Cum se aleg corect foliile pentru solar?

Cum se aleg corect foliile pentru solar?

0 Shares
0
0
0

Folie de polietilena laminata cu grosimea de 40 microni: alba in partea superioara si neagra in partea inferioara. Partea neagra, in contact cu solul, previne cresterea buruienilor, iar partea alba atrage razele soarelui si mentine temperatura corecta, sporind cresterea plantelor si coacerea fructelor, evitand in acelasi timp contactul cu solul.

La noi poti alege dintr-o gama larga de  folie solar profesionala – produse premium pentru sere si solarii .

Culorile specific foliilor

Peliculele de mulcire foto-selectiva, adesea numite “colorate” si utilizate si pentru acoperisuri (tunnellone, greenhouse si tunnellino), au caracteristici optice care le permit sa incalzeasca sau sa raceasca solul (la nivelul radacinilor), in functie de tipul lor.

Principiul fizic este foarte simplu si se bazeaza pe filtrarea radiatiei solare in sensul transmiterii sau reflectarii diferitelor componente electromagnetice care sosesc de la soare. Cu toate acestea, trebuie sa se acorde o mare atentie la alegere, deoarece in unele cazuri se pot intalni pe piata doar foi “colorate”, care deruteaza cumparatorii si reprezinta o simpla speculatie economica.

In total, exista patru tipuri diferite de folii de culori diferite: doua potrivite pentru iarna si doua pentru vara, toate capabile sa blocheze 96-97% din PAR si permeabile la IR. In ceea ce priveste asternuturile de iarna, se poate alege intre cele rosii si cele maro.

Cel rosu este deosebit de potrivit pentru transplanturile de rosii de iarna, in timp ce cel maro este folosit cu succes pentru toate celelalte transplanturi de iarna. Ambele folii, pe langa efectul lor de mulcire, au caracteristici optice care permit trecerea componentei IR a radiatiei solare care incalzeste solul.

Solul cald emite radiatii in infrarosu mediu, care sunt blocate de folie (atat maro, cat si rosu se comporta in acelasi mod), datorita proprietatilor lor spectrale, “capturand” efectiv caldura in solul insusi. Acest mecanism favorizeaza cresterea temperaturii solului, evitand stresul daunator pentru plante cauzat de solurile reci, in special in timpul transplantarii de iarna. Aceasta protectie are ca rezultat o mai buna inradacinare a plantelor.

Inainte de foaie

Exista, de asemenea, inovatii in materie de solarizare, legate de aplicarea anumitor substante pe sol inainte de asternerea foliei.

Tehnica, consta in pulverizarea pe suprafata solului a unui lichid biodegradabil pe baza de lignina, galactomanani sau chitosan si amestecuri ale acestora, care transporta cantitati mici de negru de fum care, pe masura ce se polimerizeaza, formeaza o pelicula subtire si continua pe suprafata solului, care actioneaza ca un colector solar. Peste acest strat intunecat se intinde o folie de plastic transparent cu proprietati termice si anticondensare.

Pelicula favorizeaza patrunderea radiatiei solare in sol si inhiba trecerea caldurii reemise de solul insusi dupa apusul soarelui. Solarizarea cu ajutorul unui “panou solar” este conceputa pentru a creste incalzirea solului in ceea ce priveste temperaturile care pot fi atinse si, in consecinta, in ceea ce priveste sumele termice critice (numarul de ore cu temperatura > 37 °C) pentru supravietuirea agentilor patogeni si a semintelor de buruieni.

Pornind de la aceasta ipoteza, solarizarea este realizata timp de 30 de zile pentru a fi mai usor de incorporat in protocoalele fermei in timpul verii.

Avantajele apei de ploaie pentru plante

Un alt beneficiu al ploii este ca evacueaza sarurile dincolo de zona radacinii. Aceste saruri, care sunt transportate in apa de irigare, se acumuleaza in profilul solului si inhiba cresterea plantelor. Cand aceste saruri sunt aruncate prin sol dupa cativa ani de acumulare, asa cum se intampla in aceasta iarna, efectul este pronuntat si cresterea plantelor este exploziva.

Ploaia se distinge si prin simplul fapt ca cade uniform in gradina. Aceasta inseamna ca tot pamantul este levigat, astfel incat chiar si cele mai indepartate zone ale radacinii unei plante vor fi scaldate si curatate de sare.

Si, desigur, apa de ploaie va spala si depozitele minerale, praful si poluantii care acopera frunzele tuturor plantelor noastre, fiecare supravietuitoare a mediului urban profund anti-horticol pe care il numim acasa.

Cyloarea stralucitoare a frunzisului dupa o ploaie nu este doar o priveliste frumoasa de vazut, ci si o binefacere pentru fotosinteza. Procesul prin care plantele transforma apa si dioxidul de carbon in carbohidrati, pe care apoi ii consuma ca hrana energetica de sustinere a vietii, fotosinteza este mult mai eficienta atunci cand lumina care ajunge la frunzele unei plante nu este filtrata de un strat de nisip si murdarie.

Margaretele Gerbera provin din Africa de Sud, un habitat comun cu gazaniile si muscatele. Ceea ce au toate aceste plante in comun este o preferinta pentru picurare, spre deosebire de irigarea deasupra capului.

Imi dau seama ca o multime de muscate sunt irigate cu aspersoare si se descurca bine, dar veti creste lungimea infloririi lor, precum si durata de viata, prevenind boala fungica, daca le pastrati frunzele uscate – cu exceptia cazului in care agentul de umectare foliar este ploaie de iarna. Este ideal sa va adaptati fiecarui tip de plante.

0 Shares
You May Also Like