Cum sa alegeti  un azil pentru batrani?

Cum sa alegeti  un azil pentru batrani?

0 Shares
0
0
0

Alegerea incredintarii conducerii propriului membru de familie unui camin pentru batrani nu este deloc usoara. Uneori se intampla ca oamenii nostri dragi sa-si exprime dorinta de a petrece ultimele ramasite ale vietii intr-o casa pentru batrani.

In cazul unei persoane in varsta care nu mai este autosuficienta si care are nevoie de asistenta continua, alegerea devine mult mai dificila. Ce unitate poate oferi asistenta adecvata intre o casa de batrani, o casa de batrani sau o casa de batrani?

Azil de batrani

Pentru a face o alegere buna, este necesar in primul rand sa cunoastem diferentele dintre diferitele tipuri de facilitati pentru varstnici:

  • Caminul de batrani pentru batrani este o unitate care gazduieste persoane in varsta autosuficiente sau cu dificultati legate de varsta, care nu necesita personal specializat in sanatate. In aceste facilitati, personalul de sanatate si asistenta sociala ofera asistenta oaspetilor care au nevoie de aceasta pentru igiena, nutritie si toate acele mici activitati zilnice de care ar putea avea nevoie varstnicii. Zonele comune sunt intotdeauna disponibile in case pentru batrani pentru a incuraja socializarea. Camerele sunt in general simple sau duble si au baie privata.
  • Azilul de batrani este similar cu un camin de batrani, dar gazduieste persoanele in varsta partial autosuficiente; in aceste structuri este necesara si prezenta personalului medical specializat, deoarece simpla prezenta a lucratorilor sociali si de sanatate nu este suficienta pentru a gestiona problemele de sanatate ale oaspetilor.
  • RSA este ca un camin de batrani pentru persoanele in varsta care nu sunt autosuficiente: in acest tip de structura exista asistente medicale, medici si lucratori sociali si de sanatate 24 de ore pe zi. RSA-urile sunt potrivite pentru gazduirea persoanelor care nu sunt autosuficiente, chiar si pentru cei care sufera de boli degenerative grave, cum ar fi boala Alzheimer sau boala Parkinson.

Azil de primire pentru batrani

Receptia intr-un azil de batrani urmeaza un proces diferit in functie de faptul ca este public, privat. De fapt, exista case de batrani publice sau private.

In azilele de batrani private sau casele de batrani, plata taxei este in intregime pe cheltuiala oaspetelui sau a familiei sale, in timp ce in casele de batrani sau in casele de batrani publice puteti accesa prin depunerea unei cereri la biroul de servicii sociale din municipalitatea de resedinta iar plata onorariului se calculeaza pe baza veniturilor persoanei asistate.

RSA-urile sunt in majoritatea cazurilor private sau afiliate; casele de batrani publice sunt rare. In case de batrani private, plata taxei este suportata in totalitate de catre utilizator sau membrii familiei, in timp ce in caminele de batrani afiliate utilizatorul este responsabil pentru taxa care include cheltuielile de camera si pensiune, iar plata taxei de sanatate este suportata de catre regiune.

Gestionarea persoanelor in varsta acasa, mai ales atunci cand nu sunt autonome, necesita un angajament mare si multa rabdare. Cand situatia nu mai poate fi gestionata acasa, este important pentru sanatatea celor dragi si pentru sanatatea ingrijitorului sa contacteze cel mai potrivit centru de ingrijire.

Caminele de batrani s-au schimbat dramatic in ultimele decenii. Aceste modificari au fost determinate de reglementarile guvernamentale si de presiunile consumatorilor.

Comparativ cu casele de batrani din ultimele decenii, casele de batrani de astazi sunt institutii sofisticate si de inalta reglementare si de inalta calitate pentru ingrijirea si tratamentul adultilor in varsta care au probleme grave de sanatate fizica si / sau dizabilitati mintale. Facilitatile de trai asistat nu au aceleasi reglementari care ghideaza ingrijirea in casele de batrani.

Aproape jumatate din toti oamenii care locuiesc in case de ingrijire medicala au 85 de ani sau mai mult. Relativ putini rezidenti au varsta sub 65 de ani. Majoritatea sunt femei (72%), dintre care multe nu au sotie (aproape 70% sunt vaduve, divortate sau nu au fost niciodata casatorite). Multi au, de asemenea, doar un grup mic de membri ai familiei si prieteni pentru sprijin.

Un anumit tip de handicap atunci cand vine vorba de desfasurarea activitatilor vietii de zi cu zi (ADL) este cel mai frecvent motiv pentru care persoanele in varsta traiesc in case de batrani. Nu este surprinzator faptul ca persoanele care traiesc in case de ingrijire medicala au in general mai multa dizabilitate decat persoanele care locuiesc acasa.

Peste 80% dintre rezidentii caminelor de ingrijire medicala au nevoie de ajutor pentru 3 sau mai multe ADL (cum ar fi imbracarea si baia). Aproximativ 90% dintre rezidentii care pot merge pe jos au nevoie de asistenta sau supraveghere.

Mai mult de jumatate dintre rezidenti au incontinenta (incapacitatea de a controla  intestinele sau vezica urinara ), iar mai mult de o treime au dificultati in a auzi sau a vedea.

Pe langa problemele fizice, conditiile mentale sunt frecvente la rezidentii caminelor de batrani. De fapt, dementa ramane cea mai frecventa problema si afecteaza aproximativ 50-70% dintre rezidenti.

Mai mult de trei sferturi dintre locuitorii caminelor au probleme in luarea deciziilor zilnice, iar doua treimi au probleme cu memoria sau nu stiu unde se afla din cand in cand.

0 Shares
You May Also Like