Ce sunt navele de pasageri

Ce sunt navele de pasageri? De cate tipuri sunt?

0 Shares
0
0
0

O nava de pasageri este o nava comerciala a carei functie principala este de a transporta pasageri pe mare. Categoria nu include navele de marfa care au cazare pentru un numar limitat de pasageri, cum ar fi navele de transport cu doisprezece pasageri, candva obisnuite pe mari si oceane, atunci cand transportul de pasageri era clar secundar transportului de marfuri.

Cu toate acestea, tipul include multe clase de nave destinate transportului unui numar substantial de pasageri, precum si transport de marfa. Intr-adevar, pana de curand, practic toate navele maritime erau capabile sa transporte posta, sa execute transportul de marfuri si transportul expres si alte marfuri in plus fata de bagajele pasagerilor si erau echipate cu cala de incarcare, macarale sau alte echipamente de manipulare a incarcaturii in acest scop.

Aceasta capacitate de marfa a fost eliminata doar la navele maritime mai recente si pe toate navele de croaziera.

Desi de obicei navele de pasageri fac parte din marina comerciala, acest tip de nave au fost folosite si ca nave de trupa si sunt adesea comandate ca nave de transport atunci cand sunt utilizate in acest scop.

Descriere

Tipuri de nave de pasageri: navele de pasageri includ feriboturile, care sunt nave pentru calatorii de zi cu zi, care deplaseaza pasageri si vehicule (fie ca sunt rutiere sau feroviare); nave oceanice, care sunt de obicei nave de pasageri sau de marfuri – care transporta pasageri si adesea marfa pe calatorii pe linie mai lunga; si navele de croaziera, care transporta adesea pasageri in calatorii dus-intors, in care calatoria in sine si atractiile navei si porturilor vizitate, reprezinta atractia principala.

Exista mai multe tipuri principale:

  • Vase de croaziera
  • Feriboturi
  • Navele oceanice (tip liner)

Caracteristici ale tipurilor de nave de pasageri

  • Vase de croaziera: Pentru o lunga perioada de timp, navele de croaziera erau mai mici decat vechile linere oceanice, dar in anii 1980, acest lucru s-a schimbat atunci cand Knut Kloster, directorul Norwegian Caribbean Lines, a cumparat unul dintre cele mai mari nave de linie supravietuitoare, SS France, si a transformat-o intr-un imens vas de croaziera, pe care el la redenumit SS Norvegia. Succesul de care s-a bucurat nava, a demonstrat ca exista o piata pentru navele de croaziera mari. Au fost comandate clase succesive de nave din ce in ce mai mari, pana cand linia Cunard, regina Elisabeta, a fost in cele din urma detronata din domnia sa de 56 de ani ca fiind cea mai mare nava de pasageri construita vreodata (o detronare care a dus la numeroase detronari suplimentare din aceeasi pozitie).
  • Feriboturi: sunt nave pentru excursii de zi cu zi sau peste noapte, care transporta calatori si vehicule (fie rutiere, fie feroviare). Exista, de asemenea, feriboturi de croaziera, concepute pentru rute mai lungi, care dureaza de la una la cateva zile. Acestea sunt denumite astfel, deoarece tind sa includa facilitati obisnuite pe navele de croaziera (piscine, discoteci, spa-uri, etc.)
  • Ocean liner: O nava oceanica (ocean liner) este forma traditionala a navei de pasageri. O data cu aparitia avioanelor care transporta pasageri si a navelor de marfa specializate care transporta marfuri, calatoriile de linie aproape ca au disparut. Dar, odata cu declinul lor, a aparut o crestere a calatoriilor pe mare pentru placere si distractie, iar in ultima parte a secolului al XX-lea, navele de ocean au cedat loc navelor de croaziera, ca forma predominanta a navei mari de pasageri, avand capabilitatea de a transporta de la sute la mii de oameni.

Desi unele nave au caracteristici ale ambelor tipuri, prioritatile de proiectare ale celor doua forme sunt diferite: navele de ocean pun in valoare viteza si luxul traditional, in timp ce navele de croaziera pun accent pe facilitatile de lux (piscine, teatre, sali de bal, cazinouri, facilitati sportive etc.) mai mult decat pe viteza.

Aceste prioritati produc modele diferite. In plus, linerele de ocean au fost construite de obicei pentru a traversa Oceanul Atlantic – intre Europa si Statele Unite sau pentru a calatori chiar mai departe in America de Sud sau Asia, in timp ce navele de croaziera sunt folosite de obicei pe rute mai scurte, cu mai multe opriri de-a lungul coastelor sau intre diferite insule.

Atat RMS Queen Elizabeth 2 (QE2) (1969), cat si succesorul ei ca nava emblema a Cunard, RMS Queen Mary 2 (QM2) care a intrat in functiune in 2004, sunt de constructie hibrida. La fel ca navele transatlantice, acestea sunt nave rapide si construite pentru a rezista rigorilor Atlanticului de Nord in serviciul de calatorie pe linie, dar ambele nave sunt de asemenea proiectate sa functioneze ca nave de croaziera, cu facilitatile asteptate in acest comert.

QM2 a fost inlocuit de linia Freedom of the Seas of the Royal Caribbean ca cea mai mare nava de pasageri construita vreodata; cu toate acestea, QM2 detine inca recordul pentru cel mai mare transatlantic. Libertatea Marii a fost inlocuita de Oaza Marii in Octombrie 2009.

Masuri de marime

Masuri de marime

Cronologia celor mai mari nave de pasageri:

  • Ocean Liner Titanic (1912), 46.328 GRT, deplasament 52.310 tone
  • Linie oceanica Queen Mary (1936), aproximativ 81.000 – 83.000 GRT, deplasament peste 80.000 tone
  • Liner oceanic Queen Mary 2 (2003), 148.528 GT, aproximativ 76.000 tone deplasament
  • MS Oasis of the Seas (2009), 225.282 GT, cu un deplasament de aproximativ 100.000 de tone

Datorita schimbarilor din sistemele de masurare istorice, este dificil sa se faca comparatii semnificative si exacte ale dimensiunilor navelor. Din punct de vedere istoric, tonajul brut al registrului (GRT) era o masura a volumului intern al anumitor zone inchise ale unei nave, impartite in „tone” echivalent cu 100 de metri cubi de spatiu (aproximativ 2,83 metri cubi).

Tonajul brut (GT) este o masura relativ noua, adoptata in 1982 pentru a inlocui GRT. Acesta este calculat pe baza „volumului tuturor spatiilor inchise ale navei” si este utilizat pentru a determina lucruri, cum ar fi reglementarile de echipaj ale navei, regulile de siguranta, taxele de inmatriculare si taxele portuare.

Este produs printr-o formula matematica si nu face distinctie intre spatiile mecanice si cele pentru pasageri si, prin urmare, nu este direct comparabil cu masuratorile istorice ale GRT. Deplasamentul – o masura a masei, nu este frecvent utilizata pentru navele de pasageri.

In timp ce un deplasament ridicat poate indica abilitati mai bune de transport, tonajul brut este promovat in zilele noastre ca fiind cea mai importanta masura de dimensiune pentru navele de pasageri, intrucat raportul tonajului brut per pasager – Raportul pasager / spatiu – ofera un indicator mai bun al spatiului unei nave, o consideratie importanta in navele de croaziera, unde facilitatile de la bord sunt de mare importanta.

Din punct de vedere istoric, GRT-ul si deplasamentul unei nave erau oarecum similare ca numar. De exemplu, RMS Titanic, pus in functiune in 1912, avea un GRT de 46.328 si un deplasament raportat la peste 52.000 de tone. In mod similar, cele 2 nave ale Cunard Line de la mijlocul anilor 1930, Queen Mary si RMS Queen Elizabeth, aveau aproximativ 81.000 – 83.000 GRT si deplasamente de peste 80.000 tone.

Astazi, datorita schimbarilor in constructie, inginerie, functie, arhitectura si, in mod crucial, in sistemul de masurare – care masoara functional tot volumul intern al unei nave, nu doar o parte din aceasta – valorile GT ale navelor de pasageri moderne sunt mult mai mari decat deplasamentele lor. S-a estimat ca actualul succesor al Cunard Queens, 148.528 GT RMS Queen Mary 2, ar deplasa doar aproximativ 76.000 de tone.

Aceasta noua clasa este caracteristica unei cresteri explozive a tonajului brut, care s-a dublat fata de cele mai mari nave de croaziera de la sfarsitul anilor ’90. Acest lucru reflecta greutatea relativa mult mai mica a spatiului inchis in suprastructura relativ usoara a navei fata de spatiul corpului sau puternic consolidat si incarcat de masini, deoarece navele de croaziera au crescut pe latura verticala, pentru a gazdui mai multi pasageri.

Consideratii de proiectare

Consideratii de proiectare

Pasagerii de pe nave fara generatoare de rezerva sufera substantial din cauza lipsei de apa,  a capabilitatilor de refrigerare si a sistemelor de canalizare in caz de pierdere a principalelor motoare sau generatoare, din cauza unor posibile incendii sau a altor urgente/defectiuni.

Puterea nu este, de asemenea disponibila echipajului navei pentru a opera mecanisme alimentate electric. Lipsa unui sistem adecvat de rezerva pentru propulsarea navei poate, pe o mare agitata, sa incapaciteze nava. Standardele revizuite de siguranta ale navelor de pasageri din 2006 abordeaza aceste probleme si altele, si necesita ca navele comandate dupa Iulie 2010 sa respecte normele de intoarcere in siguranta la port; cu toate acestea, incepand cu 2013, multe nave raman in functiune, desi nu au aceasta capacitate.

Dupa 1 Octombrie 2010, Conventia internationala pentru siguranta vietii pe mare (SOLAS) impune ca navele de pasageri care opereaza in apele internationale sa fie construite sau modernizate pentru a exclude materialele combustibile.

Se crede ca unii proprietari si operatori de nave construite inainte de 1980, carora li se cere sa-si modernizeze sau sa retraga navele, nu vor putea sa se conformeze reglementarilor Conventiei. Navele acestora, vor trebui sa parcurga perioade semnificative de upgrade, pentru a se putea conforma noilor reglementari internationale si pentru a li se permite in continuare navigarea pe mari si oceane.

0 Shares
You May Also Like