De ce unora le place dulcele mai mult decat gustul sarat?

De ce unora le place dulcele mai mult decat gustul sarat?

0 Shares
0
0
0

Preferintele noastre sunt marcate de tipul de alimente pe care le consumam inca din copilarie, de frecventa in care o consumam si de tipul de papile gustative pe care le avem.

Cu siguranta, in mai multe randuri si doua, ati fost fortati sa raspundeti la urmatoarea intrebare:“Sunteti mai dulce sau mai sarat”. Si te gandesti ce intrebare mai ambigua, nu?, pentru ca in functie de momentul in care preferi o prajitura cu ciocolata sau un sandvis cu sunca si branza.

Dulce sau sarat?

Prin natura noastra avem instinctul de a ne placea cel mai caloric pentru o simpla chestiune de a ne garanta supravietuirea, deoarece am trait mult mai multi ani din istoria noastra evolutiva cu deficit de alimente decat cu abundenta, ceea ce avem acum. De aceea, medicul in nutritie, farmacista si dieteticianul-nutritionist Laura Isabel Arranz (@lauragananutricion) spune ca daca natura nu ne-ar fi inzestrat cu acest instinct cu multe milenii in urma, am fi disparut.

“Noua si animalelor ne place sa mancam si ne place cel mai caloric pentru ca este ceea ce ne raportam instinctiv la bine si la ceea ce ne avantajeaza, desi acum acest lucru nu este asa din cauza contextului abundentei si usurintei de a obtine alimente, deoarece nu avem nevoie de acel instinct si trebuie sa-l reeducam astfel incat sa ne placa cel mai putin caloric.”

Prin urmare, si urmarind propria noastra evolutie, suntem, de asemenea, foarte marcati de primele alimente pe care le incercam. “Daca in copilarie am gustat dulce, mai degraba decat sarat, vom avea mai multa afinitate pentru ceea ce am mancat mai devreme si de mai multe ori”, explica nutritionistul. De exemplu, daca ni s-a dat sa incercam ciocolata inainte de sunca si am mancat-o mai mult in primii ani de viata, asta ne va marca pentru dorintele ulterioare.

Laura Isabel Arranz spune ca, pe langa ceea ce ne ajuta sa crestem caloriile si primele alimente pe care le consumam in copilarie, ne va marca istoria in ceea ce priveste alimentatia emotionala… “Ce ni s-a dat ca micuti, cum ar fi premiile pentru mancare dupa o perioada proasta la medic sau ceva similar?

Ultimul factor este munca papilelor gustative:”Exista mai multe tipuri, dar unele tind mai mult spre sarat, iar altele spre dulce. Nu toata lumea are acelasi tip de papile gustative, deoarece unii oameni au mai mult de unul sau mai multi dintre ceilalti, iar acest lucru va avea, de asemenea, un impact mare asupra alegerii tale.”

Prin urmare, preferintele noastre sunt marcate de tipul de alimente pe care le consumam, de frecventa in care o consumam si de tipul de papile gustative pe care le avem. Toate acestea, in general, vor face sa existe oameni care prefera dulcele mai mult decat sarat: “De exemplu, primul aliment pe care il incercam intr-un mod super iubitor si sigur este laptele, care este dulce si gras, astfel incat o bucata buna de tort este placuta de aproape toata lumea”, spune Laura Isabel Arranz.

Atunci putem avea mai multa afinitate pentru cei sarati daca am invatat-o neintentionat din istoria vietii noastre. Asta explica de ce exista cei care prefera un sandvis bun cu sunca sau slanina in detrimentul unui desert…

Iti place gustul sarat? Incearca si tu placinta Congelata cu Branza Sarata 550g Boromir!

0 Shares
You May Also Like