Cum iti poti proteja gradina de grauri fara a le face niciun rau

0 Shares
0
0
0

In perioada de vara, cand copacii si arbustii dau fructe abundente, graurii tind sa fie tot mai atrasi de gradinile noastre pentru a se hrani cu aceste produse minunate ale naturii. Graurii sunt, fara indoiala, creaturi frumoase, dar sunt considerati si daunatori. Cum ii putem descuraja sa se apropie de recolta noastra? Cum ii putem indeparta fara a le face niciun rau?

Graurii sunt pasari mici, comparabile ca marime cu mierlele. Acestia se hranesc cu nevertebrate micute, seminti si fructe. Din pacate, atunci cand decid sa ne viziteze gradinile, pot provoca pagube uriase consumand o buna parte din ceea ce incercam sa cultivam. In randurile ce urmeaza, iti vom oferi cateva idei de indepartare eficienta a graurilor din gradina, fara a-i afecta.

​De ce sunt graurii considerati a fi daunatori?

Graurii sunt fiinte omnivore. Ei mananca fructe, seminte si insecte mici, fiind atrasi de obicei de cirese, capsuni, coacaze si struguri. Odata cu sosirea verii, este posibil sa observi o activitate crescuta a acestor pasari in jurul gradinii tale.

Gradinarii cu experienta considera aceste pasari ca fiind niste daunatori, deoarece pot distruge o mare parte a culturilor. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca graurii se hranesc si cu insecte si larve mici, ceea ce inseamna ca ne ajuta sa scapam in mod natural de multi daunatori din sol. Insa daca ii consideri un pericol pentru cultura ta, ideal ar fi sa iei in considerare aplicarea catorva masuri anti grauri.

​Cum pot fi indepartati graurii fara a le face vreun rau?

Graurii sunt pasari protejate de lege la noi in tara, prin urmare nu pot fi vanate sau ranite. Singura solutie este sa le alungam din gradinile noastre. Cum putem insa face acest lucru?

Ei bine, graurilor le este frica de zgomot. Daca gradina sau cultura ta este situata intr-un loc retras, iar zgomotul nu va deranja alti rezidenti, poti opta pentru folosirea unui aparat profesional sonic ce emite sunete naturale ale pasarilor de prada, acestea fiind dusmanii graurilor. In magazinele de specialitate, cu produse anti daunatori, vei gasi astfel de aparate, cele mai multe dintre ele fiind usor de instalat si de utilizat si fiind eficiente pe suprafete de pana la 4000 de metri patrati.

O alta solutie eficienta este folosirea unei sperietoare, cum sunt si cele folosite pentru indepartarea vrabiilor. Cu siguranta, merita sa asezi o astfel de sperietoare intr-un pom fructifer sau langa un arbust cu fructe coapte, impodobind-o cu sticle de plastic sau cu CD-uri vechi ce fac zgomot la fiecare rafala de vant.

Poti folosi si o plasa de protectie care poate fi achizitionata de la orice magazin de gradinarit. Punand plasa peste copacii si arbustii fructiferi, accesul graurilor la fructe va fi ingreunat.

0 Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

You May Also Like