Constructia World Trade Center – context si planificare

Constructia World Trade Center – context si planificare

0 Shares
0
0
0

Constructia primului complex World Trade Center din New York a fost conceputa ca un proiect de reinnoire urbana care sa contribuie la revitalizarea Manhattanului de jos, condusa de catre David Rockefeller. Proiectul a fost dezvoltat de Autoritatea Portuara din New York si New Jersey. Ideea Centrului Mondial al Comertului a aparut dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial ca o modalitate de a suplimenta caile de comert international existente in Statele Unite.

World Trade Center a fost initial planificat sa fie construit in partea de Est a Manhattanului de Jos, dar guvernele statului New Jersey si New York, care supravegheaza autoritatea portuara, nu au putut fi de acord cu privire la aceasta locatie.

Dupa negocieri ample, guvernele de stat din New Jersey si New York au convenit sa sprijine proiectul World Trade Center, care a fost construit pe sit-ul Radio Row din Lower West Side din Manhattan, New York. Pentru ca acordul sa fie acceptabil pentru New Jersey, Autoritatea portuara a acceptat sa preia falimentul Hudson & Manhattan Railroad, care a adus navetistii din New Jersey pe site-ul Manhattanului de jos si, la preluarea autoritatii portuare a caii ferate, aceasta a fost redenumita PATH.

Autoritatea portuara l-a angajat pe arhitectul Minoru Yamasaki, care a propus ideea specifica de turnuri gemene. Turnurile au fost proiectate ca structuri de tuburi incadrate, care asigurau chiriasilor planuri deschise, neintrerupte de coloane sau pereti. Acest lucru a fost realizat folosindu-se numeroase coloane perimetrale distantate, pentru a oferi o mare parte din rezistenta structurii, impreuna cu sarcina gravitationala impartasita cu coloanele de mijloc.

Sistemul de ascensoare, care folosea holurile si un sistem de ascensoare expres si locale, a permis eliberarea de spatii substantiale la etaj pentru a fi utilizate ca spatii de birouri, facând ca centrul structural sa fie mai mic si sa ocupe mai putin spatiu. Proiectarea si constructia Centrului Comertului Mondial, cu turnurile sale gemene, a implicat multe alte tehnici inovatoare, cum ar fi peretele in suspensie pentru saparea fundatiei si experimentele tunelului eolian.

Constructia Turnului de Nord al Centrului Comertului Mondial a inceput in August 1968, iar Turnul de Sud a fost inceput in 1969. Utilizarea extensiva a componentelor prefabricate a ajutat la accelerarea procesului de constructie. Primii locatari s-au mutat in Turnul de Nord in Decembrie 1970 si in Turnul de Sud in ianuarie 1972. Alte patru cladiri de nivel mai mic au fost construite ca parte a World Trade Center la inceputul anilor 1970, iar complexul a fost finalizat in cea mai mare parte pâna in 1973.

Planificare

Context

In 1942, Austin J. Tobin a devenit directorul executiv al Autoritatii portuare, incepând astfel o cariera de 30 de ani, in timpul careia a supravegheat planificarea si dezvoltarea Centrului Mondial al Comertului.

Conceptul de infiintare a unui „centru comercial mondial” a fost conceput in perioada post-al doilea razboi mondial, când Statele Unite au prosperat economic si comertul international a crescut. La acea vreme, cresterea economica era concentrata in Midtown Manhattan, in parte stimulata de Rockefeller Center, care fusese dezvoltata in anii 1930.

In 1946, la un an dupa incheierea oficiala a razboiului, Legislativul de stat din New York a aprobat un proiect de lege care a solicitat infiintarea unui „centru comercial mondial”. Acest centru comercial ar creste rolul orasului New York in comertul transatlantic.

The World Trade Corporation a fost fondata si un consiliu a fost numit de guvernatorul din New York, Thomas E. Dewey, pentru a dezvolta planuri pentru proiect. La mai putin de patru luni de la numirea consiliului de administratie, planurile pentru un „centru comercial mondial” au fost puse in asteptare.  Pâna atunci, arhitectul John Eberson si fiul sau Drew au conceput un plan care sa includa 21 de cladiri pe o suprafata de zece blocuri, cu un cost estimat de 150 de milioane de dolari.

Totusi, previziunile au stabilit ca un astfel de complex nu ar fi profitabil din cauza lipsei cererii; se estima ca proiectul World Trade Center nu va avea succes decât daca ar fi implicate cel putin 4.800 dintre cele mai mari 6.000 de companii din Statele Unite. In 1949, World Trade Corporation a fost dizolvata de Legislativul statului New York.

Intre timp, districtul financiar din Manhattanul de jos a fost lasat in afara boomului economic al industriilor financiare de acolo. Manhattanul de jos a inregistrat, de asemenea, o crestere economica mai mica decât Midtown, deoarece multi muncitori s-au mutat in suburbii si au considerat ca este mai usor sa se deplaseze spre centrul orasului.

Scriitorul Paul Goldberger afirma ca districtul financiar, in special, era lipsit de „aproape orice fel de amenajare urbana”, inclusiv de divertisment, huburi culturale sau locuinte. Industriile comerciale de-a lungul porturilor din Manhattanul de Jos au fost, de asemenea, inlocuite cu alte industrii.

David Rockefeller, care a condus eforturile de reinnoire urbana in Manhattanul de jos, a construit One Chase Manhattan Plaza, in incercarea de a crea locuri de munca in aceasta zona. Rockefeller credea ca zona isi va pierde statutul de hub financiar al natiunii daca nu ar fi reamenajata.  Cu toate acestea, caldirea de tip “zgârie-nori” de 240 de metri, care s-a deschis in 1960, a atras mai putini chiriasi decât se astepta.

In 1958, Rockefeller a infiintat Downtown-Lower Manhattan Association (DLMA), care a comandat Skidmore, Owings si Merrill sa elaboreze planuri de revitalizare a Manhattanului de Jos. Planurile, facute publice la sfârsitul lunii Iunie 1960, impuneau construirea unui World Trade Center pe un sit de 13 acri (53.000 m2) de-a lungul râului Est, la South Street Seaport, unul dintre porturile din Manhattanul de Jos, care se confruntase cu un declin continuu in afaceri, in ultimul deceniu. Situl ar fi fost delimitat in sensul acelor de ceasornic de la sud de Old Slip, Water Street, Fulton Street si South Street, iar complexul in sine ar fi putut fi situat pe „o platforma cu doua etaje.”

Complexul propus a inclus o sala de expozitie de 270 m lungime, precum si o cladire de 50 pâna la 70 de etaje, cu un hotel situat pe unele dintre etajele superioare ale acesteia. Alte facilitati includeau un teatru, magazine si restaurante. De asemenea, planul prevedea o noua cladire de schimb de valori mobiliare, pe care Downtown-Lower Manhattan Association spera sa o adaposteasca la Bursa din New York.

David Rockefeller a sugerat ca autoritatea portuara ar fi o alegere logica pentru asumarea proiectului, deoarece avea experienta cu proiecte ingineresti similare de mari dimensiuni si, de asemenea, pentru ca autoritatea portului, mai degraba decât Rockefeller, ar plati pentru constructia complexului. Rockefeller a sustinut ca Centrul comercial ar oferi beneficii mari in facilitarea si cresterea volumului comertului international care vine prin Portul New York si New Jersey. Fratele lui David, Nelson Rockefeller, guvernatorul din New York, a solicitat oficial autoritatii portuare sa investigheze fezabilitatea acestei propuneri.

Având in vedere importanta orasului New York in comertul global, directorul Autoritatii Portuare, Austin J. Tobin, a remarcat ca proiectul propus ar trebui sa fie World Trade Center, si nu doar un „centru comercial global” . Tobin a comandat unui asistent, Richard Sullivan, sa conduca un studiu privind fezabilitatea construirii unui Centrul Mondial al Comertului.

Sullivan a publicat studiul sau, „A World Trade Center in the Port of New York”, la 10 martie 1961. Raportul a recomandat construirea unui centru comercial de-a lungul litoralului pentru a facilita comertul in Portul New York. De asemenea, studiul a afirmat ca site-ul sugerat de Rockefeller in apropierea South Street Seaport, constituia locatia ideala pentru un astfel de centru comercial, dar nu a tinut cont de posibilele obiectii ale localnicilor.

0 Shares
You May Also Like