Care sunt functiile unei banci centrale
Care sunt functiile unei banci centrale

Care sunt functiile unei banci centrale?

0 Shares
0
0
0

Sistemul bancar modern este conceput pe doua niveluri. Aceasta inseamna ca, in partea de jos, exista bancile comerciale, adica bancile cu care interactionam zilnic. Acestea sunt apoi gestionate de o banca centrala care formeaza urmatorul nivel in ierarhie. Sistemul bancar modern confera bancilor centrale mai multe drepturi si responsabilitati, decat cele pe care le au bancile comerciale.

In acest articol, vom studia functiile de baza care sunt indeplinite de banca centrala moderna. Cele mai importante functii sunt urmatoarele:

Monopolul asupra emiterii de note valutare

Inainte de introducerea bancilor centrale, fiecare banca isi putea emite propriile note(bancnote). Ca atare, economia era practic inundata cu mii de tipuri diferite de note. Oamenii care acceptau aceste note aveau foarte putine idei despre cat valorau acestea sau despre suma cu care puteau fi valorificate. Prin urmare, exista o incredere foarte mica in sistemul bancar, in ansamblu.

In acel moment, au intervenit bancile centrale. Bancile centrale, in vremurile moderne, au primit drepturi unice de a tipari si distribui bilete valutare. Notele pe care le tiparesc sunt considerate mijloace legale de plata (legal tender). Acest lucru inseamna ca acestea sunt singura forma de bani acceptata legal si ca instantele vor impune datorii, numai daca acestea sunt exprimate in acest “legal tender”.

Prin urmare, bancile centrale moderne de astazi au monopol asupra emiterii bancnotelor. Ele sunt in pozitia de a-si asigura acceptabilitatea si de a-si mentine valoarea fara interventia fortelor concurentiale ale pietei.

Control asupra politicii monetare

Bancile centrale din lumea de astazi, nu numai ca emit bilete valutare, dar, de asemenea, determina cantitatea si calendarul emiterii respective. Politica monetara moderna a iesit practic din domeniul guvernului si a intrat pe taramul bancilor centrale. Bancile centrale trebuie sa fie libere de influenta politica. In teorie, aceasta inseamna ca nu ar trebui sa modifice valoric moneda natiunii pentru a indeplini obiective politice. Din acest motiv, guvernele din intreaga lume au o influenta minima asupra politicii monetare. Mai degraba, bancile centrale sunt cele care decid cantitatea de bani si credit care circula in interiorul economiei in orice moment.

Banca comerciala

Banca centrala asigura stabilitate sistemului financiar prin controlul actiunilor bancilor comerciale. Banca centrala face acest lucru, facand obligatorie ca bancile comerciale sa mentina un anumit procent din depozitele lor.

Prin controlul cantitatii de imprumuturi pe care bancile comerciale le pot face si a modului in care isi gestioneaza depozitele, bancile centrale pot preveni administrarea gresita a fondurilor de catre subordonatii lor. Acest lucru le pune in situatia de a garanta o parte din aceste depozite publicului larg, ceea ce creeaza incredere in sistemul bancar.

Creditor de ultima instanta

Banca centrala este considerata creditorul de ultima instanta pentru toate bancile comerciale din domeniul sau. De multe ori bancile se confrunta cu probleme de lichiditate si in astfel de scenarii, o problema de derulare a creditelor,  devine inevitabila. Fara ajutorul unei banci centrale, o banca individuala se va prabusi in cazul unei functionari bancare defectuoase. Cu toate acestea, o banca centrala pompeaza rapid banii in functie de cerere de catre deponenti, consolidandu-si increderea, evitand colapsul si mentinand sistemul in viata.

Mecanismul de plata

Bancile centrale au permis, de asemenea, sa existe un mecanism rapid si eficient de plata in economie. Acest lucru se datoreaza faptului ca bancile centrale au capacitatea de a se asigura ca platile efectuate sunt irevocabile si garantate.

Astfel, atunci cand o banca efectueaza o plata catre o alta banca, banca centrala este cea care debiteaza contul unei banci si crediteaza contul altei banci. Intrucat banca centrala indeplineste functia de intermediar, elibereaza bancile comerciale de riscurile de contrapartida. Orice banca comerciala nu trebuie sa-si faca griji pentru a nu primi platile promise de la o alta banca. Daca este scadent, banca centrala se va asigura ca va fi platita. Prin urmare, functionarea rapida a sistemului de plati rapide pe care il avem astazi este garantat implicit de Banca Centrala.

Finantator la guvern

Banca Centrala actioneaza, de asemenea, ca finantator al guvernului. Cand guvernul executa un deficit bugetar, adica cheltuieste mai mult decat are, banca centrala gestioneaza deficitele. Astfel, guvernul nu trebuie sa depinda de mila pietelor de obligatiuni pe termen scurt. Cu toate acestea, pe termen lung, banca centrala nu poate acoperi toate cheltuielile guvernului. Banca centrala ofera sprijin valabil care permite functionarea tuturor schemelor de asistenta sociala care necesita interventia guvernului sub forma de bani.

Management Forex

Banca centrala gestioneaza, de asemenea, rezervele valutare in numele guvernului si al populatiei comune. Astfel, este datoria bancii centrale sa se asigure ca tara are intotdeauna suficienta resursa de schimb valutar la indemana, pentru a importa marfuri esentiale de pe pietele internationale. De asemenea, are puterea si instrumentul financiar necesar pentru a mentine valoarea monedei sale pe pietele valutare. Daca banca centrala sesizeaza un atac speculativ asupra monedei sale, ea apeleaza la operatiuni de piata deschise, mentinand astfel valoarea la un nivel stabil.

Prin urmare, banca centrala este considerata o institutie centrala vitala, in sistemul financiar modern. Un sistem financiar modern fara o banca centrala este practic de neconceput. Prin urmare, pentru a intelege activitatea bancara, trebuie mai intai sa intelegem banca centrala.

Rolul de reglementare indeplinit de Banca Centrala

Sistemul cu doua niveluri pune banca centrala in control asupra bancilor comerciale. Prin urmare, autoritatile guvernamentale au delegat o parte din responsabilitatile de reglementare, bancii centrale. Este sarcina bancii centrale sa se asigure ca bancile comerciale isi desfasoara activitatea intr-un mod care este considerat etic si sigur. Pentru a face acest lucru, banca centrala trebuie sa indeplineasca anumite functii de reglementare.

Asigurare depozit

Stabilitatea financiara este extrem de importanta pentru ca orice economie sa poata prospera. Astfel, este esential ca oamenii sa-si depuna fondurile in exces in banci si bancile sa poata imprumuta acesti bani intreprinderilor care intentioneaza sa-i foloseasca intr-un mod productiv. Acest proces este impiedicat atunci cand persoana obisnuita isi pierde increderea in solvabilitatea bancii. Aici intervin bancile centrale. Bancile centrale din intreaga lume garanteaza depozitele detinute de bancile comerciale pana la o anumita suma. Acestea pot face acest lucru direct sau pot crea un corp separat sustinut de ele, asigurand astfel depozitele in mod indirect.

Aceasta se numeste asigurare de depozit si contribuie indirect la asigurarea faptului ca bancile comerciale isi folosesc depozitele in mod just. Intrucat banca centrala garanteaza depozitele, aceasta urmareste cu grija utilizarea incasarilor, pentru a minimiza propria raspundere.

0 Shares
You May Also Like