sistemul necesită mai multe componente pentru a genera energie sigură și utilizabilă:

 • Modul fotovoltaic

Este elementul central care găzduiește celulele solare. Fiecare celulă acționează ca o unitate de conversie care produce tensiune DC atunci când lumina soarelui o lovește.

 • Invertori

Scopul principal al unui invertor solar este de a converti energia electrică DC care curge din panourile solare în curent alternativ utilizabil pentru aparatele de uz casnic.

 • Baterii (Acumulatori)

Sistemele de stocare a bateriilor stochează energia electrică pentru a fi utilizată în timpul unei pene de curent, pe timp de noapte sau atunci când luminozitatea din anumite zile este scăzută.

 • Încărcător (Regulator) de sarcină

Acesta are rolul de a împiedica supraîncărcarea sau supradescărcarea sistemului, dar, de asemenea, este responsabil de gestionarea eficientă a energiei către acumulatori, reușind, totodată, să prelungească durata de viață a bateriilor, prin evitarea supradescărcării sau suprasarcinii. Regulatorul, deoarece are o capacitată maximă de curent electric, va asigura o alimentare optimă.

Tipuri de panouri solare fotovoltaice

Cele mai cunoscute sunt cele monocristaline (au un singur strat de siliciu), policristaline (conțin fragmente de siliciu topit și pot furniza energie electrică chiar și când lumina solară nu lovește direct suprafața panourilor), dar și cele cu film subțire.

 • Panou solar fotovoltaic cu siliciu monocristalin

Este cel mai bun panou solar fotovoltaic, deoarece are cel mai pur siliciu. Este, de asemenea, cel mai scump, deoarece are un proces de fabricație diferit, în cazul în care se obțin blocuri cilindrice de siliciu foarte pure. Este panoul fotovoltaic care funcționează cel mai bine în zilele în care nu există prea mult soare, dar panourile monocristaline sunt recomandate, de asemenea, atunci când proiectul are un buget ridicat și o cerere mare de energie.

 • Panou solar fotovoltaic cu siliciu policristalin

Acest panou fotovoltaic are, de asemenea, siliciu, dar nu este la fel de pur, astfel încât eficiența sa este mai mică. Ca regulă generală, cel mai bun panou fotovoltaic pentru casă, care este recomandat de specialiști, este cel policristalin.

 • Panou solar fotovoltaic cu film subțire

Este un panou solar fotovoltaic ieftin, iar costul redus se datorează materialelor de calitate mai scăzută și procesului de fabricație mai ușor. Acestea sunt cele mai economice, dar în același timp cele mai puțin eficiente panouri solare. Cu toate acestea, achiziționarea acestui panou fotovoltaic este recomandată atunci când suprafața pe care se vor amplasa este mare.

Ce avantaje are producerea energiei electrice pentru auto-consum?

Energia solară este una dintre cele mai importante opțiuni de energie regenerabilă, iată avantajele de a avea o instalație cu panouri solare includ:

 • Emisii zero de poluanți
 • Economie de energie
 • Sistemele sunt silențioase
 • Disponibilitate în întreaga lume
 • Se crește valoarea proprietăților
 • Întreținere redusă
 • Posibilitatea furnizării de energie chiar și atunci când luminozitatea este scăzută (prin intermediul acumulatorilor)

Panourile solare funcționează aproximativ 25 ani, deși cu fiecare an, randamentul sistemului va scădea cu câteva procente. Energiile regenerabile au un viitor promițător, fiind, de asemenea, de așteptat ca în anii următori, diferite industrii să se bazeze pe utilizarea acesteia.

0 Shares
You May Also Like