Stiati ca hainele folosite pentru actul chirurgical trebuie sa fie sterile?

Stiati ca hainele folosite pentru actul chirurgical trebuie sa fie sterile?

0 Shares
0
0
0

Hainele folosite pentru actul chirurgical trebuie sa fie sterile si totul trebuie sa fie de unica folosinta sau reutilizabile.

In sala de operatii sunt utilizate haine de natura reutilizabila care este asamblata in ambalaje pentru a facilita manipularea acesteia.

 • Imbracamintea utilizata pentru actul chirurgical trebuie sa fie sterila
 • Se utilizeaza seturi de unica folosinta sau reutilizabile

Pachetul de interventii chirurgicale minore este utilizat in interventii chirurgicale, cum ar fi:

 • Chirurgia ochilor
 • Otorinolaringologie
 • Urologie etc.

HALAT CHIRURGICAL

Se utilizeaza deasupra uniformei chirurgicale, astfel incat personalul sa poata avea contact direct cu campul chirurgical steril. Este fabricat din bumbac sau tesatura de unica folosinta, cu maneca lunga si cu mansete elastice; deschiderea este posterioara, au panglici pentru a putea inoda partea din spate a taliei si a spatelui.

O atentie deosebita trebuie acordata in indoire si pregatire pentru a evita pierderea timpului inutil in timpul actului chirurgical. Poti cumpara de aici o  bandana bleumarin.

De ce este importanta utilizarea uniformelor chirurgicale?

Importanta uniformei chirurgicale

Orice serviciu legat de sectorul sanatatii necesita utilizarea uniformelor chirurgicale. Obiectivul principal al acestor articole de imbracaminte este de a crea o bariera de protectie pentru a garanta conditii sterile atunci cand efectuati orice practica chirurgicala sau medicala si, astfel, pentru a preveni raspandirea bacteriilor.

De aceea, prin utilizarea uniformelor chirurgicale protejam atat pacientii, cat si specialistii. In plus, ne ajuta sa mentinem o camera sterila sau un birou fara microorganisme.

Ce articole vestimentare alcatuiesc o uniforma chirurgicala?

O uniforma chirurgicala include, de obicei, diverse articole de imbracaminte, cum ar fi o bluza, pantaloni, halat, masti de fata, huse pentru a proteja incaltamintea si manusile.

Pentru a obtine o buna bariera de protectie, este necesar ca uniformele chirurgicale sa fie realizate cu tesaturi si materiale de inalta calitate care faciliteaza miscarea si activitatile fiecarui specialist.

Ce tesatura este recomandata pentru o uniforma chirurgicala?

Este important ca materialul textil cu care sunt fabricate uniformele chirurgicale sa aiba urmatoarele caracteristici:

 1. Nu trebuie sa fie un conductor de energie electrica.
 2. Ar trebui sa fie de inalta calitate si sa impiedice ruperea usoara a tesaturii.
 3. Trebuie sa fie tesatura hipoalergenica si fara scame.
 4. Materialul ar trebui sa permita transpiratia si ar trebui sa fie moale la atingere.
 5. Ar trebui sa fie usor de spalat si dezinfectat.
 6. In cazul in care este necesar, este de asemenea important ca acesta sa fie rezistent la lichide, adica sa fie rezistent la lichide, sange, substante chimice sau alti contaminanti.

Reguli pentru utilizarea uniformelor chirurgicale

Fiind parte a sectorului de sanatate, este important sa se respecte etichetele sau standardele de siguranta in imbracaminte pentru a oferi o imagine profesionala si pentru a garanta siguranta si protectia tuturor. Aici impartasim cele mai relevante reguli pe care ar trebui sa le urmati atunci cand utilizati uniforme chirurgicale in spitale sau centre de sanatate:

 1. Este important sa ramai curat in orice moment, asa ca atunci cand parasesti sala de operatie ar trebui sa-ti schimbi imediat hainele.
 2. Uniformele chirurgicale inainte de orice utilizare trebuie spalate si sterilizate.
 3. Este esential sa se verifice daca uniformele sunt in stare buna pentru utilizare.

Halatele erau albe – culoarea curateniei. Apoi, la inceputul secolului al XX-lea, un medic influent a trecut la verde pentru ca a crezut ca va fi mai usor pentru ochii unui chirurg, potrivit unui articol dintr-un numar din 1998 al revistei Today’s Surgical Nurse . Desi este greu de confirmat daca halatele verzi au devenit populare din acest motiv, verdele poate fi deosebit de potrivit pentru a ajuta medicii sa vada mai bine in sala de operatie, deoarece este opusul rosului de pe roata de culoare.

Verdele ar putea ajuta medicii sa vada mai bine din doua motive. In primul rand, privirea la albastru sau verde poate reimprospata viziunea unui medic asupra lucrurilor rosii, inclusiv a interiorului corpului  unui pacient in timpul interventiei chirurgicale. Creierul interpreteaza culorile una fata de celalalt.

Daca un chirurg se uita la ceva rosu si roz, devine desensibilizat la el. Semnalul rosu din creier se estompeaza de fapt, ceea ce ar putea face mai greu sa vedeti nuantele corpului uman. Privirea la ceva verde din cand in cand poate mentine ochii cuiva mai sensibili la variatiile de rosu, potrivit lui John Werner, un psiholog care studiaza viziunea la Universitatea din California, Davis.

In al doilea rand, o astfel de concentrare profunda pe rosu, rosu, rosu poate duce la iluzii verzi care distrag atentia pe suprafetele albe. Aceste fantome verzi funky ar putea aparea daca un medic isi muta privirea de la tesutul roscat al corpului la ceva alb, cum ar fi un drapel chirurgical sau tinuta de alabastru a unui anestezist.

Pe fundalul alb poate aparea o iluzie verde a interiorului rosu al pacientului. Imaginea care distrage atentia ar urma privirea chirurgului oriunde s-ar uita, similar cu punctele plutitoare pe care le vedem dupa blitul camerei.

0 Shares
You May Also Like