Cum sa dimensionezi un sistem de incalzire pentru sera

Cum sa dimensionezi un sistem de incalzire pentru sera?

0 Shares
0
0
0

Dimensionarea corecta a unui sistem de incalzire pentru sera este cruciala pentru cresterea capacitatii de incalzire si mentinerea temperaturilor perfecte pe tot parcursul anului. Dimensionarea unui sistem de incalzire necesita atentie, iar cultivatorii trebuie sa faca mai multe masuratori si cateva calcule.

O data ce cifrele sunt reduse, cultivatorii vor fi pe cale sa-si incalzeasca suficient sera. Evaluarile de eficienta sunt de cea mai mare importanta in controlul temperaturii in sera, fie ca este vorba de un incalzitor de interior, o pompa de caldura sau un aparat de aer conditionat.

Un incalzitor de sera eficient, dimensionat corespunzator, asigura o incalzire uniforma a plantei. Aceasta consistenta in temperatura promoveaza o crestere puternica si rapida a plantelor. Producatorii de sisteme de incalzire au pus un accent deosebit pe eficienta incalzirii in ultimii ani, astfel incat cultivatorii sa poata gasi mai usor o unitate de inalta eficienta.

GrowSpan ofera unitatea de incalzire cu condensare Modine Effinity 93. Acest incalzitor are o eficienta de 93%, ceea ce il face unul dintre cele mai eficiente incalzitoare din punct de vedere energetic, disponibile pentru cultivatori. Modelele de inalta eficienta ca acesta, le permit operatiunilor sa economiseasca considerabil costurile de incalzire si sa reduca amprenta lor de carbon.

Dimensionarea unui sistem de incalzire in sera

Incalzitoarele sunt masurate dupa puterea lor in BTUH (British Thermal Units per Hour), spre deosebire de dimensiunea lor fizica. Un incalzitor de dimensiuni mai mari nu inseamna automat mai multa putere de caldura. BTUH reflecta dimensiunea unei suprafete pe care un incalzitor o poate mentine calda in fiecare ora, iar cultivatorii trebuie sa gaseasca un incalzitor care poate oferi raportul potrivit de BTU pe picior patrat (0.3m).

Acest raport ii va ajuta pe cultivatori sa-si mentina sera intr-un interval optim de temperatura pentru culturile specifice pe care le produc. De exemplu, o operatiune care cultiva in principal rosii, va dori sa aleaga un incalzitor care mentine cu usurinta temperaturi intre 60 si 80 de grade Fahrenheit.

Pentru a determina dimensiunea potrivita a incalzitorului, cultivatorii pot urma acest ghid pas cu pas pentru a calcula cantitatea de BTUH pe care trebuie sa o genereze un incalzitor pentru sera lor.  Vezi detalii pe https://www.perita.ro/.

Ca exemplu, acest ghid va folosi o sera comerciala GrowSpan Series 2000 care masoara 35 ft latime pe 96 ft lungime.

  • Se calculeaza suprafata totala: Masurati mai intai peretele de capat: 35 ft latime x 14 ft (inaltimea medie a peretelui) = 490 (un capat) 490 x 2 = 980 sq ft (ambele capete)
  • Apoi, masurati acoperisul si inmultiti lungimea. Fiecare parte a acoperisului masoara: 18’ x 96’ = 1.728 1.728 x 2 = 3.456 sq ft – suprafata totala a acoperisului
  • Inmultiti picioarele patrate cu factorul U Sera S2000 de la GrowSpan este acoperita cu policarbonat de 8 mm, care are un factor U de .62 490 (un perete de capat) x .62 = 304 3.456 (suprafata acoperisului) x .62 = 2.143
  • Adaugati numerele 304 + 2.142 = 2.447
  • Inmultiti cu Delta T (cantitatea de pierdere de caldura pe lungimea casei.) Vom folosi cel mai mare numar Delta T de 70, pentru a asigura o capacitate maxima de caldura. Rezulta 2.447 x 70 = 171.290
  • Calculati cantitatea de BTUH

Cu incalzitorul GrowSpan cu eficienta de 93%, avem: 171.290 impartit la .93 = 184.183. Acest numar echivaleaza cu cati BTUH sunt necesari pentru incalzirea serei GrowSpan S2000. Valoarea R este o masura a capacitatii de izolare a unui material dat.

O valoare R mai mare inseamna o izolare mai buna si ajuta cultivatorii sa evite o structura prost izolata. Valoarea U este masurarea pierderilor de caldura. Ca atare, cu cat valoarea U este mai mica, cu atat mai putina caldura care scapa si cu atat este mai usor sa mentii temperatura dorita.

Cum au aparut morcovii?

Atat istoria scrisa, cat si studiile genetice moleculare indica faptul ca morcovul domestic are o singura origine in Asia Centrala. Stramosii sai salbatici isi au originea probabil in Persia (regiuni din care acum sunt Iran si Afganistan ), care ramane centrul diversitatii pentru morcovul salbatic Daucus carota .

O subspecie naturala a morcovului salbatic a fost probabil crescuta selectiv de-a lungul secolelor pentru a reduce amaraciunea, a creste dulceata si a minimiza miezul lemnos; acest proces a produs leguma de gradina familiara.

Cand au fost cultivati pentru prima data, morcovii au fost cultivati pentru frunzele si semintele lor aromate, mai degraba decat pentru radacini. Semintele de morcov au fost gasite in Elvetia si Germania de Sud, datand din anii 2000-3000 i.Hr.

Unele rude apropiate ale morcovului sunt inca cultivate pentru frunzele si semintele lor, cum ar fi patrunjel , coriandru, coriandru , fenicul , anason, marar si chimen . Prima mentiune a radacinii in izvoarele clasice este din secolul I d.Hr.; romanii au mancat o leguma radacina numita pastinaca, care poate fi fie morcovul, fie cea stransa inrudita.pastarnac.

Planta este descrisa si descrisa in Codexul Juliana Anicia din estul roman , o copie Constantinopolitana din secolul al VI-lea d.Hr. a farmacopeei de ierburi si medicamente din secolul I a medicului grec Dioscoride , De Materia Medica . Sunt descrise trei tipuri diferite de morcovi, iar textul afirma ca „radacina poate fi gatita si mancata”.

O alta copie a acestei lucrari, Codex Neapolitanes de la sfarsitul secolului al VI-lea sau inceputul secolului al VII-lea, are practic aceleasi ilustratii, dar cu radacini in violet.

0 Shares
You May Also Like