Care sunt etapele de tragere a vinului

Care sunt etapele de tragere a vinului?

0 Shares
0
0
0

Este posibil sa fie necesara efectuarea mai multor etape de tragere a vinului in anumite situatii, cum ar fi atunci cand se urmareste imbatranirea unui vin rosu greu, de exemplu.

Pentru obtinerea unui vin clar, limpede si bun, trebuie sa stii cand se trage vinul si cum se face acest lucru. La fiecare 3 pana la 4 luni ar fi intelept sa scoti vinul din orice sediment care ar fi putut sa apara in timpul depozitarii vrac pe termen lung. Sedimentul poate aparea pe tot parcursul acestui timp de depozitare din cauza instabilitatilor care pot exista in vin.

O alta data in care ar fi necesara o tragere suplimentara este daca decizi sa folosesti inele sau clarificatoare in vin, cum ar fi Bentonita sau Kitosol 40. Acest lucru ar necesita sa tragi vinul o data inainte de a trata vinul si inca o data dupa ce efectele procesului de clarificare sunt complete.

Cu toate acestea, este posibil sa scoti un vin de prea multe ori. Perturbarile suplimentare la un vin de odihna pot avea un efect negativ prin supraoxidare si / sau deteriorarea generala a aromei vinului. Asadar, nu e bine sa ramai cu ideea ca mai mult este mai bine atunci cand vine vorba de a trage vinul; consecintele pot fi nedorite.

De ce este necesara aceasta etapa?

Cu exceptia unor solide care s-ar fi putut stabili din fruct, cea mai mare parte a sedimentului este rezultatul celulelor de drojdie moarte sau inactive care cad din must. Drojdia care este introdusa initial intr-un must la inceputul unei fermentatii, se va inmulti de la 100 la 200 de ori cantitatea initiala care a fost introdusa pe fundul fermentatorului.

Spre sfarsitul fermentatiei exista un grup destul de considerabil de celule de drojdie active si sanatoase care plutesc pe tot mustul care nu mai are alimente (zahar). Odata ce toate zaharurile au fost consumate, acest grup de drojdie activ, acum infometat, va incepe un proces care poate fi descris printr-un fel de canibalizare.

Drojdia activa va incepe instinctiv sa produca o enzima care va descompune celulele moarte de drojdie care se afla pe fund. Acest lucru se face astfel incat nutrientii drojdiei moarte sa poata fi eliberati si utilizati de drojdia inca activa.

Acest proces de descompunere este cunoscut sub numele de „autoliza” si efectele sale pot distruge in cele din urma un vin. Daca i se acorda suficient timp – saptamani, nu zile – acest proces poate produce arome intr-un vin care variaza de la amar la cauciuc sau chiar la metal.

Un alt motiv pentru tragerea vinului este de a ajuta la procesul de clarificare. Daca nu se efectueaza deloc aceasta etapa, tot ceea ce vei obtine la final este un recipient de vin limpede deasupra, dar cu un strat gros si tulbure in partea de jos.

Cand faceti primele 2 sau 3 trageri, nu iti face griji daca lasi tot sedimentul in urma. Obtine cat mai mult lichid posibil, chiar daca o parte din sediment vine cu el.

Atunci cand vei face ultimele trageri, vei dori sa lasi toate sedimentele in urma, in detrimentul unui vin clar. Rafinand vinul in acest fel, vei experimenta mai putine pierderi de vin, fara nicio consecinta asupra calitatii acestuia.

 

0 Shares
You May Also Like