Ce este psihoterapia?

Ce este psihoterapia?

0 Shares
0
0
0

Pentru oricine se simte vulnerabil sau fragil din punct de vedere psihologic, cautarea psihoterapiei sau a psihoterapeutului poate parea un efort deosebit de incercat. Dintre toate psihoterapiile (mai mult de 200 enumerate oficial), sunt mai eficiente decat altele? Exista probleme care se preteaza mai bine?

Cand si cum trebuie utilizat? Acestea sunt intrebarile la care vom incerca sa raspundem aici, desi raspunsurile nu vor fi definitive sau absolute.  Atunci cand ai nevoie de un psiholog de incredere, poti apela la psiholog Simona Constantin.

Campul este inca tanar, in continua evolutie si raman multe controverse. Mai mult, cercetatorii nu sunt de acord asupra notiunii de eficacitate; Ce inseamna mai exact a te imbunatati, a fi vindecat, a recidiva? Din fericire, exista si multe, multe puncte comune. In stadiul actual al cunoasterii, par sa iasa in evidenta trei concluzii principale:

 • Majoritatea psihoterapiilor bine conduse dau rezultate bune.
 • Succesul terapiei ar depinde in primul rand de motivatia si angajamentul subiectului.
 • Alianta terapeutica stabilita intre pacient si terapeutul sau ar fi mult mai decisiva in prezicerea rezultatului tratamentului decat tehnica particulara utilizata de practicant.

Principiile principale ale psihoterapiei

Psihoterapia este definita ca „un tratament psihologic pentru o tulburare mintala, pentru tulburari de comportament sau pentru orice alta problema care provoaca suferinta sau suferinta psihologica care are ca scop promovarea, la client, a unor schimbari semnificative in functionarea sa cognitiva sau emotionala.

Sau comportamentala, in interpersonalul sau sistem, in personalitatea sa sau in starea sa de sanatate. Acest tratament merge dincolo de a ajuta la rezolvarea dificultatilor comune sau de a oferi consiliere sau sprijin. Ar trebui sa se distinga de alte tipuri de abordari:

 • Psihiatria isi propune sa trateze bolile mintale (probleme in structura personalitatii [de exemplu: schizofrenie si paranoia], tulburari grave de comportament [de exemplu: violenta], anomalii neuropsihologice [de exemplu: dislexie]). De obicei consuma droguri, dar si psihoterapie. Mai degraba, relatia de ajutor este asemanatoare cu sprijinul emotional si respectuos; este o atitudine, nu un leac.
 • Dezvoltarea personala (sau cresterea personala) foloseste aceleasi instrumente ca si psihoterapia, dar, in general, pentru a raspunde la nevoia de a se cunoaste mai bine, la o cautare existentiala sau la o dorinta de dezvoltare emotionala, relationala, sexuala, sociala, umana, spirituala si profesionala. .

Sute de cercetari efectuate in ultimele decenii si grupate in rezumate de studii si meta-analize au demonstrat fara echivoc ca psihoterapia poate ajuta la tratarea eficienta a mai multor probleme psihologice, cum ar fi depresia, tulburarea de panica, anxietatea, tulburarile alimentare si diverse tulburari de personalitate.

Mai mult decat atat, verificarea incrucisata a acestor studii a facut posibila concluzia ca orice psihoterapie bine condusa, indiferent de tehnica particulara utilizata, poate da rezultate bune.

De atunci, mai multe recenzii ale studiilor, meta-analize si literatura stiintifica au analizat fenomenul si, desi ramane un anumit dezacord, majoritatea cercetatorilor de astazi sunt de acord cu validitatea efectului dodo. S-a observat, totusi, ca diferitele abordari ar putea fi intr-adevar echivalente, cu conditia sa fie de buna credinta, o expresie latina care inseamna literalmente „cu buna-credinta”.

Pentru ca terapia sa fie de buna credinta, terapeutul trebuie sa aiba cel putin o diploma de master sau o pregatire echivalenta, tratamentul se bazeaza pe principii psihologice solide, iar problema clientului poate fi tratata in mod rezonabil cu o abordare psihoterapeutica.

Beneficiile psihoterapiei

 • Nu mai suferi (fobii, anxietati, panica, depresie recurenta).
 • Rezolvati problemele emotionale sau de relatie (obsesii, timiditate, stima de sine, esecuri romantice).
 • Modificati comportamentele care dauneaza bunastarii (stres post-traumatic, diferite dependente, afectiuni imaginare, disfunctii sexuale etc.).
 • Infruntarea unei crize existentiale si redefinirea obiectivelor tale de viata
 • Altii il folosesc, de asemenea, nu atat pentru a rezolva probleme specifice, cat pentru a dobandi noi instrumente pentru a-si atinge intregul potential sau pentru a imbunatati potrivirea dintre valorile lor si realitatea vietii lor.
 • Bunastare si dezvoltare personala: o mai buna stima de sine si o cunoastere mai precisa a nevoilor cuiva
 • Diferitele psihoterapii

Abordarea principala a psihoterapiei

Terapie psihodinamica sau analitica (psihanaliza)

Puternic influentate de psihanaliza (fie de Freud, Jung sau altii), aceste abordari fac apel la notiunea de inconstient si isi concentreaza eforturile pe cercetarea legaturilor dintre dificultatile actuale si experientele din trecut, inclusiv conflictele reprimate si nerezolvate.

Persoana este obligata sa constientizeze influenta acestor conflicte asupra functionarii sale pentru a le intelege si a iesi treptat din ele. Ne propunem schimbari profunde si de durata la pacient. De obicei, psihoterapiile psihanalitice dureaza cel putin un an, cu una sau mai multe sedinte pe saptamana. Acesti pasi pot duce foarte departe de cel mai evident simptom: incepeti terapia din cauza unei probleme la locul de munca si va aflati in tratarea unei privari emotionale.

Unele dintre instrumentele clasice ale terapiei psihanalitice sunt asocierea verbala gratuita, analiza viselor, pastrarea unui jurnal personal, precum si luarea in considerare a fenomenelor de transfer, adica proiectia dorintelor sau a situatiilor inconstiente de la client la terapeutul sau. In ultimii ani au aparut scurte psihoterapii psihodinamice. Ele au loc pe o perioada mai scurta (10 pana la 40 de sesiuni) si sunt cel mai adesea axate pe un eveniment sau un comportament bine definit.

0 Shares
You May Also Like