Aflati care sunt cele mai utilizate masini grele in constructii

Aflati care sunt cele mai utilizate masini grele in constructii

0 Shares
0
0
0

Masinile grele in constructii sunt utilizate in diverse scopuri, desi sunt intotdeauna ocupate in proiecte mari. Selectarea diferitelor tipuri de echipamente grele depinde de amploarea lucrarilor si de bugetul proiectului. Acest lucru face ca procesul de constructie sa fie mai usor si mai rapid.

Aici descompunem caracteristicile principalelor masini grele utilizate in domeniul constructiilor.

– Camion: acestea sunt autovehicule care au o cutie de descarcare in spate pentru transportul materialelor. Ele sunt folosite ca masini de incarcare si functia lor este pur de transport.

– Excavator: este un echipament utilizat pentru excavare si terasament. Caracteristica sa distinctiva se concentreaza pe posibilitatea de a face 360º se transforma pe propria axa, spre deosebire de buldoexcavator, a carui gama este mai limitata.

– Asfaltator: se foloseste pentru amplasarea asfaltului pe suprafete. Acest tip de echipament este de obicei insotit de un camion incarcat cu asfalt si un compactor pentru a se asigura ca lucrarea finala este optima.

– Incarcator frontal: acesta este numele dat echipamentului responsabil pentru miscarea volumelor mari de pamant intre 2 puncte prin utilizarea unei lopeti sau a unei “linguri”. Acestea sunt de diferite dimensiuni si se pot deplasa, fie pe piste, fie pe anvelope.

– Compactor: acesta este numele dat echipamentului responsabil de reducerea dimensiunii materialului prin compactare. De obicei, aceste masini folosesc role.

– Buldoexcavator: este un echipament multifunctional, rezultatul combinatiei dintre un tractor, un incarcator frontal si un brat articulat. Este utilizat in general pentru excavarea superficiala in sol compact, santuri, printre alte sarcini.

– Grader -motor: scopul sau este de a nivela solul, iar caracteristica sa distinctiva este o lama intre puntile spate si cele din fata.

– Buldozer: buldozerele sunt folosite pentru impingerea si deplasarea unor cantitati mari de material. Acestea sunt de obicei compuse dintr-un tractor pe senile sau anvelope si o lama orizontala pentru sapare si ridicare.

– Profiler: sunt echipamente comandate pentru indepartarea asfaltului si betonului de pe o suprafata.

Ca urmare a unei licitatii castigate, managerul unei firme de constructii trebuie sa se ingrijeasca de absolut orice este nevoie.

Lista conceptelor de care trebuie sa tii cont pentru a manevra o macara

 Macara:

Sa incepem mai intai cu o scurta descriere a ceea ce este o macara. Este un mecanism care foloseste o colectie de masini simple pentru a ridica si cobori obiecte, care se misca si pe orizontala. Acestea sunt intotdeauna echipate cu cel putin un winder, cabluri, franghii sau lanturi si scripeti.

Ridicarea:

Macaraua poate folosi o combinatie de masini simple pentru a obtine un avantaj mecanic si pentru a ridica obiecte.

Prima este maneta care este utilizata in macara. Este un fascicul care este in echilibru cu punctul de sprijin, permitandu-va sa ridicati obiecte mai grele cu o cantitate mai mica de forta.

Al doilea este o macara cu brat stil care utilizeaza scripeti pentru a obtine un avantaj mecanic (merita mentionat faptul ca toate macaralele folosesc scripeti, in acest caz, scripetii sunt principala sursa de avantaj mecanic).

A treia modalitate prin care o macara poate ridica obiecte este prin utilizarea unui cilindru hidraulic, fie direct, fie in alimentarea unei antene de echilibru sau mecanice.

Cum au aparut macaralele?

In timp ce macaralele au ramas alimentate manual timp de secole, tehnologia hidraulica se dezvolta. Cu o istorie care se intinde pana in Egiptul Antic, China si Grecia, masinile alimentate cu apa (in mare parte roti cu apa) au fost folosite de mii de ani. Sistemele antice de irigare, precum apeductele dezvoltate de romani, se bazau pe o tehnologie hidraulica simpla, precum sifonarea.

Dar abia in secolul al XV-lea Blaise Pascal a studiat hidrodinamica fluidelor si hidrostatica, creand o noua intelegere a principiilor hidraulice precum densitatea fluidului, presiunea si incompresibilitatea. El a inventat presa hidraulica care este elementul de constructie al hidraulicii moderne.

Mult mai tarziu, in secolul al XIX-lea, ascensiunea fabricilor de fier si industrializarea a insemnat ca macaralele au fost in sfarsit fabricate cu fier. Prima macara din fonta a fost construita in 1834. Si in 1851, macaralele actionate manual au inceput in sfarsit sa functioneze cu putere cu abur – primul pas catre o macara cu adevarat hidraulica.

Astazi, macaralele hidraulice sunt construite cu specificatii si materiale mai bune decat macaralele din anii 1800, dar se bazeaza pe aceleasi principii mecanice si hidraulice dezvoltate cu secole in urma.

Macaralele hidraulice moderne sunt umplute cu un fluid incompresibil, de obicei ulei, care transfera perfect presiunea intre pistoane. Variatiile asupra acestui simplu efect de parghie a miscarii fluidului ne-au permis sa proiectam macarale de mare capacitate.

In zilele noastre, unele macarale hidraulice mobile au o capacitate de incarcare de pana la 1.200 de tone, cu un brat care se extinde pana la 328 de picioare. In timp ce macaralele stationare pot avea o capacitate mult mai mare, o macara mobila este benefica pentru constructia temporara. Dar cum arata viitorul macaralelor? Anumite companii dezvolta acum monitorizarea si suportul de la distanta. Pentru monitorizarea de la distanta, senzorii sunt plasati pe macara pentru a colecta date, inclusiv timpul de functionare, pornirile motorului, ciclul de lucru si opririle de urgenta. Asistenta de la distanta include specialisti pregatiti sa ofere solutii si depanare pentru a reduce timpul neasteptat.

0 Shares
You May Also Like