7 tipuri de plastic pe care trebuie sa le cunoasteti

7 tipuri de plastic pe care trebuie sa le cunoasteti

0 Shares
0
0
0

In viata de zi cu zi suntem inconjurati de materiale plastice la tot pasul. Avem parte de materiale plastice acasa, la supermarket, la sala de sport, la restaurant. Practic oriunde mergem, plasticul este alaturi de noi, intalnit in sticle de apa, bidoane de plastic 20 litri, ambalaje alimentare, etc.

De precizat insa este faptul ca materialele plastice se impart in mai multe categorii, si din fiecare categorie de materiale plastice, se obtin diferite obiecte, insa mai multe detalii puteti afla in continuare, pentru ca va prezentam 7 tipuri de materiale plastice pe care trebuie sa le cunoasteti.

1 – Tereftalat de polietilena (PET sau PETE sau poliester)

PET-ul este, de asemenea, cunoscut sub numele de fibre fara riduri. Este diferit de punga de plastic pe care o vedem in mod obisnuit la supermarket. PET-ul este folosit mai ales pentru ambalarea alimentelor si bauturilor, datorita capacitatii sale puternice de a impiedica oxigenul sa intre si sa strice produsul din interior. De asemenea, contribuie la evitarea dioxidului de carbon din bauturile carbogazoase.

2 – Polietilena de inalta densitate (HDPE)

HDPE are lungi lanturi de polimeri practic neegalate ceea ce le face cu adevarat dense si, astfel, mai puternice si mai groase in comparatie cu PET-urile. HDPE este utilizat in mod obisnuit ca punga pentru alimente, lapte opac, recipient pentru suc, sticle de sampon si sticla pentru medicamente.

Nu numai reciclabil, HDPE este relativ mai stabil decat PET-ul. Polietilena de inalta densitate (HDPE) considerata o alternativa mult mai sigura in ceea ce priveste consumul de alimente si bauturi, desi unele studii au aratat ca poate scurge substante chimice aditive care imita estrogenul, care ar putea perturba sistemul hormonal al omului atunci cand este expus la lumina ultravioleta.

3 – Clorura de polivinil (PVC)

PVC-ul de cele mai multe ori este utilizat in jucarii, invelis de blistere, sticle de detergent, pungi de sange si tuburi medicale. PVC-ul sau vinilul au fost a doua cea mai utilizata rasina de plastic din lume (dupa polietilena), inainte ca procesul de fabricatie si eliminare a PVC-ului sa fie declarat ca fiind cauza unor riscuri grave pentru sanatate si probleme de poluare a mediului.

In termeni de toxicitate, PVC-ul este considerat cel mai periculos plastic. Utilizarea acestuia poate scurge o varietate de substante chimice toxice, cum ar fi bisfenolul A (BPA), ftalati, plumb, dioxine, mercur si cadmiu.

Mai multe dintre substantele chimice mentionate pot provoca cancer; acesta poate provoca de asemenea simptome alergice la copii si poate perturba sistemul hormonal al omului. PVS este de asemenea rar acceptat de programele de reciclare. Acesta este motivul pentru care PVC-ul ar fi mai bine sa fie evitat cu orice pret.

4 – Polietilena cu densitate scazuta (LDPE)

Asa cum am spus anterior, polietilenele sunt cea mai folosita familie de materiale plastice din lume. Acest tip de plastic are cea mai simpla structura chimica polimerica din plastic, ceea ce il face foarte usor si foarte ieftin de prelucrat.

Polimerii LDPE au o ramificare semnificativa a lantului, inclusiv lanturi laterale lungi, ceea ce il face mai putin dens si mai putin cristalin (ordonat structural) si astfel o forma de polietilena in general mai subtire.

LDPE este utilizata mai ales pentru confectionarea sacilor, ambalajelor din plastic, pentru acoperirea cutiilor de lapte de hartie, si pentru pahare pentru bauturi calde si reci, etc.

Desi unele studii au aratat ca LDPE ar putea provoca de asemenea efecte hormonale nesanatoase la om, LDPE este considerat o optiune din plastic mai sigura pentru consumul de alimente si bauturi. Din pacate, acest tip de plastic este destul de dificil de reciclat.

5 – Polipropilena (PP)

Mai rigid si mai rezistent la caldura, PP este utilizat pe scara larga pentru recipientele cu alimente calde. Calitatea sa de rezistenta este undeva intre LDPE si HDPE.

La fel ca LDPE, PP este considerata o optiune mai sigura din plastic pentru consumul de alimente si bauturi. Si desi poarta toate aceste calitati uimitoare, PP nu este destul de reciclabil si ar putea provoca, de asemenea, astm si perturbari hormonale la om.

6 – Polistiren (PS)

Polistirenul este Styrofoam-ul pe care il folosim cu totii pentru recipiente alimentare, cutii pentru oua, cupe si boluri de unica folosinta, ambalaje si, de asemenea, casca pentru biciclete.

Atunci cand este expus cu alimente fierbinti si uleioase, PS ar putea scurge stirenul care este considerat toxic pentru creier si sistemul nervos. Ar putea afecta de asemenea plamanii, ficatul si sistemul imunitar. Pe langa toate aceste riscuri, PS are o rata scazuta de reciclare.

7 – Altele

Numarul 7 este pentru toate materialele plastice, altele decat cele identificate cu numarul 1-6 si, de asemenea, materialele plastice care pot fi stratificate sau amestecate cu alte tipuri de materiale plastice, cum ar fi bioplasticele. Policarbonatul (PC) este cel mai frecvent plastic din aceasta categorie, nu se foloseste la fel de mult in ultimii ani datorita faptului ca este asociat cu bisfenolul A (BPA).

Policarbonatul este folosit in mod obisnuit pentru a confectiona sticlele pentru bebelusi, sticle de apa, bidoane de plastic 20 litri, captuseala pentru produse alimentare metalice, recipient pentru ketchup si sigilante dentare.

0 Shares
You May Also Like