E-commerce – impact si trenduri globale

E-commerce – impact si trenduri globale

0 Shares
0
0
0

E-commerce (comertul electronic) este activitatea de cumparare sau vanzare electronica a produselor prin servicii online sau prin internet. Termenul a fost inventat si folosit pentru prima data de Dr. Robert Jacobson, consultant principal al Comitetului pentru Utilitati si Comert al Adunarii de Stat din California, in titlul si textul Legii privind comertul electronic din California, care a fost adoptat in 1984.

Comertul electronic se bazeaza pe tehnologii precum comertul mobil, transferul electronic de fonduri, gestionarea lantului de aprovizionare, marketing pe Internet, procesarea tranzactiilor online, schimbul electronic de date (EDI), sisteme de gestionare a stocurilor si sisteme automate de colectare a datelor. Comertul electronic este, la randul sau, condus de progresele tehnologice ale industriei semiconductoarelor care este cel mai mare sector al industriei electronice.

Comertul electronic modern foloseste de obicei World Wide Web pentru cel putin o parte a ciclului de viata al tranzactiei, desi poate utiliza si alte tehnologii, cum ar fi e-mailul. Tranzactiile tipice de comert electronic includ achizitionarea de carti online (cum ar fi Amazon) si achizitiile de muzica (descarcare de muzica sub forma de distributie digitala, cum ar fi iTunes Store) si, intr-o masura mai mica, servicii de inventar personalizate ale magazinelor online. Exista trei domenii ale comertului electronic: comertul cu amanuntul online, pietele electronice si licitatiile online. Comertul electronic este sustinut de afaceri electronice.

Intreprinderile de comert electronic pot angaja, de asemenea, unele sau toate actiunile urmatoare:

  • Cumparaturi online pentru vanzarile cu amanuntul direct catre consumatori prin intermediul site-urilor web si al aplicatiilor mobile si prin comert conversational prin chat live, chatbots si asistenti vocali;
  • Furnizarea sau participarea la piete online, care proceseaza vanzarile de la terte parti de la intreprindere la consumator (B2C) sau de la consumator la consumator (C2C);
  • Cumparare si vanzare intre companii (B2B)
  • Colectarea si utilizarea datelor demografice prin intermediul contactelor web si a retelelor sociale;
  • Schimb electronic de date intre companii (B2B);
  • Marketing catre clienti potentiali si stabiliti prin e-mail sau fax (de exemplu, cu buletine informative);
  • Angajarea in retail pentru lansarea de noi produse si servicii;
  • Schimburi financiare online pentru schimburi valutare sau tranzactionare.

Forme

Comertul electronic contemporan poate fi clasificat in doua categorii. Prima categorie este afacerea bazata pe tipuri de bunuri vandute (implica totul, de la comandarea continutului „digital” pentru consum online imediat, pana la comanda de bunuri si servicii conventionale, pana la servicii „meta” pentru a facilita alte tipuri de comert electronic). A doua categorie se bazeaza pe natura participantului (B2B, B2C, C2B si C2C).

La nivel institutional, marile corporatii si institutiile financiare folosesc internetul pentru a face schimb de date financiare pentru a facilita afacerile interne si internationale. Integritatea si securitatea datelor sunt probleme urgente pentru comertul electronic.

In afara de comertul electronic traditional, au fost utilizati si termenii m-Commerce (comert mobil) (in jurul anului 2013) sau t-Commerce.

Tendinte globale

In 2010, Regatul Unit a avut cele mai mari cheltuieli pe comert electronic per cap de locuitor din lume. Incepand cu 2013, Republica Ceha era tara europeana in care comertul electronic oferea cea mai mare contributie la veniturile totale ale intreprinderilor. Aproape un sfert (24%) din cifra de afaceri totala a tarii este generata prin intermediul canalelor online.

Printre economiile emergente, prezenta Chinei in domeniul comertului electronic continua sa se extinda in fiecare an. Cu 668 de milioane de utilizatori de internet, vanzarile de cumparaturi online ale Chinei au atins 253 miliarde de dolari in prima jumatate a anului 2015, reprezentand 10% din totalul vanzarilor cu amanuntul ale consumatorilor chinezi in acea perioada. Retailerii chinezi au reusit sa ii ajute pe consumatori sa se simta mai confortabil cumparand online. Tranzactiile de comert electronic intre China si alte tari au crescut cu 32% la 2,3 trilioane de yuani (375,8 miliarde de dolari) in 2012 si au reprezentat 9,6% din comertul international total al Chinei.

In 2013, site-ul Alibaba avea o cota de piata a comertului electronic de 80% in China. In 2014, in China erau 600 de milioane de utilizatori de Internet (de doua ori mai multi decat in ​​SUA), devenind astfel cea mai mare piata online din lume. China este, de asemenea, cea mai mare piata de comert electronic din lume dupa valoarea vanzarilor, cu o valoare estimata de 899 miliarde USD in 2016. Cercetarile arata ca motivatiile consumatorilor chinezi sunt diferite de publicul occidental, solicitand design-uri unice de aplicatii de comert electronic, in loc de a porta pur si simplu aplicatiile occidentale pe piata chineza.

Cercetari recente indica in mod clar ca activitatea de e-commerce, denumita in mod obisnuit comert electronic, modeleaza in prezent modul in care oamenii cumpara produse. Tarile din CCG au o piata in crestere rapida si se caracterizeaza printr-o populatie care devine mai bogata. Ca atare, comerciantii cu amanuntul au lansat site-uri web in limba araba, ca mijloc de a viza aceasta populatie. In al doilea rand, exista predictii privind achizitiile mobile crescute si o audienta pe internet in crestere. Cresterea si dezvoltarea celor doua aspecte fac ca tarile CCG sa devina jucatori mai mari pe piata comertului electronic.

Mai exact, cercetarile arata ca piata comertului electronic este posibil creasca la peste 20 de miliarde de dolari pana in 2021 in aceste tari. Piata comertului electronic a castigat, de asemenea, multa popularitate in randul tarilor occidentale, in special in Europa si SUA. Cu toate acestea, tendintele arata ca exista semne viitoare ale inversarii. Similar cu tarile CCG, a existat o crestere a achizitiei de bunuri si servicii pe canale online, mai degraba decat pe canale offline.

Investitorii activisti incearca din rasputeri sa isi consolideze si sa reduca costurile totale, iar guvernele din tarile occidentale continua sa impuna mai multe reglementari producatorilor. In acest sens, investitorii CPG sunt nevoiti sa se adapteze la comertul electronic, deoarece este eficient, precum si un mijloc pentru ca acestia sa prospere.

Logistica

Logistica in comertul electronic se refera in principal la livrare. Pietele online si comerciantii cu amanuntul trebuie sa gaseasca cel mai bun mod posibil de a indeplini comenzile si de a livra produse. Companiile mici isi controleaza de obicei propria operatiune logistica, deoarece nu au capacitatea de a angaja o companie externa. Majoritatea companiilor mari angajeaza un serviciu de livrare care se ocupa de nevoile logistice ale unei companii.

Impact

Pietele de comert electronic sunt in crestere la rate notabile. Se asteapta ca piata online sa creasca cu 56% in 2015-2021. In 2017, vanzarile de comert electronic cu amanuntul la nivel mondial s-au ridicat la 2,3 trilioane de dolari SUA, iar veniturile din comertul electronic vor creste pana la 4,881 trilioane de dolari SUA in 2021. Pietele traditionale preconizeaza o crestere de 2% in acelasi timp. Multi comercianti cu amanuntul mai mari sunt capabili sa mentina o prezenta offline si online prin conectarea ofertelor fizice si online.

 impact si trenduri globale
Comertul electronic permite clientilor sa depaseasca barierele geografice si le permite sa cumpere produse oricand si de oriunde. Pietele online si traditionale au strategii diferite pentru desfasurarea afacerilor. Comerciantii cu amanuntul traditionali ofera mai putine sortimente de produse din cauza spatiului de depozitare in care, comerciantii cu amanuntul online nu detin adesea niciun inventar, dar trimit comenzile clientilor direct de la producator. Strategiile de stabilire a preturilor sunt, de asemenea, diferite pentru comerciantii traditionali si online. Comerciantii cu amanuntul traditionali isi bazeaza preturile pe traficul magazinului si pe costul de pastrare a inventarului. Comerciantii online isi bazeaza preturile pe viteza de livrare.

Comerciantii online pot oferi preturi mai mici, o selectie mai mare de produse si rate de eficienta ridicate. Multi clienti prefera pietele online daca produsele pot fi livrate rapid la un pret relativ mic. Cu toate acestea, comerciantii cu amanuntul online nu pot oferi experienta fizica pe care comerciantii cu amanuntul traditionali o pot oferi.

Poate fi dificil sa judeci calitatea unui produs fara experienta fizica, ceea ce poate determina clientii sa experimenteze incertitudinea produsului sau a vanzatorului. O alta problema referitoare la piata online este ingrijorarea cu privire la securitatea tranzactiilor online. Multi clienti raman loiali fata de comerciantii cu amanuntul din cauza acestei probleme.

Securitatea este o problema primara pentru comertul electronic in tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Securitatea comertului electronic protejeaza site-urile web ale clientilor si clientii de acces, utilizare, modificare sau distrugere neautorizata. Tipul de amenintari include: coduri rau intentionate, programe nedorite (adware, spyware), phishing, hacking si vandalism cibernetic. Site-urile de comert electronic utilizeaza diferite instrumente pentru a evita amenintarile la adresa securitatii. Aceste instrumente includ firewall-uri, software de criptare, certificate digitale si parole.

Impactul asupra ocuparii fortei de munca

Comertul electronic ajuta la crearea de noi oportunitati de locuri de munca datorita serviciilor legate de informatii, aplicatiilor software si produselor digitale. Pe de alta parte, provoaca pierderi ale unor locuri de munca. Zonele cu cea mai mare pierdere de locuri de munca prevazute sunt agentiile de vanzare cu amanuntul, postale si de turism.

Dezvoltarea comertului electronic va crea locuri de munca care necesita lucratori cu inalta calificare pentru a gestiona cantitati mari de informatii, cererile clientilor si procesele de productie. Pe de alta parte, deoarece comertul electronic necesita stocuri suficiente care ar putea fi livrate clientilor in timp util, depozitul devine un element important. Depozitul are nevoie de mai mult personal pentru a gestiona, supraveghea si organiza, astfel starea mediului depozitului va deveni din ce in ce mai importanta si va solicita mai multi angajati.

Impactul asupra clientilor

Comertul electronic aduce confort clientilor, deoarece cumparatorii nu sunt nevoiti sa plece de acasa, trebuie doar sa navigheze pe site-urile online, in special pentru a cumpara produsele care nu sunt vandute in magazinele din apropiere. Ar putea ajuta clientii sa cumpere o gama mai larga de produse si sa economiseasca timpul clientilor.

De asemenea, consumatorii castiga putere prin cumparaturi online. Sunt capabili sa cerceteze produse si sa compare preturile intre comerciantii cu amanuntul. Mai mult, comertul electronic ofera informatii detaliate despre produse; nici personalul din magazin nu poate oferi explicatii atat de detaliate iar clientii pot examina si urmari istoricul comenzilor online.

Tehnologiile de comert electronic reduc costurile tranzactiilor, permitand atat producatorilor, cat si consumatorilor sa elimine intermediarii. Acest lucru se realizeaza prin extinderea ofertelor cu cele mai bune preturi din zona de cautare si prin achizitionarea de grup. Succesul comertului electronic la nivel urban si regional depinde de modul in care firmele si consumatorii locali au adoptat comertul electronic.

Cu toate acestea, comertului electronic ii lipseste interactiunea umana pentru clienti, in special cei care prefera conexiunea fata in fata. Clientii sunt, de asemenea, preocupati de securitatea tranzactiilor online si tind sa ramana loiali fata de comerciantii cu amanuntul cunoscuti. In ultimii ani, comerciantii cu amanuntul de imbracaminte, cum ar fi Tommy Hilfiger, au inceput sa adauge platforme Virtual Fit pe site-urile lor de comert electronic, pentru a reduce riscul ca potentialii clienti sa cumpere haine de dimensiuni gresite, desi acestea variaza foarte mult in functie de scopul lor.

Atunci cand clientul regreta achizitionarea unui produs, aceasta implica returnarea bunurilor si procesul de rambursare. Acest proces este incomod, intrucat clientii trebuie sa ambaleze si sa livreze bunurile. Daca produsele sunt scumpe, mari sau fragile, apar si probleme de siguranta.

Impactul asupra mediului

In 2018, comertul electronic a generat 1,3 milioane de tone de carton doar in America de Nord, o crestere de la 1,1 milioane in 2017. Doar 35 la suta din capacitatea de productie a cartonului din America de Nord provine din continut reciclat.

Rata de reciclare in Europa este de 80%, iar in Asia este de 93%. Amazon, cel mai mare utilizator de cutii, are o strategie de reducere a materialului de ambalare si a redus materialul de ambalare utilizat cu 19% din greutate din 2016. Amazon are, de asemenea, o echipa de 85 de persoane care cerceteaza modalitati de reducere si imbunatatire a ambalajelor si a materialelor de expediere.

0 Shares
You May Also Like