Aplicatii mobile: Ce sunt si cum functioneaza

Aplicatii mobile: Ce sunt si cum functioneaza

0 Shares
0
0
0

Daca aveti un smartphone sau alt tip de dispozitiv mobil, probabil ca folositi programe sau aplicatii – pentru a juca jocuri, pentru a obtine indicatii de orientare pas cu pas, pentru a accesa stiri, carti, date meteo si multe altele.

Aceste aplicatii mobile sunt usor de descarcat si adesea gratuite si pot fi atat de distractive si convenabile incat s-ar putea sa le descarcati fara a lua in considerare cateva puncte cheie: cum sunt platite, ce informatii pot colecta de pe dispozitivul dvs. sau cine pot accesa aceste informatii.

Nu uita ca ecranul telefonului tau este sensibil si are nevoie de protectie. Intra pe inlocuire display iPhone X in cazul in care il spargi.

Ce este o aplicatie mobila?

O aplicatie mobila este un program pe care il puteti descarca si pe care il puteti accesa direct de pe telefon sau de pe un alt dispozitiv mobil – cum ar fi o tableta sau un player MP3.

De ce am nevoie pentru a descarca si utiliza o aplicatie?

Aveti nevoie de un smartphone sau alt dispozitiv mobil cu acces la internet. Nu toate aplicatiile functioneaza pe toate dispozitivele mobile. Cand cumparati unul dintre aceste dispozitive, trebuie sa utilizati sistemul de operare si tipul de aplicatii care corespund dispozitivului respectiv.

Sistemele de operare mobile Android, Apple, Microsoft si BlackBerry au magazine de aplicatii care functioneaza online, in care puteti cauta, descarca si instala aplicatiile. Unii comercianti cu amanuntul opereaza si magazine de aplicatii pe internet.

Va trebui sa utilizati un magazin care ofera aplicatiile care functioneaza cu sistemul de operare al dispozitivului. Pentru a crea un cont, poate fi necesar sa furnizati un numar de card de credit, mai ales daca descarcati o aplicatie care nu este gratuita.

De ce exista unele aplicatii gratuite?

Unele aplicatii sunt distribuite in mod liber de catre magazinele de aplicatii. Creatorii acestor aplicatii pot castiga bani in urmatoarele moduri:

 • Unii furnizori vand spatiu publicitar in cadrul aplicatiei. Creatorii acestor aplicatii pot castiga bani cu anunturile, din acest motiv distribuie aplicatia gratuit pentru a ajunge la cat mai multi utilizatori posibil.
 • Unele aplicatii ofera versiuni de baza gratuite. Dezvoltatorii acestor aplicatii spera ca va place aplicatia suficient pentru a trece la o versiune mai bogata in functii pentru care va trebui sa platiti o taxa.
 • Unele aplicatii va permit sa achizitionati mai multe functii ale aceleiasi aplicatii („achizitii in aplicatie”). Achizitiile acestor functii suplimentare sunt de obicei facturate prin intermediul magazinului de aplicatii. Exista mai multe dispozitive care vin cu setari care va permit sa blocati aceste achizitii.
 • Unele aplicatii sunt oferite gratuit pentru a va stimula interesul pentru alte produse ale companiei. Aceste aplicatii sunt o forma de publicitate.

La ce tip de date pot accesa aplicatiile?

Cand va inregistrati la un magazin de aplicatii sau cand descarcati aplicatii individuale, vi se poate solicita permisiunea pentru a permite accesul la informatiile de pe dispozitiv. Din unele aplicatii puteti accesa:

 • Lista de contacte prin telefon si e-mail.
 • In jurnalul de apeluri.
 • Datelor transmise prin internet.
 • Pentru informatiile despre calendar.
 • La datele de localizare a dispozitivului.
 • La codul unic de identificare al dispozitivului
 • La informatii care indica modul in care utilizati aplicatia in sine.
 • Unele aplicatii pot accesa doar datele necesare functionarii lor. Altii pot accesa date care nu au legatura cu scopul aplicatiei.
0 Shares
You May Also Like