Află motivul pentru care vinul alb este de obicei consumat rece

Află motivul pentru care vinul alb este de obicei consumat rece

0 Shares
0
0
0

Să ne gândim la un pahar de suc de portocale rece pentru a înțelege motivul practic pentru care răcim vinul alb. Sucul rece este vioi, luminos, revigorant, fiind ușor de înțeles de ce este atât de popular dimineața. Dar ai băut vreodată sucul de portocale cald? Probabil că ai putut observa că are un gust dulceag și lipsit de prospețime, chiar siropos.

Aceeași regulă se aplică și la vin: la temperaturi mai scăzute, aciditatea este mai pronunțată și alcoolul rămâne în plan secund. Dacă este prea rece, s-ar putea să pierzi din arome și gusturi, iar dacă este puțin mai cald, textura vinului și aromele dezvoltate în timp vor ieși în evidență, dar alcoolul va fi mai evident.

Obiectivul general când vine vorba de vinul alb este să-l răcim astfel încât să fie revigorant, fără a pierde din caracteristicile care-l fac deosebit.

În ultimul deceniu, s-a observat o schimbare generală a preferințelor către vinuri albe mai ușoare, cu aciditate mai mare și adesea fără a fi maturate în baricul de stejar. În plus, somelierii au început să înțeleagă că unele vinuri necesită temperaturi diferite pentru a-și arăta cel mai bine calitățile și nu toate sunt destinate să fie servite reci.

Sunt mulți cei care acum servesc vinurile albe mai calde și vinurile roșii puțin mai reci decât ar fi obișnuiți clienții. Aceasta este o schimbare la care cu toții vom deveni mai obișnuiți, pe măsură ce vinurile roșii ușor răcite și vinurile albe „la temperatura pivniței” devin norma pe listele moderne de vinuri.

Caracterizat des ca un vin alb care se prezintă ca unul roșu, acum este cunoscut că ar trebui servit mai cald, de obicei între 10 și 13 grade Celsius, pentru a permite taninurilor care se dezvoltă prin maturare la contactul cu pielița să se exprime fără a fi prea aspre.

Cât de mult să răcim vinul?

Întrebarea pe care ar trebui să o punem, așadar, nu este de ce să răcim vinul alb, ci cum și cât de mult să-l răcim. Temperatura ideală de servire pentru majoritatea vinurilor albe este între 7 și 10 grade Celsius pentru că acest interval de temperatură ajută la eliberarea aromelor subtile și la menținerea unei acidități echilibrate.

Există totuși excepții în funcție de tipul de vin. De exemplu, vinurile albe mai corpolente și mai bogate, cum ar fi unele Chardonnay maturate în baric, pot fi servite la temperaturi ceva mai ridicate, în jur de 10-13 grade Celsius, pentru a permite dezvăluirea complexității lor.

Pe de altă parte, vinurile albe mai ușoare și mai proaspete, cum ar fi Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio, se potrivesc bine la temperaturi mai scăzute, undeva în jur de 7-8 grade Celsius.

Pentru a răci vinul alb la temperatura ideală, poți utiliza un frigider sau un cooler de vin, iar de obicei durează aproximativ 2 ore pentru a răci o sticlă de vin în frigider. O altă metodă mai rapidă este să pui vinul într-un recipient cu apă și gheață, unde va ajunge la temperatura dorită în aproximativ 30 de minute. Nu uita să adaptezi procesul în funcție de vinul ales, astfel încât să te asigură că te bucuri de cea mai bună experiență posibilă.

Acum că cunoști toate aceste detalii, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să alegi niște vinuri excelente de care să te bucuri. Noi îți recomandăm soiuri de vin alb romanesti pe care le găsești în magazinul online al Cramei Budureasca și care au toate șansele să te cucerească.

0 Shares
You May Also Like