A dormi cu aerul conditionat pornit, este daunator sanatatii?

A dormi cu aerul conditionat pornit, este daunator sanatatii?

0 Shares
0
0
0

A dormi cand este foarte cald este, pentru multi oameni, o sarcina dificila. Se estimeaza ca “temperatura de somn” este intre 22 si 24 grade, iar cand temperatura din dormitor este peste aceasta temperatura, un somn de buna calitate devine aproape imposibil. Atunci apar in ajutor diferite aparate de aer conditionat, drept posibili “salvatori”. Dar apare si intrebarea: este dormitul cu aerul conditionat pornit periculos pentru sanatate?

Raspunsul este ca, daca nu se iau in considerare o serie de masuri de precautie, da, cei care dorm intr-o camera cu aerul conditionat pornit pot suferi unele efecte negative asupra sanatatii lor. Pana la 20% din simptomele catarale, laringite, faringite sau procese bronsice care apar in perioada verii se datoreaza utilizarii necorespunzatoare a aerului conditionat.

Consecintele excesului de aer conditionat

Trebuie avut in vedere ca, in timpul somnului, temperatura corpului scade. Acesta atinge minimul la aproximativ patru ore dupa ce persoana adoarme. Un mediu prea rece va creste diferenta cu temperatura corpului si, prin urmare, riscurile vor creste si ele.

Cea mai frecventa dintre consecintele negative cauzate de dormitul cu aerul conditionat este iritatia si inflamatia gatului si a cailor respiratorii, cauzate de temperaturi scazute si aer uscat. Acesta din urma poate provoca, de asemenea, iritatii oculare, cu mancarimi consecutive si chiar posibile conjunctivite.

Deshidratare, alergii si alte riscuri

Un studiu din 2015 al oamenilor de stiinta de la Universitatea Yale a aratat ca virusul racelii se raspandeste mai usor atunci cand temperatura cavitatii nazale este mai mica decat cea a plamanilor (adica, temperatura normala a corpului – aproximativ 36,5 grade). Alte cercetari ale aceleiasi echipe au descoperit ca temperatura corpului joaca un rol cheie in apararea impotriva virusilor.

Masuri de siguranta

Existenta tuturor acestor riscuri nu inseamna ca nu poti dormi cu aerul conditionat pornit. Dar este indicat sa iei cateva masuri de precautie, printre care se remarca urmatoarele:

  1. Mentine o temperatura rezonabila: In general, se recomanda ca, pentru dormit, temperatura camerei sa nu fie sub 23 de grade. In acest fel se evita nu doar riscul unei eventuale raciri a corpului in timpul somnului, ci si al unui consum inutil de energie electrica.
  2. Evita fluxul direct de aer: Fluxul de aer care iese din aparat are o temperatura mult mai scazuta decat mediul.
  3. Nu-l lasa aprins toata noaptea: Este indicat sa recurgi le “modul de repaus” (sau ,,sleep”) – dispozitivul se va opri dupa un anumit timp de functionare. In rest, se recomanda intotdeauna sa folosesti functia economica, care regleaza automat temperatura.
  4. Foloseste un umidificator: Un umidificator devine o completare necesara pentru a contracara uscarea mediului din cauza aerului conditionat. In acest fel riscul de iritatii este redus atat la nivelul mucoaselor si a altor tesuturi ale cailor respiratorii cat si la nivelul ochilor.
  5. Ramai hidratat: Ingerarea cantitatilor adecvate de apa fara a astepta sa iti fie sete este cheia pentru a evita aceasta problema comuna in timpul verii.
  6. Curatarea filtrelor: Curatarea filtrelor a fost intotdeauna esentiala pentru o utilizare sanatoasa a aerului conditionat, iar in ultimele luni s-a vorbit mult despre aceasta problema pe baza riscului pe care acest echipament, instalat in spatii publice, il reprezinta cu privire la potentiala raspandire a COVID-19. Desi in acest sens utilizarea acasa este considerata sigura, nu trebuie neglijata, desigur, in fata altor virusi, bacterii si microorganisme.

Deci, in concluzie, inainte de a adormi cu aerul conditionat pornit, este important sa ti cont de masurile de sigurante descrise mai sus si sa nu uiti ca sanatatea este mereu pe primul loc si nu trebuie neglijata.

0 Shares
You May Also Like