Folii termice pentru sere si solarii. De ce sunt atat de importante?

Folii termice pentru sere si solarii. De ce sunt atat de importante?

0 Shares
0
0
0

Folia termica este un accesoriu valoros pentru sere si solarii, deoarece este necesara pentru a mentine culturile calde iarna si racoroase vara. De asemenea, este importanta pentru a preveni cresterea buruienilor. Folia termica este speciala deoarece este realizata dintr-un material care poate absorbi mai multa caldura decat orice alt material.

Pentru cei care lucreaza cu sere si solarii, echipamentele sunt greu de gasit daca nu esti interesat de o folie termica. Printre altele, aceasta folie este importanta pentru ca ajuta la protejarea plantelor de intemperii. In plus, face ca sistemele de incalzire si racire sa fie mai eficiente.

Folia termica, asa cum ii spune si numele, are un rol termic. Cu alte cuvinte, actioneaza ca o patura care acopera sera sau solarul, asigurand astfel o buna izolare termica. Prin utilizarea acestui tip de folie, se pot face economii semnificative in ceea ce priveste consumul de energie termica in timpul sezonului rece.

Folia termica este o folie transparenta care dubleaza stratul de folie utilizat intr-o sera. Se instaleaza pe orizontala intre cultura si folia care acopera solarul sau sera.

Printre avantajele demne de mentionat se numara faptul ca evitam posibilitatea formarii inghetului in sera sau solar. Acest lucru este necesar mai ales pentru culturile sensibile la temperaturi scazute.

Este folia termica chiar atat de necesara in solar sau in sera?

Gandul de a economisi bani, de a investi, ii face pe multi oameni sa se indoiasca de adevaratul efect si scop al utilizarii foliei termice. Adevarul este ca trebuie sa intelegem mai intai fenomenul in sine, ce influenteaza temperatura aerului din sere si solarii, mai ales noaptea.

Este foarte important sa existe o temperatura constanta intr-o sera sau intr-un sistem de solar pentru a asigura cresterea si dezvoltarea cu succes a plantelor. Aerul cald din timpul noptii imparte caldura cu plantele, dar numai intr-o mica masura. O alta parte a caldurii se pierde prin radiatie si convectie. Asadar, plantele pierd caldura in aer, care o transfera apoi in atmosfera. Iata de ce folia folosita joaca un rol atat de important in acest caz.

Folia termica se gaseste pe RegalFermierul.ro. Aceasta are avantajul de a creste productivitatea, de a creste calitatea culturilor si de a castiga aproximativ 7-10 zile in cultura timpurie.

Diferenta se observa clar atunci cand se masoara temperaturile. Pelicula termica mentine temperatura din interior cu 3 pana la 6 grade mai ridicata.

RegalFermierul.ro dispune de folii de diferite dimensiuni, de pana la 6 metri latime. Conform garantiei producatorului, aceste folii pot avea o durata de viata de pana la 12 luni.

O alta varianta de folie termica, de asemenea cu aditivi in compozitie, deci o varianta imbunatatita, se refera la cea anti-picurare. Aceasta va fi necesara in special pentru culturile sensibile la picaturile de apa. In mod normal, picaturile de apa se formeaza ca urmare a efectului de condensare. Odata instalata o astfel de pelicula, plantele beneficiaza de izolare termica, precum si de protectie impotriva picaturilor de apa.

De ce nu ingheata plantele?

Baptisia sp. supravietuieste iernii intrand intr-o stare de repaus, inclusiv disparitia tuturor cresterilor de varf in toamna.  Cresterea veche se rupe eventual din planta, fara a lasa nicio dovada a existentei sale anterioare.  In primavara urmatoare, cresterea lastarilor complet noi initiaza din mugurii subterani

Cand este complet latenta, o planta este capabila sa reziste la temperaturi mult mai scazute in comparatie cu atunci cand creste activ. Acest lucru explica de ce o incalzire de primavara devreme, urmata de vreme inghetata, poate fi atat de daunatoare plantelor. Tendinta de incalzire poate declansa procesul de deaclimatizare daca au fost indeplinite alte cerinte, crescand astfel sensibilitatea plantelor la temperaturi sub inghet deoarece nu mai este complet latenta. In acelasi timp, expunerea la temperaturi sub inghet inainte ca o planta sa fie complet latenta in toamna poate duce la deteriorarea tesuturilor sau moartea. Ceea ce nu ne este vizibil din exterior sunt toate modificarile la nivel genetic si celular, inclusiv capacitatea unor plante de a muta apa din celule in spatiile extracelulare, unde atunci cand ingheata, nu dauneaza atat de mult;

Lamaia Meyer este rezistenta la zonele USDA 9 pana la 11, ceea ce o face nepotrivita pentru cultivarea in aer liber in Illinois, dar destul de potrivita pentru cultivarea in containere, unde poate fi adusa in interior pentru a ierni la lumina.

Iata ce spune un specialist din America. Din pacate, esecul de a tine cont de limita pentru care este adaptata o anumita planta este probabil cauza principala a deceselor anterioare ale plantelor din gradina. Asa cum iarba este mai verde de cealalta parte a gardului, stiam doar ca pot creste plante cu un nivel usor in afara zonei mele de rezistenta, mai ales 6b sau 7a, sau plante adaptate la verile mai putin calde. Asta e cam in trecut. Este nevoie doar de o zi de iarna, ca in 2014, cand temperaturile din zona au scazut la cel putin -14°F, pentru a elimina aproape orice speranta delirante din partea mea de a cultiva o planta din Zona 7 in aer liber.

 

0 Shares
You May Also Like