Care sunt domeniile medicale in care se folosesc instrumente chirurgicale?

Care sunt domeniile medicale in care se folosesc instrumente chirurgicale?

0 Shares
0
0
0

Fiecare ramura a medicinei este in mod unic dependenta de o serie de instrumente care ajuta la realizarea scopului sau central: de a imbunatati si a mentine starea de sanatate a pacientilor. Chiar daca tehnologia moderna a adus o serie de inovatii in domeniul medicinei, exista un aspect care a ramas fundamental in cursul istoriei medicinei – utilizarea instrumentelor chirurgicale.

Incepand cu primii chirurgi ai lumii antice care au folosit oase si pietre cioplite pentru a realiza proceduri medicale rudimentare, pana la complexitatea instrumentelor chirurgicale de astazi, aceste unelte au evoluat impreuna cu medicina. Fiecare specialitate medicala necesita o suita specifica de instrumente, concepute pentru a facilita interventiile chirurgicale in modul cel mai eficient si mai sigur. 

Instrumentele chirurgicale sunt coloana vertebrala a multor proceduri medicale, extinzandu-se dincolo de campul steril al chirurgiei generale. Acest articol va analiza o varietate de specialitati medicale care se bazeaza foarte mult pe aceste instrumente.

Iata care sunt instrumentele chirurgicale destinate fiecarei specialitati medicale:

Chirurgia generala

Cel mai vast domeniu chirurgical, se bazeaza pe o trusa impresionanta de instrumente chirurgicale. Chirurgii generali efectueaza operatii care implica stomacul, ficatul, colonul, vezica biliara si adesea trateaza boli precum herniile si cancerele. Ei folosesc in mod obisnuit bisturie, pense si retractoare, printre alte instrumente, pentru a facilita procedurile chirurgicale, majoritatea dintre acestea facand parte din gama larga de echipament chirurgical de pe Vetro.ro, deci pot fi achizitionate cu usurinta.

Chirurgia ortopedica 

Este o alta ramura care utilizeaza frecvent instrumente chirurgicale. Se ocupa in primul rand de afectiunile care implica sistemul musculo-scheletic, inclusiv oase, articulatii, ligamente, muschi si tendoane. Chirurgii ortopezi folosesc instrumente precum burghie, ciocane, osteotoame (instrumente de taiere a oaselor) si chiar ferastrau electric pentru a efectua proceduri precum inlocuirea articulatiilor si repararea fracturilor.

Chirurgia cardiotoracica

In acest domeniu chirurgii opereaza inima, plamanii si alte organe din torace. Natura precisa si complexa a acestor proceduri necesita utilizarea unor instrumente chirurgicale specializate, cum ar fi instrumente de bypass coronarian, foarfece pentru sternotomie si departatoare costale.

Neurochirurgia

Disciplina chirurgicala care trateaza bolile si afectiunile sistemului nervos central si periferic, foloseste, de asemenea, o multitudine de instrumente chirurgicale. Neurochirurgii folosesc frecvent burghie, chiurete si pense Rongeur pentru oase (instrumente pentru extragerea osului), alaturi de instrumente microscopice si endoscopice pentru a naviga in structurile delicate ale creierului si ale maduvei spinarii.

Obstetrica si Ginecologia 

Este un alt domeniu in care instrumentele chirurgicale sunt esentiale. Obstetricienii/ginecologii efectueaza operatii cezariene, histerectomii si alte proceduri ginecologice. Ei folosesc instrumente precum dilatatoare uterine, chiurete pentru indepartarea tesutului uterin si pense obstetricale pentru livrarea asistata in timpul nasterii.

Urologia

Fiind specialitatea care studiaza tractul urinar si organele reproducatoare masculine, se bazeaza pe instrumente chirurgicale precum cistoscoape pentru examinarea vezicii urinare, litotriptoare pentru descompunerea pietrelor la rinichi si diverse instrumente endoscopice pentru proceduri minim invazive.

Oftalmologia

Domeniul care se ocupa de probleme legate de ochi si vedere, foloseste, de asemenea, o varietate de instrumente chirurgicale specializate. Oftalmologii folosesc instrumente microchirurgicale, cum ar fi foarfeci, pense si port-ace deosebit de mici si fine, precum si echipamente de facoemulsificare pentru operatia de cataracta si aparate de vitrectomie pentru operatiile retiniene.

Chirurgia plastica 

Chirurgii plasticieni efectueaza o gama larga de interventii chirurgicale reconstructive, cosmetice si ale mainii folosind instrumente precum pense pentru tesuturi, dalti si canule (tuburi introduse in corp pentru a drena lichid).

Otorinolaringologia 

Ultima, dar nu cea din urma, otorinolaringologia (chirurgia urechilor, nasului si gatului sau ORL) este o alta specialitate care se bazeaza foarte mult pe instrumentele chirurgicale. Chirurgii ORL folosesc tuburi de miringotomie pentru infectiile urechii medii, adenotomi pentru indepartarea adenoidelor si diverse endoscoape pentru interventii chirurgicale care implica nasul si sinusurile.

Utilizarea instrumentelor chirurgicale se extinde la aproape fiecare specialitate, facilitand gestionarea si tratamentul unei game largi de afectiuni de sanatate. Pe masura ce domeniul medicinei continua sa avanseze, este posibil ca designul si functionalitatea acestor instrumente sa evolueze, facand interventiile chirurgicale si mai precise, minim invazive si prietenoase cu pacientul.

Sursa foto: Freepik.com

0 Shares
You May Also Like