Ecografie abdominala – ce este si la ce foloseste?

Ecografie abdominala – ce este si la ce foloseste?

0 Shares
0
0
0

O ecografie abdominala este un examen imagistic. Este folosit pentru a vedea organele interne din abdomen, cum ar fi ficatul, vezica biliara, splina, pancreasul, si rinichii. Vasele de sange care merg la unele dintre aceste organe, cum ar fi vena cava inferioara si aorta, pot fi, de asemenea, examinate cu ultrasunete.

Cum se desfasoara examenul

Scanerul cu ultrasunete produce imagini ale organelor si structurilor din organism. Masina emite unde sonore de inalta frecventa care reflecta structurile corpului. Un computer primeste aceste unde si le foloseste pentru a crea o imagine. Spre deosebire de razele X sau scanarile CT, acest test nu va expune la radiatii ionizante.

Va veti intinde pentru procedura. Un gel conductiv clar, pe baza de apa, este aplicat pe piele peste abdomen. Acest lucru ajuta la transmiterea undelor sonore. Un tub manual numit traductor este apoi trecut peste abdomen.

Poate fi necesar sa schimbi pozitiile, astfel incat furnizorul de servicii medicale sa poata examina diferite domenii. De asemenea, trebuie sa va tine-ti respiratia pentru perioade scurte de timp in timpul examenului.

 Iata aici eco abdominal Cluj 2022 .

De ce se face ecograful

O ecografie abdominala poate ajuta medicul sa se uite la multe organe din abdomen. Medicul dumneavoastra va poate recomanda acest test daca aveti o problema in oricare dintre urmatoarele domenii:

  • Vasele de sange din abdomen
  • Vezica biliara
  • Dureri in abdomen
  • Rinichi
  • Ficat
  • Pancreas
  • Splina

O ecografie abdominala poate ajuta medicul sa evalueze cauza durerii abdominale sau a distensie. Aceasta poate ajuta la detectarea pietre la rinichi, boli de ficat, tumori, si multe alte boli.

Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa faceti o ecografie abdominala, daca aveti un risc pentru un anevrism aortic abdominal. Se recomanda ca barbatii cu varste cuprinse intre 65 si 75 de ani care au fumat cel putin 100 de tigari in timpul vietii sa faca o ecografie a aortei abdominale o data.

Screening-ul de rutina pentru anevrismele aortice abdominale la femei nu este recomandat. De asemenea, nu este clar daca barbatii care nu au fumat niciodata ar putea beneficia de o ecografie abdominala pentru a detecta anevrismele aortice abdominale.

Riscurile

Ecografia abdominala este o procedura sigura care utilizeaza undele sonore de mica putere. Nu exista nici un risc cunoscut.

Cum sa te pregatesti?

In general, va trebui sa evitati mancarea si bautura (postul) timp de 8 pana la 12 ore inainte de a face o ecografie abdominala. Alimentele si fluidele din stomac (si urina din vezica) pot impiedica tehnicianul sa obtina o imagine clara a structurilor din abdomen.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca este bine sa beti apa inainte si daca ar trebui sa intrerupi medicamente.

La ce sa te astepti

Inainte de procedura

Inainte de o ecografie abdominala, vi se poate cere sa pui un halat de spital si sa indepartezi bijuteriile. Ti se va cere sa te intinzi pe un pat, pe spate.

In timpul procedurii

Ecografiile abdominale sunt de obicei efectuate de un tehnician specializat (sonograf). Tehnicianul aplica o cantitate mica de gel pe abdomen. Gelul functioneaza alaturi de dispozitivul cu ultrasunete, numit traductor, pentru a oferi imagini mai bune.

0 Shares
You May Also Like