Ambalaje ecologice si biodegradabile, tendinta care s-a remarcat in ultimii ani

Ambalaje ecologice si biodegradabile, tendinta care s-a remarcat in ultimii ani

0 Shares
0
0
0

Ambalajul ecologic este un tip de ambalaj al carui scop este reducerea cantitatii de deseuri poluante care sunt produse. Sunt realizate din materiale biodegradabile, iar desenele lor reprezinta imaginea marcilor.

Pentru ca un ambalaj sa fie considerat ecologic, acesta trebuie sa fie realizat din materiale biodegradabile sau sa poata fi refolosit. Pentru productia lor, companiile trebuie sa isi reduca amprenta de carbon, pe langa obligatia de a consuma mai putina apa si materii prime.

Utilizarea biopolimerilor pentru realizarea ambalajelor contribuie la reducerea consumului de materiale derivate din petrol. Cartonul este cel mai comun material pentru producerea sa. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Cercetare pentru Energie si Mediu, acesta limiteaza emisiile de dioxid de carbon si petrol cu pana la 60%. Acest lucru il face prietenos cu mediul.

Noile tendinte de imagine imping marcile sa-si schimbe ambalajul. Noile generatii sunt din ce in ce mai constiente de ingrijirea mediului si solicita marcilor sa fie responsabile atunci cand incearca sa isi vanda produsele.

Cererea pentru ambalajele ecologice, reciclabile si personalizabile creste

Potrivit unui raport publicat de Allied Market Research, piata globala a ambalajelor pentru servicii alimentare este de asteptat sa creasca considerabil in urmatorii ani. Unele dintre tendintele globale sunt:

  1. Lansarea de noi produse de ambalare care ofera diverse beneficii, precum respectul pentru mediu si siguranta. Companiile care produc ambalaje din carton au introdus diferite produse care sunt realizate din materiale care pot fi reciclate.
  2. Una dintre cele mai importante companii de ambalare pentru servicii alimentare a lansat recipiente personalizabile pentru alimente cu capac rabatabile pentru prepararea meselor. Aceste recipiente sunt fabricate din materiale de polipropilena virgina si pot fi reciclate.
  3. Tendinta de dezvoltare a ambalajelor ecologice a crescut semnificativ si companiile si-au lansat noile produse eco-friendly pentru a reduce amprenta de carbon.
  4. Ambalarea produselor din plante si materiale organice care includ diferite produse secundare din zahar a crescut considerabil.

Bioplastice degradabile si nebiodegradabile

Polihidroxialcanoatii (PHA) sunt singurii polimeri 100% biodegradabili. Unul dintre marile avantaje si punctul forte ale pHA-urilor este degradarea lor, deoarece pot fi degradate de microorganisme.

Cel mai mare dezavantaj pe care il prezinta este ca din punct de vedere strict economic, astazi nu este o varianta competitiva. Acest lucru a incurajat cercetarea in diferite domenii atat de productie, cat si de sinteza, pentru a obtine costuri mai mici.

Recipientele din plastic biodegradabile sunt fabricate cu materii prime organice care provin din surse regenerabile precum celuloza. Iar atunci cand sunt eliminate ca deseuri, se degradeaza atunci cand intra in contact cu mediul, devenind biomasa si nutrienti. Ca avantaje generale, se remarca faptul ca:

  • Se reduce amprenta de carbon;
  • Ele reprezinta economii de energie in productie;
  • Nu consuma materii prime neregenerabile;
  • Se reduce productia de deseuri nebiodegradabile;
  • Nu contin aditivi nocivi pentru sanatate;
  • Nu modifica gustul, aroma si textura alimentelor.

In concluzie, ambalajele ecologice reprezinta o alternativa reala la utilizarea recipientelor conventionale din plastic datorita impactului redus asupra mediului si pentru ca reusesc sa satisfaca cerintele consumatorilor, totodata.

0 Shares
You May Also Like