Ce este un cazan pe peleti?

Ce este un cazan pe peleti?

0 Shares
0
0
0

Un cazan pe peleti este un sistem de incalzire care arde peleti de lemn. Cazanele pe peleti sunt utilizate in sistemele de incalzire centrala pentru cerinte de caldura (incarcare de incalzire) de la 3,9 kW (Kilowatt) la 1 MW (Megawatt) sau mai mult. Sistemele de incalzire centrala pe peleti sunt utilizate in casele unifamiliale si in aplicatii rezidentiale, comerciale sau institutionale mai mari.

Sistemele de cazane pe peleti functioneaza cel mai eficient la sarcina completa si pot fi reglate de regula la 30% din sarcina completa. Intrucat faza de incalzire a cazanelor cu peleti dureaza de obicei mai mult decat pentru sistemele de ardere a gazului fazele de ardere scurta au efecte negative asupra eficientei combustibilului. Pentru a imbunatati eficienta energetica si a reduce emisiile daunatoare, cazanele pe peleti sunt de obicei combinate cu sisteme tampon, cum ar fi rezervoarele de apa izolate.

Metoda de operare

Similar cu sistemele de incalzire cu cipuri de lemn, combustibilul pe peleti este livrat periodic si automat de la depozitarea paletilor (pentru sistemele de incalzire centrala) sau din rezervorul de zi (pentru o soba cu peleti) in functie de necesitatea din camera de ardere.

Odata cu caldura generata de peletii arsi, apa din circuit este incalzita in cazan. Distributia aerului cald este aceeasi ca in alte sisteme, care utilizeaza apa pentru distributia caldurii. Spre deosebire de sistemele de incalzire cu petrol sau gaze, sistemele de incalzire cu peleti necesita integrarea unui rezervor de apa calda in sistemul de incalzire pentru a reduce pierderile de caldura.

Unitate de ardere

Cuptorul este furnizat automat cu material combustibil. Tehnologia de control a sistemului regleaza treptat consumul de combustibil pentru a se potrivi cu puterea de caldura necesara. In functie de sistemul specific, peletii de lemn furnizati se aprind automat fie cu suflante de aer cald, fie de pe un pat de tamplarie permanenta din camera de ardere.

Sistemele de incalzire cu peleti din lemn functioneaza cu diferite tehnici de incarcare si combustie. Exista tehnici de incarcare specifice pentru arderea peletilor, cum ar fi arderea jgheabului, arderea infundata, arderea laterala sau utilizarea unui sistem de gratare cu role. Metoda de incarcare si ardere a combustibilului cu paleti este impartita in 5 tehnologii.

Pentru mai multa eficienta si mai putina poluare in aer, sistemele moderne de incalzire cu peleti controleaza combustia, fie printr-un senzor de temperatura sau spatiu in flacara, in combinatie cu o intrare infinit variabila de aer de combustie, printr-un ventilator de aspiratie sau o sonda lambda. Gazele de ardere fierbinti sunt introduse in cosul de fum printr-un schimbator de caldura cu curatare manuala sau automata a suprafetelor de reincalzire.

Putere si eficienta

Sistemele cu peleti sunt disponibile in diferite domenii de putere de la aproximativ 4kW si pana la 20 kW. Majoritatea sistemelor disponibile astazi au un control al puterii asupra alimentarii cu combustibil si a aerului de ardere, astfel incat acestea pot fi operate la sarcina completa si la sarcina partiala.

In prezent, cazanele pe peleti obtin o eficienta de ardere de aproximativ 85-95% la sarcina completa (putere termica nominala) in functionarea puterii termice. Cu cateva exceptii, eficienta scade atunci cand cazanul pe peleti functioneaza la sarcina partiala.

0 Shares
You May Also Like