Cum să îți pregătești și să îți îngrijești dantura după o extracție dentară

0 Shares
0
0
0

Extracțiile dentare sunt unele dintre procedurile care sunt necesare pentru a nu afecta sau crea complicații la nivelul danturii. Chiar dacă este necesară extracția unui molar de minte, a unui dinte degradat sau a oricărui alt dinte, acest aspect este extrem de important deoarece extracția reprezintă un tratament pentru sănătatea ta orală.

Medicul stomatolog lucrează cu o atenție deosebită în timpul procesul de extracție dinte, însă pregătirea de dinaintea extracției, procesul de vindecare și îngrijirea de după, depind strict de tine. Un cabinet bine văzut și de încredere este Cabinetul Doctorului Teisanu. Acesta oferind diverse servicii de intervenție orală.

Astfel că, pentru a nu întâmpina complicații grave, infecții, umflături sau alte probleme orale care să-ți afecteze sănătatea orală este recomandat să respecți anumite aspecte. Aceste aspecte o să ți le prezint în articol acesta pentru ca tu să le poți urma.

Pentru început vei observa pașii pe care trebuie să-i faci înainte de extracții dentare. După vei vedea ce să faci după extracția dentară. Pe urmă îți spun despre discuțiile care trebuie să le porți cu stomatologul pentru a preveni complicațiile care pot apărea.

Ce să faci înainte de extracția dentară

Pentru ca procedura de extracție să fie una de succes și cât mai puțin stresantă pentru tine, este recomandat să urmezi anumiți pași pentru a simplifica procesul. Un prim pas este ca dentistul tău să te examineze.

Medicul tău stomatolog știe dacă este sau nu nevoie de o extracție și cum se va desfășura procesul în funcție de sănătatea ta orală. Discută cu acesta orice disconfort sau problemă pe care o ai și dacă nu înțelegi ceva, întreabă-l. Acesta îți va explica pentru a nu exista dubii.

Un alt pas este acela de examinare. Dentistul va analiza starea ta orală pentru a observa dacă faci sau nu față la extracția dintelui. Mai ales în contextul în care urmezi un tratament medicamentos, acel medicament sau tratament poate să nu permită vindecarea extracției sau mai rău, să necesite o ajustare.

Următorul pas este de pregătire al unui tratament special pentru tine. Acesta va include procedura de extracții dentare pe care o va urma, anumite instrucțiunii și detalii pe care trebuie să le știi și tipul de sedare sau de anestezie care o să-l folosească. Dacă el consideră că este cazul, va vorbi cu tine despre opțiunile de schimbare a dintelui extras, ca de exemplu protezele sau implanturile dentare.

Totodată, un pas extrem de important pe care trebuie să-l respecți este de a avea o persoană care să te ajute cu transportul. Din cauză că vei fi sedat sau anesteziat, capacitatea ta în ceea ce privește condusul sau lucrurile pe care le făceai singur acasă, vor fi afectate pentru ceva timp. Așadar, ai nevoie de cineva care să te ajute cu acestea.

Cum să-ți îngrijești dantura după procesul de extracție

Ce să faci după extracție dentară? Răspunsul corect este de a-ți îngriji dantura și sănătatea orală. Există mulți oameni care neglijează acest aspect și care ajung să-și agraveze sănătatea orală, să aibă infecții, umflături și multe alte probleme dentare din nerespectarea îngrijirii orale.

Așadar, respectă ceea ce îți spune dentistul. Acesta va împărtăși cu tine anumite detalii în legătură cu modul de îngrijire a zonei respective. Fiecare aspect pe care ți-l va da este strict pentru cazul tău și trebuie să-l respecți.

Acestea pot fi:

  • Medicamente recomandate de acesta pentru a preveni infecțiile sau a ameliora durerile;
  • După ce extracția a avut loc cu câteva ore în urmă, se pune gheață pe locul respectiv;
  • Pentru a nu irita zona sensibilă, evită consumul de alimente reci sau fierbinți pentru o perioadă;
  • Consumul interzis de alcool sau de tutun;
  • Evită activitățile fizice care sunt intense pentru a nu provoca umflături sau sângerări.

Igiena orală strictă este un alt aspect important. Asigură-te că în primele 24 de ore după ce extracția a fost făcută, nu îți vei peria zona respectivă pentru a nu crea un traumatism. După cele 24 de ore, vei putea începe să periezi zona aceea cu o perie moale și să-ți clătești gura cu o soluție cu apă sărată pentru a curăța zona extracției dentare.

Alimentația corespunzătoare este și ea esențială în procesul de vindecare. Asigură-te că pentru început te hidratezi corect. Apoi, alimentele pe care le vei consuma în primele zile trebuie să fie moi, pentru a fi ușor de mestecat și reci, precum, piureuri, iaurturi, etc. Consumul de alimente condimentate sau de alimente tari, produce iritații și disconfort.

Scuipatul excesiv sau suptul trebuie să fie evitate exact în primele zile după extracții dentare. Acestea sunt activități care ridică presiunea în gură și care în final produc sângerarea. Pe de altă parte, evită băutul lichidelor cu paiul pentru a nu provoca complicații.

Supravegherea simptomelor

Pentru ca recuperarea ta să fie una de succes este nevoie să comunici cu dentistul tău în legătură cu orice problemă pe care o întâmpini pentru ca acesta să te poată ajuta. De altfel, nu exclude apariția simptomelor. Asigură-te, că dacă acestea apar, vei contacta dentistul în cel mai scurt timp posibil.

Îți voi prezenta câteva dintre simptomele cele mai comune. Primul fiind sângerarea abundentă. Nu te speria dacă după extracție îți va sângera zona respectivă, acest lucru este total normal, însă aceasta trebuie să se oprească treptat.

Dar, dacă observi că sângerarea persistă, aplică o pungă umedă de ceai sau o bucată de tifon care este sterilizată și aplică puțină presiune în zona respectivă. Dacă tot nu se oprește, contactează dentistul pentru sfaturi opționale.

Umflăturile sunt și ele comune după procesul de extracții dentare. Acestea persistă câteva zile, însă dacă observi că acestea nu se reduc, ba dimpotrivă, apelează la dentistul tău. Cu siguranță, vei necesita un tratament special pentru a reduce umflătura.

De asemenea, durerea persistentă este un alt simptom. Medicul specialist îți va oferi un tratament medicamentos pentru ameliorarea durerilor sau pentru prevenirea infecțiilor. Însă, dacă acestea persistă consultă dentistul, acesta va identifica problema înainte de a se agrava.

În unele cazuri mai speciale și rare, apar complicații sau infecții după procesul de extracție. Semnele pe care infecția le are sunt umflăturile severe, febră, secreții purulente și durere mare. Neapărat este nevoie de opinia unui dentist care să-ți ofere un tratament în cel mai scurt timp posibil.

De asemenea, acesta va programa întâlniri regulate pentru a vedea dacă procesul de vindecare este corespunzător. Asigură-te că-l respecți și orice întrebare sau nelămurire ai avea, întreabă-l pentru a nu exista dubii.

0 Shares
You May Also Like