Cum au aparut parbrizele?

Cum au aparut parbrizele?

0 Shares
0
0
0

Parbrizurile reprezinta o parte esentiala a oricarei masini moderne, protejand conducatorul auto si pasagerii de conditiile meteorologice si de obiectele care ar putea fi aruncate pe parbriz in timpul deplasarii. In acest eseu, vom explora istoria parbrizelor, incepand de la primele modele pana la cele moderne de astazi.

Primele modele de parbrize au aparut in anii 1900, cand masinile erau inca la inceputurile lor si drumurile nu erau pavate. Acestea erau simple panouri de sticla, care erau fixate cu ajutorul unor curele sau inele. Cu toate acestea, acestea nu erau prea eficiente si se spargeau usor, punand in pericol siguranta pasagerilor. In prezent parbrizele sunt ceva comun si le poti gasi pe https://www.parbrizeacasa.ro/.

In anii 1920, au aparut primele parbrize curbate, care ofereau o vizibilitate mai buna si o protectie mai mare impotriva obiectelor care ar putea fi aruncate pe parbriz. Acestea erau construite dintr-un tip special de sticla, numit sticla securizata, care se spargea in bucati mici, in loc sa se dezintegreze in bucati mari, periculoase.

In anii 1930, parbrizele au inceput sa fie construite din plexiglas, un material plastic transparent care este mult mai rezistent la impact decat sticla. Acesta a fost folosit si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a proteja cabinele pilotilor de avion.

In anii 1950 si 1960, parbrizele au inceput sa fie construite dintr-un tip special de sticla laminata, care a fost dezvoltata de compania Pilkington Glass. Aceasta sticla era compusa din doua straturi de sticla, care erau lipite impreuna cu un strat de plastic intre ele. Acest lucru a facut parbrizele mult mai rezistente la impact si mai sigure.

In prezent, parbrizele sunt construite dintr-un tip special de sticla securizata, care este mai subtire si mai usoara decat sticla laminata, dar la fel de rezistenta. Unele modele de masini moderne au si parbrize incalzite, care impiedica formarea de gheata si zapada in timpul iernii.

In concluzie, istoria parbrizelor este una fascinanta si plina de inovatii tehnologice. De la primele modele simple de sticla pana la modelele moderne de astazi, parbrizele au evoluat intr-un mod semnificativ, oferind o protectie mai buna si o vizibilitate mai buna pentru conducatorii auto si pasagerii lor. Cu siguranta, vom vedea mai multe inovatii si imbunatatiri in viitor.

Cand primele vehicule au inceput sa fie proiectate, construite si conduse, inventatorii au devenit rapid constienti de o problema majora. In timp ce conduceau, pasagerii erau loviti cu pietre mici si insecte, iar vantul facea sa fie greu de vazut in timp ce conduceau vehiculul. Derulati mai jos intregul istoric al parbrizelor.

Istoria parbrizelor

La primele modele de parbriz, sticla era facuta doar din aceea – sticla. Acest lucru a facut ca pasagerii sa fie raniti teribil de cioburi de sticla sparte in timpul accidentelor, chiar mai mult decat daca sticla nu ar fi fost acolo.

Producatorii au fost nevoiti sa vina cu un material mai potrivit pentru parbrize, unul care sa fie ieftin si sa fie aplicabil tuturor tipurilor de vehicule. Cu siguranta, au creat o sticla care ar putea rezista la conditiile dure ale drumului si s-ar sparge la stres, numita sticla calita.

Aceasta sticla era ieftina si se spargea in bucati mici la spargere, dezavantajul era ca se spargea usor, astfel ca proprietarul vehiculului ajungea sa inlocuiasca parbrizul frecvent.

Fapt interesant: la inceputul anilor 1900, parbrizurile erau pliate atunci cand se murdareau, deoarece stergatoarele de parbriz nu erau inca inventate.

Un chimist francez, Edouard Benedictus, a fost primul care a descoperit sticla laminata . Desi a durat cativa ani pentru producatorii de automobile sa foloseasca aceasta sticla pentru parbriz , a depasit problemele sticlei calite, deoarece nu s-a spart atat de usor si inca aveai o viziune excelenta prin sticla.

Henry Ford a fost primul producator de automobile care a folosit sticla laminata, adaugand-o pe toate vehiculele sale intre 1919-1929. Multi alti producatori de masini au urmat Ford schimband sticla laminata, deoarece a devenit in mod clar cel mai sigur si mai potrivit material de sticla pentru un parbriz. In 1937, a fost facuta obligatorie sa aiba sticla laminata pe toate vehiculele, prevenind raniri suplimentare in timpul coliziunilor din trafic.

Singura problema cu sticla laminata a fost atunci cand au existat daune localizate, cum ar fi un parbriz ciobit, atunci daunele se extindeau incet pe intregul parbriz. In 1982, Esprit a dezvoltat primul sistem de reparare a parbrizului care a functionat prin utilizarea unui proces simplu de lipire in care rasina transparenta a fost injectata in zona crapata. Apoi, rasina a fost lasata sa „se intareasca”, durand aproximativ 20-30 de minute si permitand ca sticla sa fie restaurata la 90% din standardul sau original.

Aceasta inventie inovatoare le-a permis soferilor sa aiba acelasi parbriz timp de ani de zile, deoarece repararea ocazionala a aschiilor ii impiedica sa fie nevoiti sa-si schimbe parbrizul.

Parbrizele vin acum cu nuante adaugate pentru a reduce cantitatea de lumina UV si caldura care intra in vehicul. Parbrizul a parcurs un drum lung de la designul sau original si nu exista nicio indoiala ca parbrizul va continua sa isi imbunatateasca siguranta si eficienta in anii urmatori.

Fondata in urma cu peste 20 de ani, The Windscreen Company si-a jucat rolul in istoria parbrizelor si se dezvolta constant pentru a oferi clientilor cel mai bun serviciu posibil.

Folosim tehnologie de ultima generatie pentru a repara orice aschii de pe parbriz si, de asemenea, va putem inlocui parbrizul pentru a va readuce pe drum si pentru a va mentine afacerea in miscare. Pentru mai multe informatii despre serviciile noastre, va rugam sa luati legatura cu un membru al echipei noastre astazi.

0 Shares
You May Also Like