Cand copiii isi aliniaza jucariile: de ce o fac si ce poate insemna?

Cand copiii isi aliniaza jucariile: de ce o fac si ce poate insemna?

0 Shares
0
0
0

Copilul tau aliniaza jucariile atunci cand se joaca? Le sorteaza dupa culori sau forme? Ce sens ar putea avea toate acestea?

Psihologul american Jerome Seymour Bruner, care a adus contributii importante la psihologia cognitiva si la teoriile invatarii in domeniul psihologiei educationale, a fost unul dintre primii care au vorbit despre capacitatea copiilor de a alinia obiectele in timpul jocului.

Acest tip de joc despre care vorbim apare de obicei in jurul varstei de doi sau trei ani si, de obicei, se traduce in alinierea obiectelor in linie dreapta. Dar exista mai multe variante. Principalul motiv pentru a face acest lucru? Pentru a putea identifica si discrimina aceste obiecte.

Dar ce altceva i-ar mai putea determina pe copii sa alinieze obiectele atunci cand se joaca? Cand ar putea fi un posibil semn de avertizare a unei tulburari din spectrul autist (TSA)?

Cand copiii isi aliniaza jucariile: de ce o fac si ce poate insemna?

Multi baieti si fete petrec o perioada in care isi aliniaza jucariile in timpul jocului. Si, in cele mai multe cazuri, este ceva absolut normal, ca inca o etapa a dezvoltarii sale.

Cu toate acestea,  nu exista niciun motiv sa va faceti griji, in alte cazuri (pe care le vom sti mai tarziu), acesta ar putea fi un simptom al unei tulburari din spectrul autismului (TSA).

In primul rand, ne vom concentra pe acele cazuri in care aceasta faza a jocului este absolut normala, intelegand cauzele fenomenului. De ce isi aliniaza copiii jucariile? Unele cauze posibile:

Ca o forma de explorare

Stim ca copiii exploreaza si descopera lumea prin joaca. Astfel, faptul ca aliniaza jucariile ar putea fi pur si simplu o manifestare a acestei nevoi de explorare; Este un mod de a “juca in felul tau”, cu criteriile si orientarile sale.

In plus, prin aceste alinieri pot crea si povesti, dezvoltand astfel jocul simbolic. De exemplu, aratand ca figurinele sunt elevi care stau la coada la scoala.

Desigur, jocul simbolic nu apare intotdeauna din faptul de a alinia jucariile; la copiii cu TSA, de exemplu, acest tip de jucarie care aliniaza jucariile nu este niciodata simbolic, ci repetitiv si nu foarte functional.

Pentru a clasifica obiectele

In primii ani de viata, copiii incep sa dezvolte diferite tipuri de inteligente, printre care se numara inteligenta logico-matematica.

Prin urmare, este foarte normal ca, prin joc, sa incerce sa clasifice si sa comande jucariile “in felul lor”, in functie de criteriile lor. De exemplu, in functie de culori, de dimensiuni…

Pentru a-i discrimina

Si adevarul este ca intre doi si trei ani, copiii incep sa discrimineze obiectele in functie de marime, greutate sau culoare. Si acest joc de aliniere se datoreaza faptului ca acestea sunt obiecte discriminatorii. Pe siteul Jocuri online poti gasi jocuri pentru copii.

Aliniaza jucariile urmand “logica” lor

De asemenea, se poate intampla ca,  copilul tau sa-si alinieze jucariile fara o aparenta “logica”, adica fara a urma niciun criteriu. Ei bine, in aceste cazuri cu siguranta urmeaza o logica, a lui.

Idei de jocuri pentru copii

Piatra, hartie, foarfece

O alta provocare rapida. Obiectul acestei versiuni a jocului familiar nu este de a castiga, ci de a vedea cate runde poti ramane in joc fata de profesor. Jocul incepe cu unul, doi, trei, trage. Fiecare isi face alegerea si se asigura ca ceilalti isi pot vedea alegerea pe ecran. Daca alegerea profesorului o bate pe a ta, esti afara. Daca nu, continua sa joci.

Lets Mingle

Intalnirea online a impiedicat conversatiile spontane cu si dintre studentii tai. Condimenteaza conversatia cu elevii tai punand intrebari noi si interesante. Vino cu cateva ale tale sau incearca acest pachet de carti distractive de la Let’s Mingle . Excelent pentru dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale ale elevilor si ca activitate de team-building.

Persoana misterioasa

Multi profesori incep anul scolar punandu-le elevilor sa completeze un inventar de interese. Iata un exemplu . Trimiteti-i inventarul prin e-mail fiecarui student si cereti-i sa il completeze si sa vi-l returneze (cerati-i sa puna o stea langa orice ar prefera sa nu impartasiti). Dupa ce primiti toate inventarele, puteti juca jocul. Distribuiti trei raspunsuri din inventarul unui student si oferiti-le elevilor sansa de a ghici despre cine vorbiti. Daca nimeni nu poate, mai da un indiciu. Continuati pana cand cineva ghiceste sau persoana se dezvaluie grupului.

Lant de povesti

Incepeti o poveste cu un carlig captivant. De exemplu, „Intr-o zi ma plimbam printr-o padure umbroasa. Am crezut ca sunt singur, dar dintr-o data…” Rugati-i elevilor sa ridice mainile daca vor sa spuna urmatoarea parte a povestii. Alegeti un elev care sa continue povestea (doar un rand sau doua) si lasati-l sa aleaga urmatorul povestitor in acelasi mod. Continuati pana cand toti cei care doresc au avut o sansa de a contribui. Simtiti-va liber sa sariti inapoi si sa aduceti povestea la final daca se zbate.

0 Shares
You May Also Like