Ce este arhitectura business-ului

Ce este arhitectura business-ului?

0 Shares
0
0
0

In sectorul de afaceri, arhitectura de afaceri este o disciplina care „reprezinta puncte de vedere holistice, multidimensionale de afaceri despre: capacitati, livrare de valoare finala, informatii si structura organizationala, precum si relatiile dintre aceste puncte de vedere si strategii de afaceri, produse, politici, initiative si parti interesate.

In aplicatie, arhitectura de afaceri ofera o punte de legatura intre un model de afaceri al intreprinderii si strategia intreprinderii pe de o parte, precum si functionalitatea de afaceri a intreprinderii pe de alta parte.

Oamenii care dezvolta si intretin arhitectura de afaceri sunt cunoscuti ca arhitecti de afaceri.

Prezentare generala

Termenul „arhitectura de afaceri” este adesea folosit pentru a desemna o descriere arhitecturala a unei intreprinderi sau a unei unitati de afaceri, a unui model arhitectonic sau a profesiei in sine. Grupul de lucru pentru arhitectura de afaceri din Grupul de gestionare a obiectelor (OMG) (2010) il descrie drept „un model al intreprinderii care ofera o intelegere comuna a organizatiei si este utilizat pentru alinierea obiectivelor strategice si a cerintelor tactice”.

Conform OMG, un model de acest tip descrie „constructia intreprinderii in ceea ce priveste structura sa de guvernare, procesele de afaceri si informatiile despre afaceri.” Ca atare, profesia arhitecturii de afaceri se concentreaza in principal pe cadre de motivatie, operationale si analize care leaga impreuna aceste aspecte ale intreprinderii.

Caracteristica cheie a arhitecturii de afaceri este aceea ca reprezinta aspecte din lumea reala a unei afaceri, impreuna cu modul in care interactioneaza. Aceasta este dezvoltata de o zona de practica interdisciplinara axata pe definirea si analizarea preocuparilor cu privire la ceea ce face afacerea, cum desfasoara o anumita activitate, cum este organizata si cum realizeaza plus-valoarea.

Arhitectura de afaceri mai este utilizata pentru a proiecta structuri si procese competitive, pentru a valorifica punctele tari existente si pentru a identifica oportunitatile potentiale de investitii care avanseaza obiectivele afacerii si stimuleaza inovatia. Produsele acestui efort de arhitectura de afaceri sunt utilizate pentru a dezvolta planuri, a lua decizii de afaceri si a ghida implementarile lor.

In practica, efortul de arhitectura de afaceri este realizat singur sau ca parte a unei arhitecturi a intreprinderii. In timp ce practica de arhitectura a intreprinderii in trecut, s-a concentrat in principal pe aspectele tehnologice ale schimbarii, aceasta evolueaza rapid, utilizând o abordare riguroasa a arhitecturii de afaceri pentru a aborda si aspectele organizationale si motivationale ale schimbarii. Alinierea dintre arhitectura de afaceri si arhitectura de intreprindere este o aliniere arhitecturala naturala a doua discipline conexe.

Arhitectura de afaceri reprezinta o afacere in absenta oricarei arhitecturi IT in timp ce arhitectura intreprinderii ofera un cadru general pentru arhitectura de business si IT.

Opiniile diferite ale unei organizatii

Pentru a dezvolta o viziune integrata a unei intreprinderi, sunt dezvoltate de obicei mai multe puncte de vedere diferite ale unei organizatii. Fiecare „vizualizare” este de obicei o diagrama care ilustreaza un mod de a intelege intreprinderea prin evidentierea informatiilor specifice despre aceasta. Opiniile cheie ale intreprinderii care pot fi furnizate de arhitectura de afaceri abordeaza mai multe aspecte ale intreprinderii; acestea sunt rezumate de catre Group Management (2012) dupa cum urmeaza:

  • Vizualizarea Strategiei de afaceri surprinde obiectivele tactice si strategice care conduc o organizatie
  • Vizualizarea Capabilitati de afaceri descrie functiile principale ale unei intreprinderi si piesele organizatiei care indeplinesc aceste functii
  • Vizualizarea fluxului valoric defineste setul de activitati de la inceput la sfârsit si care ofera valoare partilor interesate externe si interne
  • Vizualizarea Business Knowledge stabileste semantica comuna (de exemplu, client, comanda si furnizor) in cadrul unei organizatii si relatii intre acele semantici (de exemplu, numele clientului, data comenzii, numele furnizorului)
  • Optiunea organizationala surprinde relatiile dintre roluri, capabilitati si unitati de afaceri, descompunerea acestor unitati de afaceri in subunitati si managementul intern sau extern al acestor unitati.

Pe lânga opiniile de mai sus ale intreprinderii, relatiile conecteaza punctele de vedere mentionate anterior si constituie fundamentul implementarii arhitecturii de afaceri. Aceasta fundatie ofera cadrul care sustine realizarea obiectivelor cheie, planificarea si executia diferitelor scenarii de afaceri.

Strategia de afaceri

In articolul din 2006 „Arhitectura de afaceri: o noua paradigma de implementare a strategiei de afaceri cu TIC”, Versteeg & Bouwman au explicat relatia dintre strategia de afaceri si arhitectura de afaceri. Ei au scris:

Arhitectura de afaceri se bazeaza direct pe strategia de afaceri. Este baza pentru arhitecturile ulterioare (strategia de inglobare), unde este detaliata in diverse aspecte si discipline. Strategia de afaceri poate consta din elemente precum declaratii de strategie, obiective organizationale, modele de afaceri generice si / sau aplicate, etc.

Declaratiile strategice sunt analizate si aranjate ierarhic, prin tehnici precum analiza ierarhica calitativa a clusterului. Pe baza acestei ierarhii, arhitectura initiala a afacerilor este dezvoltata in continuare, folosind metode generale de structurare organizationala si teoria administrarii afacerilor, precum teoriile despre active si resurse si teoriile privind structurarea activitatii economice.

Versteeg & Bouwman mai prevedeau ca „perspectivele pentru proiectarea ulterioara sunt mai frecvente: arhitectura informationala, arhitectura tehnica, arhitectura de proces. Diferitele parti (functii, concepte si procese) ale arhitecturii de afaceri functioneaza ca un punct de plecare obligatoriu pentru diferitele arhitecturi ulterioare.

Breasla de arhitectura de afaceri

Scopul principal al Business Architecture Guild este „promovarea celor mai bune practici si extinderea bazei de cunostinte a disciplinei de arhitectura de afaceri”. Guild este o organizatie internationala fara scop lucrativ, pentru practicieni si alte persoane interesate de dezvoltarea domeniului arhitecturii de afaceri. Cu membrii de pe sase continente, un consiliu puternic consultativ si un numar tot mai mare de parteneri de afaceri, breasla se pozitioneaza ca punct focal pentru practicile si disciplinele in evolutie ale arhitecturii de afaceri.

Asociatia de arhitectura de afaceri

Business Architecture Association a inceput ca o organizatie unde practicienii s-au reunit pentru a impartasi si explora noi idei in jurul Arhitecturii de afaceri. Ulterior s-a oficializat intr-o organizatie formala care a cautat sa construiasca sedii locale unde practicienii isi puteau aduna si impartasi ideile lor in jurul conceptului Arhitecturii de afaceri. Asociatia de Arhitectura de Afaceri a combinat un grup de practicieni puternici pentru a pune la cale primul examen de practicant.

In cele din urma, Business Architecture Association a oficializat examenul acesta devenind versiunea beta a examenului de practicant cu certificat.

0 Shares
You May Also Like