Ce este realitatea virtuala (VR)?

Ce este realitatea virtuala (VR)?

0 Shares
0
0
0

Pana de curand realitatea virtuala era o fantezie. Dar astazi aceasta tehnologie imersiva patrunde profund in vietile noastre. Realitatea virtuala (VR) permite utilizatorilor sa experimenteze mediul artificial fara a fi nevoie sa paraseasca locatia actuala. Aceasta tehnologie permite oamenilor sa calatoreasca in locuri care nu exista.

Software-ul si hardware-ul special pentru realitate virtuala, cum ar fi afisoarele cu cap (HMD) si controlerele de mana fac posibila realitatea virtuala.

Cu furnizorii de tehnologie gigant cum ar fi printre altii Facebook, HTC, Sony, Google si Microsoft care investesc in dezvoltarea realitatii virtuale, tehnologia imersiva are un potential incredibil de mare pentru a deveni o parte inerenta a modului in care interactionam cu lumea.

Realitatea virtuala se concentreaza pe imersiune completa. Inseamna ca utilizatorii care se confrunta cu realitate virtuala cu greu pot distinge ceea ce este real si ceea ce nu. Simturile lor se simt atat de reale, incat interactioneaza subconstient cu un mediu artificial, asa cum se intampla de obicei cu cel natural.

Mai mult decat atat, imersiunea completa are capacitatea fie de a reproduce proprietatile fizice ale mediului real, fie sa-si formeze legile fizicii precum gravitatia inversata sau absenta totala a acestuia. Intr-un mediu virtual, utilizatorii se pot confrunta cu obiecte sau creatii ireale.

Elemente cheie de experienta VR

Sa luam in considerare elementele principale ale tehnologiei imersive.

Mediu virtual

Mediul virtual este o lume 3D artificiala creata cu ajutorul tehnicilor de redare programate de catre experti in realitate virtuala. In acest mediu, utilizatorii pot interactiona unii cu altii si cu obiecte artificiale. In cadrul unui mediu virtual, perspectivele vizuale ale utilizatorului au impact asupra a ceea ce simt si chiar a reactiilor lor fizice in timp real.

Imersiune

Imersiunea este perceptia prezentei fizice intr-un mediu virtual. Cu cat este mai realist acest mediu cu atat sunt mai multe sentimente naturale pe care le experimenteaza utilizatorii. Prin urmare, doua tipuri de imersiune au impact asupra patrunderii profunde a unui utilizator intr-un mediu virtual:

  • Imersiune psihologica – modul in care un utilizator percepe o lume virtuala. Este profunzimea angajamentului mental ca reactie la ceea ce vede el.
  • Imersiune fizica – modul in care un utilizator reactioneaza fizic la virtualul din jur. Include miscari, actiuni, emotii vizibile si interactiuni.

Feedback senzorial

Orice dezvoltator VR intelege ca cu cat simturile umane implica un mediu virtual, cu atat este mai realist. Pe langa activarea senzoriala vizuala si fonica, realitatea virtuala ar trebui sa ofere utilizatorilor feedback haptic pentru a simula in mod corespunzator o lume reala.

Un sistem VR are in componenta hardware special, cum ar fi manusi senzoriale sau controlere de mana, ambele gestionate de software VR, dar si ochelari care pot fi achizitionati sau se poate opta pentru inchiriere ochelari VR.

Interactivitate

Interactivitatea este o parte inerenta a experientei virtuale la nivel inalt. In timp ce aplicatiile simple de realitate virtuala se bazeaza doar pe senzorii vizuali si aurali, aplicatiile VR complexe de asistenta medicala precum RASimAS si Simsurgery, permit utilizatorilor sa interactioneze cu obiecte virtuale tridimensionale.

Fara elementul de interactivitate, utilizatorii nu pot percepe medii virtuale la fel de realist pe cat percepe lumea reala. Interactiunea este cruciala pentru experientele de realitate virtuala, deoarece le ofera utilizatorilor un set complet de simturi pe care le experimenteaza de obicei in viata de zi cu zi.

Categorii de realitate virtuala

In functie de nivelul realismului, realitatea virtuala poate fi impartita in trei categorii sau tipuri majore. Fiecare categorie ofera propriul nivel de imersiune, permitand astfel utilizatorilor sa experimenteze lumi artificiale la un nivel de implicare diferit.

Non-Immersive

In mediile virtuale non-imersive, utilizatorii isi pastreaza conexiunea vizuala puternica cu realitatea. Simularea non-imersiva rareori poate face un utilizator sa perceapa o lume artificiala ca pe o lume reala. Detine cel mai putin tip de realizare a VR care stimuleaza doar un subset de senzorial uman.

Pentru a implementa realitatea virtuala non-imersiva, companiile de dezvoltare VR utilizeaza hardware, cum ar fi afisaje de rezolutie standard si desktop-uri cu capacitati de procesare medii. Acest tip de simulare poate fi comparat cu jocurile video tipice jucate pe console obisnuite, cum ar fi PlayStation sau Xbox.

Semi-Immersive

VR partial imersiv vine in intampinarea utilizatorilor o experienta mai realista in comparatie cu simularile non-imersive. Acest tip de realitate virtuala cufunda partial utilizatorii intr-o lume virtuala in care cu greu raman la curent cu ceea ce se intampla in realitate la acea vreme.

De exemplu, un numar mare de simulatoare de zbor si curse folosesc realitatea virtuala semi-imersiva reprodusa pe ecrane de rezolutie inalta sau sisteme de proiectie de inalta calitate care stimuleaza semnificativ sistemele vizuale ale utilizatorului.

Complet-Immersive

O realitate virtuala extrem de detaliata este o simulare complet imersiva. In aceste medii realiste, utilizatorii pierd complet conexiunea la realitate si patrund profund intr-o lume virtuala. Simularile complet imersive implica un set complet de simturi umane, inclusiv imagini vizuale, aurale, haptice.

Utilizarea HMD-urilor, a hardware-ului pentru detectarea miscarii si a regulatoarelor de mana fac posibila cea mai imersiva categorie VR. Feedback haptic precis, imagine de inalta rezolutie, grafica 3D detaliata si nivel ridicat de interactivitate ofera experienta realista virtuala.

0 Shares
You May Also Like